A Nagymező utcában járva március óta nem csak a Pizzica miatt kaphat el minket az olasz életérzés, egy színházi előadás már egy antipasti-koktél kombóra is beülhetünk valahova. A magát kávézóként és aperitivo bárként aposztrofáló Gisell ezek mellett klasszikus reggeli fogásokkal, bruschettával és hamarosan terasszal vár mindenkit, aki szeretné hangulatos környezetben, emlékezetes ízekkel kezdeni vagy zárni a napot.

Megtalálni a helyet sokkal nehezebb, mint megszeretni: a Pesti Disznó Bisztróval szemben, a Komédiás Kávéház szomszédságában kell keresni – ne tévesszen meg minket az épület homlokzatának tatarozása, nyitva vannak és várják a vendégeket. Utóbbi egyáltalán nem üres szófordulat: a két tulajdonos, Orsi és Gizi hisz abban, hogy a vendégvárásnak valójában a vendég várásáról, tiszteletéről és és teljes körű kiszolgálásáról kell szólnia; csak így lehet garantálni, hogy tényleg olyan élményt kapjon, amit nem felejt el. De legalább ilyen fontos kiindulópont volt a mediterrán-olasz gasztronómia szeretete, illetve az elképzelés, hogy az Opera környékén elférne még egy minőségi hely, főleg mióta az Instant magával vitte a törzsközönségét az Akácfa utcába.

Az egykori Operett Cafétól „megörökölt” antik csillárjai alatt helyet foglalva egy French Toasttal (990 forint) indítottunk, amit itt sós karamellel, gyümölcsökkel és házi narancslekvárral szervíroznak. Az Á la Maison Grandot leszámítva hirtelen nem is tudnánk olyan helyet mondani, ahol hasonlóan jól készítik ezt a fogást: édes volt, de nem fojtós, az ízek szépen harmonizáltak egymással.

De az étlapon megtalálható a legtöbb jól ismert reggeli kedvenc: bundás kenyér (990 forint), bacon and eggs (990 forint), magyaros rántotta (1190 forint) vagy croissant lekvárral (390 forint) – nem csak ár/érték tekintetében számítanak kifejezetten jó választásnak.

Emellett kérhetünk különféle krémeket is, melyek zöldségekkel és házi pirítóssal érkeznek: a bazsalikomos-aszalt paradicsomos zöldborsókrém (890 forint) friss, mediterrán ízvilágú, emlékezetes, de a körözött (890 forint) sem hagyott maga után kívánnivalót. Érdemes tálban (1490 forint) kérni őket, részben mert így három különfélét (a felsoroltakon túl még padlizsán-, rokfort- vagy tonhalkrém, esetleg májpástétom) is megkóstolhatunk, másrészt mert éhesen azért kell pár karéj, mire jóllakik velük az ember. De ha inkább csak harapnánk valamit napközben a környéken, tökéletes választás lehet, akárcsak a bruschetta.

Az olaszok kedvelt olívaolajon pirított bagett/ciabatta szeleteiből ők háromfélét (990 forint) kínálnak: paradicsomos-bazsalikomost, gombásat és prosciuttósat. Pont ideális a feltét mennyisége, a kenyér csak annyira ropog, amennyire kell – alig várjuk, hogy a jó idő beköszöntével majd a teraszon együnk ilyet, mondjuk egy aperol spritz kísérőjeként.

Amiért viszont a leghamarabb vissza fogunk térni, azok a különböző antipasti tálak. A szó lényegében előételt jelent, ennek megfelelően vágódeszkára halmozva érkezik mindenféle, amivel meg lehet alapozni egy tartalmas étkezést: a magyaros verzió (2590 forint) esetében ez tepertő, kolbász, szalonna, sajt, zöldségek és hagymalekvár, míg az olasznál (2990 forint) sonka, szalámi, sajt, olíva, lilahagymalekvár.

A porciók két személynek is bőven elegendőek, így ha éjszakába nyúló martinizást tervezünk a barátnőnkkel, ami közben csak csipegetnénk valamit, érdemes kikérni.

Ha sietünk, vannak szendvicsek és saláták elvitelre, illetve különféle sütemények is – igaz, utóbbiakat rendelik. De annyira sokan emlegetik nekik az előző hely gesztenyepüréjét, hogy már dolgoznak a saját változatukon, a napsütéses idő megérkeztével pedig mindenképpen szeretnének egy saját teraszt is. Nem érdemes viszont addig várni a látogatással; a külső renoválások ellenére a Gisell már teljesen kész van és tényleg hiányzott már egy ilyen hely a Nagymező utcáról.