A volt Józsefváros Pályaudvar most még elhanyagolt területe lesz az egyik központja a 2019-es Maccabi Európa Játékoknak, az események után pedig az MTK utánpótlásnevelésének a helyszíne lesz. Bár a pályázat győztesei nem ők lettek, a Paradigma Ariadné építésziroda “százosztatú”, 400 méteresnél is hosszabb épületével egy különleges, a környék vegyes építészeti örökségét és múltját és a csapat hagyományait is tiszteletbe tartó koncepciót tervezett.

Elsőre meghökkentő koncepcióval állt elő a Paradigma Ariadné építésziroda az MTK Józsefvárosi Sportpálya Udvar fejlesztésére. A jelenlegi barnamezős, volt Józsefváros Pályaudvar elhanyagolt területe lesz a központja a 2019-es Maccabi Európa Játékok labdarúgás és gyeplabda versenyszámainak, az események után pedig az egyesület utánpótlásnevelésnek a helyszíne lesz. Az építésziroda neve nem csak a szakmabeliek számára csenghet ismerősen: ők tervezték 2017-es Frankfurti Könyvvásárnak Kassák Lajos képzőművészeti világát idéző magyar standját, de nagy port kavart a Gellért-hegyi ötletpályázathoz kapcsolódóan készített tervük is, amelyben annak a gondolatával játszottak el, hogy mind a Citadellát, mind a Szabadság-szobrot el lehetne bontani. 

Mostani munkájukban nem kevésbé formabontó, bár talán kevésbé provokatív ötlettel álltak elő: a sportlétesítmény eszmei alapjait egy archaikus magyar térstruktúra, a népi építészet háromosztatú háza adta, de 434 méteresre felnagyítva. Az eredeti elrendezés szerint a háromosztatú ház, amely három helyiségből és azokat egy láncolatra fűző tornácból, közlekedőből áll, ennél fogva lényegében a végtelenségig bővíthető. Ez a folyton épülő, progresszív ház analógiája szorosan kapcsolódik az MTK utánpótlást nevelő elveihez is: egy fiatal sportoló is hasonló módon fejleszthető.

A Paradigma Ariadné tervezőinek célja egy olyan javaslat megfogalmazása volt, amely túlmutathat a hazai futballinfrastruktúrák (stadionok, akadémiák) bevett építészeti gesztusain, és gondolatiságában valami újat emel be ebbe a nagyon kötött eszköztárral operáló műfajba. Jelen esetben a műfaji kötöttségek mellett az is fontos volt, hogy a játékok közelsége miatt egy gyorsan és könnyen megépíthető szerkezetű épületet tervezzenek, valamint a telken elhelyezendő hat focipálya lehető legkedvezőbb É-D irányú elhelyezéséhez is igazodni kellett.

Az összes pályával összeköttetésben lévő hosszú épület nagy erénye, hogy így nincsenek olyan futballpályák, amelyek az épülettől távolabb, kiesőbb helyen vannak, hanem mind egyenrangú lesz. Az egyszintes épület igazodik a környezete örökségéhez is, ha az épület többszintes lenne, akkor vetekedne egyrészt a szomszédos Salgótarjáni utcai zsidó temető kriptáinak mértékével, amin az építészek saját bevallásuk alapján nem akartak túlterjeszkedni, valamit a hosszanti, elnyújtott kiképzésű épület formájában megidézi a környék ipari és vasúti múltját is.

Hogy milyen hosszú is az épület, arra itt a fentebbi videó: ezen jól látszik az alaprajzának hullámzása is – de a pályák felé hol folyosó, hol edzőterem szélességű váltakozó lépték kellőképpen megbontja a belső terek monotonitását, és mögötte különböző méretű és funkciójú tereket, (irodák, öltözök, szállás, ebédlő, büfé, stb.) lehet kialakítani. Bár a pályázat díjazása már lezárult, és a nyertes tervet végül az Építész Stúdió Ingatlan Kft. szállította, a fenti különleges gondolkodásmódjával és meghökkentő megoldásával mindenképpen egy érdekes példája lehetett volna a hazai sportépítészetnek.