Júniusban ismét jön az ország leginspirálóbb eseményének kikiáltott fesztivál, a Brain Bar, a fellépők névsora pedig ezennel már hiánytalan. Mutatjuk, kiket üdvözölhetünk majd a nyári jövőfesztiválon.

A Corvinus Egyetem campusán május 31-től június 2-ig zajló Brain Bar idén kibővül egy karrierrendezvénnyel és újszerű üzleti workshoppal, a jövővel kapcsolatos sokszor megosztó, ellentmondásos vagy félreértett témák közül pedig olyanokról nyitnak majd vitát a helyszínen, mint hogy létrejöhetnek-e az eddig legfeljebb sci-fiben elképzelt robot-ember barátságok és házasságok vagy hogy kifogyhat a világ éléskamrája 2050-re.

A tudomány, a technológia, az üzleti, kulturális és politikai szféra nagy nevei közül eljön hozzánk az Interstellar és a Dunkirk Oscar-díjra jelölt látványtervezője, Nathan Crowley, a tech titánokkal szembeszálló EU biztos, Margrethe Vestager, a sci-fi irodalom szupersztárja, Ted Chiang és Sophia, aki humanoid robotként elsőként kapott állampolgárságot.

De a szervezők új neveket is bejelentettek, akik külföldön már nagy népszerűségnek örvendenek: Budapestre érkezik többek között Antonio García Martínez, a Facebook egykori topmenedzsere, aki a Szilícium-völgy korántsem idilli és inspiráló arcát mutatja meg, David OReilly, a 3D animációt és videójátékok vizuális világát feje tetejére állító, többszörös díjnyertes művész és Eliot Gattegno, aki amellett, hogy világszerte elismert komolyzenész, a NYU Shanghai professzora is egyben, ő a tehetséget övező tévhiteket rombolja majd le.

De az egyik legnépszerűbb fellépő valószínűleg a képzőművészeti alkotásnak is beillő fogásairól és jótékonykodásairól elhíresült séf, Massimo Bottura lesz.

A modenai három Michelin-csillagos étterem, az Osteria Francescana séfje és az olasz konyha megújítója a riói olimpia ideje alatt a hajléktalanoknak főzött a megmaradt alapanyagokból, de Milánóban a 2015-ös expón ingyenkonyhát nyitott, a fogásait az Expón kidobásra ítélt hozzávalókból kreálta, és segített a 2012-es olasz földrengésekkor is. Feleségével indította el a Food for Soul non-profit szervezetet, ahol megmaradt élelmiszerekből az ő és más híres szakácsok receptjei alapján főzött ételeket osztanak a rászorulóknak.

Bottura dolgozott Alain Ducasse és Ferran Adrià kezei alatt, a Noma séfjével, René Redzepivel pedig jó barátságot ápol. A Brain Baron megtudhatjuk tőle, hogyan alakult az élete és karrierje a nagymamája konyhaasztalától a gasztronómia művészetéig, azon a harcon át, amelyet a társadalmi kirekesztettség, az éhezés és az ételpazarlás ellen folytat.

A diákok és tanárok regisztrációval ingyenesen vehetnek részt a Brain Baron, május 31-én pedig elkezdődik a fesztivál karrierprogramja, a Future Jobs. Ezen ötven válogatott, a jövő kihívásaira válaszoló – modern technológiához, kommunikációs és stratégiai tervezéshez, adatelemzéshez, marketinghez, dizájnhoz kötődő – állásokat hirdetnek meg.