Mindig kedveltük a Tuk Tuk Bart, hiszen az apró, ázsiai formákra, színekre, hangulatokra építő bárban többször megmutatták már nekünk, hogy legalább annyira követik a trendeket, mint amennyire egyediek. Voltunk már náluk Száraz November apropóján, amikor ők bizonyultak az egyik legjobbnak, alkoholmentesben is és kevertek már nekünk bitang erős, ám annál fantáziadúsabb italokat is. Most új kollekciójukból kóstoltunk, melyben matchát, szarvasgombát, yuzut, fekete himalájasót is találunk.

Valahogy úgy alakult, hogy ömagában sosem írtunk még a Tuk Tukról, bár számos válogatásunkba bekerültek már, legyen szó a  2017-es koktélbáros toplistánkról, vagy éppen egy téli, forró italokat szemléző anyagunkról.Napokkal ezelőtt az Akváriumban tartott Barshow-n, ahol a Magyar Bartender Szövetség szedte össze a 10 legjobb hazai koktélbárt, természetesen a Tuk Tuk is a legjobbak között volt.

Hangulatát alapjaiban határozza meg mérete, hiszen egy kisebb, családias helyről beszélünk, ami hiába kapcsolódik a Casati Hotelhez (lobby bárként is), kialakításából fakadóan mégis tud intim lenni. Kell is neki, hiszen a 20-as évek Shanghai-ját, avagy a Kelet akkori New Yorkját kívánja megidézni. A fejlődő várost, keveredő kultúrákat, illatokat, hangsúlyos fényeket és titokzatos hölgyeket.

Ha pedig hölgyek, akkor egy új csapattaggal is bővült a bár, ő pedig Szita Andrea, akit Viktor, a bár menedzsere "talált", éppen a Tuk Tukba bejáró vendégként. Andi pár hónapja tart velük, és az új menü kialakításában is részt vett. Szerintünk jól áll a bárnak a női rafinéria és eleve a gyakorlat, hogy akár a pár száz méterre található Boutiq-ra gondolunk, akár további bárokra, egyre több lány ráz shakert, bánik mesterien a bárkanállal.

Fontos, hogy náluk is működik a bartender's choice, vagyis személyreszabott koktélokat is szívesen csinálnak, ám a koncepció fontos része a fix menü, ami sokkal több egy sima itallapnál. Történetek, ars poeticák keverednek benne, illetve most átfogóan írnak a Kado (virágrendezés), a Sado (teaszertartás), a Shodo (kalligráfia), a Kendo (vívás, a kard útja)  japán művészeti rendezőelvekről, melyek a négy italcsoportot adják.

Italaik között találunk virágosabb, mintegy "nőiesebb" és erőteljesebb koktélokat is. A régi itallapon inkább fantáziákat írtak az italokhoz, most részletesebben felvezetik a komponenseket is, és ha szeretnénk, szívesen mesélnek nekünk az alap alkoholról, a különleges fűszerekről.

Négy italt kóstoltunk, melyek közül az egyik, a Riserva Random Trip az itallap egy külön, szezonális ajánlatát képzi. Martini Riserva Rubinóval készülő, szeder likőrrel és mákbitterrel turbózott ital, virágokkal díszítve. Külcsínre nőies, a belbecs viszont abszolút uniszex, karakán ízekkel.

Fantáziadús prezentálást kap az Ink névre keresztelt ital, ami vodka alapú és yuzut, chilit, gyömbért, lime-ot, Old Fashioned bittert kap. Éjfekete ital, kis üvegcsével. Misztikus koktél, rövidebb kivitelben, önmagával, nem jégen.

Az egyik kedvencünk egy régebbi italra reflektáló kreáció, az Angry Wife, ami már összetevőitől fogva is ütős kombinációt ad. Mezcal az alapja, de kerül bele külön egy kis agavé is, lime és egy leheletnyi kakukkfű, ami nagyon jól áll neki. A pontot az i-re a pohár karimáján ülő fekete himalájasó teszi fel, kénes, semmivel sem összehasonlítható aromájával.

Végül Hattori Hanzo helyett egy Matcha T-t hagytunk, ami talán a legextrémebb ízvilágot hozta, hiszen szinén mezcal találkozott lime-mal, de ehhez csatlakozott még a matcha tea és egy kis jalapeño is. Pimasz íz, bátraknak.

A fent felsorolt koktélok 2200 és 2600 forint között alakulnak. Számoljunk vele úgy, hogy egy-két kreációt érdemes megkóstolni egy este folyamán, hiszen nagyon intenzívek és valójában elég sunyik is. Hosszú az itallap, így párszor el kell látogatni, míg a végére érünk.