A most kerekesszékkel vagy babakocsival szinte megközelíthetetlen 3-as metró állomásai közül 2023-ra kettő kivételével mind akadálymentesítve lesz ferdepályás liftekkel, döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A rekonstrukcióban szereplő 12 állomás mellett további hatnak a korszerűsítését végzik el a felújításokkal párhuzamosan.

2017 őszén elindultak a 3-as metró rekonstrukciós munkálatai, az első ütemben a Dózsa György út és Újpest-Központ között összesen hat állomás újul meg. A rekonstrukciós projekt összesen 12 állomás akadálymentesítését tartalmazta eddig, ezeken felül további öt mélyépítésű állomás – Arany János utca, Ferenciek tere, Kálvin tér, Corvin negyed, Klinikák – ferdepályás liftekkel való korszerűsítését szavazta meg a közgyűlés.

Az Ecseri út és a Pöttyös utca metróállomás esetében ideiglenesen korlátlifteket építenek, de mivel ezek nem alkalmasak a babakocsisok, csomaggal közlekedők vagy idősek mindennapi közlekedésére, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) ezt a megoldást nem fogadja el, és 2023. december 31-ig végleges megoldásnak kell születnie ezekre a megállókra is. A Dózsa György utcai megállót pedig a felújítások befejezése után látják el a mozgáskorlátozottak számára is használható közlekedési útvonalakkal. 

Az öt állomás akadálymentesítésére 5,6 milliárdot különít el a Főváros a BKV Zrt. részére, ebből kell felépülnie a meglévő lépcsők, mozgólépcsők mellett kialakítandó ferdepályás lifteknek, ez a megoldás még mindig olcsóbb, mint a liftaknák építése a mélyen fekvő állomásoknál. A Klinikáknál a peronszint és a felszín között, a Corvin negyednél a peronszint és az aluljárószint között ferdepályás felvonó épülne, míg az aluljáró és a felszín között hagyományos liftet helyeznének el, a Kálvin térnél és a Ferenciek terénél a peronszint és az aluljárószint között épülne ferdepályás felvonó, mivel itt az utcaszintre vezető liftek már elkészültek, míg az Arany János utcánál is a perontól a felszínig épülne akadálymentesített megoldás.