A francia Gaumont filmgyár által forgatott pár perces részlet igazi csemege minden Budapest imádónak: a békebeli főváros látványosságai és mindennapi apró pillanatai egyaránt lenyűgözőek, több mint 100 év távlatából is. Konflisok ügetnek át a régi Erzsébet hídon, a korzó szállodasora még áll és a Tabán kis házai is felbukkannak benne.

A Budapest régi képeken Facebook-csoportban tűnt fel a majd 4 perces, még az első világháború előtti években készült rövidfilm. A francia Gauomont Fimgyár forgatta kisfilm Budapest fő látványosságait örökítette meg az 1910-es évek környékén, felbukkan benne a Gellért-szobor, az Országház, a Halászbástya és a Duna-hidak is.

https://www.facebook.com/tamas.benedek.9/videos/1692567624163916/

Ám ami igazán izgalmassá teszi a felvételt, azok a mára már letűnt dolgok, mint a régi Erzsébet híd, a hosszú másodpercekig mutatott pesti Duna-parti szállodasor, a Palota régi sziluettje, a Tabán kis házai, a Lánchíd vámházai, az Országház előtt lassan tempózó gőzös, a tébláboló lovak és ügető konflisok a városban, a keménykalapos urak, akik egy félmosollyal belebiccentenek a kamerába, a terebélyes szoknyás hölgyek és a Halászbástyán kergetőző gyerekek.