A közelgő pünkösdi hétvégén a hazai csúcsgasztronómia mellett egy nagy falatot kapunk a világ legjobb éttermeiből is. A Millenárisra érkező nemzetközi sztárséfek és a hazai gasztroélet jeles (fővárosi és vidéki) képviselői exkluzív ebédeket és vacsorákat is adnak, melyekre érdemes mihamarabb helyet váltani.

Az előző évek élményein felbuzdulva idén is nagyon vártuk az OTP Gourmet Fesztivált, és áprilisban siettünk a sajtóeseményre, hogy kiderítsük a részleteket. Megtudtuk, hogy most a gombóc, a pezsgő és a kaviár áll majd a középpontban, és bele is kóstoltunk abba, ami várni fog ránk május 17-20. között. Azóta viszont még több izgalmas részlet derült ki a gasztroeseményről, így most azoknak szeretnénk segítséget adni, akik még latolgatják, részt vegyenek-e, vagy pontosan milyen programra nevezzenek be.

Állandó programként a Millenárison most 49 étterem, 10 desszertes, 30 sörös/boros/egyéb alkohollal foglalkozó pavilon mellett további 16 kiállító mutatja majd meg, hogy jelenleg hol tart gasztronómiájuk. Részt vehetünk aztán olyan ebédeken és vacsorákon, amit a legjobb hazai konyhák és a vendég sztárséfek állítanak össze: például a Baraka, a Csalogány 26, a Mák, a Rosenstein és a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfjei egy közös ötfogásos ebéddel készülnek, aminek a különlegessége többek között az lesz, hogy borok helyett a fogásokhoz passzoló zöldség- és gyümölcsleveket szolgálnak fel.

De nem ez lesz az egyetlen különleges társulás: Varsó négy Bib Gourmandminősítésű éttermének (Ale Wino, a Brasserie Warszawska, a Butchery & Wine és a Kieliszki na Próznej) séfjei is közös erőkkel fognak egy nyolcfogásos vacsorát készíteni (először ebben a felállásban), „Lengyel Bib Gourmand vacsora” néven. Latin-Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler is vacsorát fog adni, aminek a menüjéhez a séf kérései alapján Kató András, nemzetközi borakadémikus választott természethű borokat.

Érezhetjük tehát, hogy a Gourmet túllép az országhatárokon is, különösen kíváncsiak vagyunk Maksut Askarra, az isztambuli Neolokal séftehetségére is, aki az anatóliai konyha modern úttörőjeként tartanak számon. Gyönyörű tányérjaival és kompromisszummentes szakmai hozzáállásával nemzetközi figyelmet vívott ki a Neolokalnak és az országnak egyaránt, amelyet tavaly a The Diner’s Club World’s 50 Best Restaurant listája „a régió felfedezettje” címmel díjazott. Az ételei mellé autentikus török borok kerülnek a poharakba.

Ott lesz aztán a vidék színe-java, vagyis idén is sok száz kilométernyi utazást spórolhatunk meg, ha ellátogatunk a programra: jön a ma már zarándokhelynek számító encsi Anyukám mondta, a Pesti István vezette tatai Platán, és a régiójuk legjobbjainak számító soproni Erhardt, az egri Macok és a pannonhalmi Viator is. Az ételeket a séfek által kiválasztott magyar borok kísérik.

Becsatlakozhatunk aztán workshopokba is: Szalay Edina, az Arany Kaviár szakértője mindent elmesél a kaviárról, miközben egy izgalmas sort is végigkóstolhatunk különböző kaviárokból. A fogadó ital egy pohár Moët & Chandon Brut Imperial Champagne lesz, majd sorban Keta lazacikra, szibériai tokhal kaviár, Osetra kaviár, Imperial Gold kaviár és Beluga kaviár.

A programokra ITT lehet jelentkezni, jegyet pedig ITT vehettek.