Déri Miklóstól eddig csak a Rákóczi téri Vásárcsarnokban készült portréfotókat láttuk, de most volt alkalmunk megnézni azokat, amelyeket a VIII. kerületben készített a környék fontos szereplőiről. „Nyolc” címet viselő kiállítása a Goethe Intézetben tekinthető meg ingyenesen.

A fotós 25 éve él a VIII. kerületben, így közvetlenül tapasztalta meg, hogy miután a VII. kerület megtelt, elkezdtek átszivárogni a fiatalok, ami egy karakteres változást vont maga után, és érdekes szituáció állt elő, ahogy a „bennszülött” és az új szolgáltatók kapcsolatba kerültek egymással.

A húszéves Rákóczi étteremmel szemben például ott áll a Csiga, és a közönségeik elkezdtek átjárni ide-oda. Nagyon sok továbbá a külföldi is, ennek oka, hogy a Rákóczi tér és környéke a bulinegyednél sokkal nyugisabb és élhetőbb, mégis pezsgő és izgalmas környék. Felfutásáról és meghatározó helyeiről mi is írtunk, Déri Miklós pedig kicsalogatta az őket működtető embereket a pult mögül egy portré erejéig. Megörökítette többek között a Kék Ló és Hintaló stábját, Oltai Katát és üzletét, kedvenc éjjel-nappaliját és afgán tulajdonosait vagy egy friss fodrászatot, amit régebb óta ott élő helyiek nyitottak az új szelekre reagálva.

A Goethe Intézetben egy másik emeleten kiállították a Rákóczi téri Vásárcsarnokban készült portréit is sajtos-, halas-, hentes-, zöldséges-, savanyúságos pultok mögött állókról, amelyekről korábban beszámoltunk már. A piac árusainak nagy dolog, ha velük foglalkoznak, és megmutatják őket; érdekesség, hogy a csarnokban közvécét üzemeltetők odamentek hozzá, mert mindenképp szerettek volna bekerülni a válogatásba, de például a közterületesek is büszkén pózoltak a kamera előtt.

A 2016-ban André Kertész Nagydíjjal jutalmazott Déri Miklóstól nem áll távol a műfaj: korábban Portrék című sorozatában az 1990-es évek alternatív szubkultúrájának alakjait mutatja be, a Roma test képein pedig közismert roma művészek és értelmiségiek sztereotip és valós portréi láthatók. A Goethe Intézet Átmenet című sorozatában két német művész, Julian Faulhaber és Peter Bialobrzeski után állítja ki képeit július 15-ig. A Nyolc című kiállítás megtekintése ingyenes.