2010-ben került fel igazán Magyarország a nemzetközi gasztrotérképre, mikor a Costes megszerezte az első Michelin-csillagot. A tavalyi csillagveszítés (Tanti) után idén kedvezőbben alakultak az események, 2018-ban immár egy két csillagos éttermet is üdvözölhetünk a rangos társaságban. A Costes, a Borkonyha és a Costes Downtown egy csillaga mellé az Onyx elhozta második csillagát is!

A Várkert Bazárban tartották történetében a második (tavaly Brüsszelben rendezték) gálát a Main Cities of Europe Michelin-kalauz kapcsán. A gasztronómiai seregszemle szakmai körökben is igazán fontosnak számít, tekintve, hogy Budapestre utazott az elmúlt napokban Európa több Michelin-csillagos éttermének konyhafőnöke, akik vasárnap egy közös, magyar alapanyagokból összeállított főzésen is részt vettek. A gála kísérőrendezvényét követően egy vacsorán látták vendégül a séfmestereket.

A gálaeseményen az előzetes cikkünkben felsorolt étterem konyhafőnökei és vezetői mellett izgult a gasztroszcéna nagyja, hiszen Ausztria, Csehország, Görögország, Lengyelország mellett kiderültek a hazai elismerések is.

Megtartotta csillagát a Costes, a Borkonyha és a Costes Downtown.

Újabb csillagot szerzett a meglévő mellé Mészáros Ádám és az Onyx, így már Magyarország is felsorakozott a kétcsillagos országok közé.

A Bib Gourmand ajánlást pedig a Stand25-nek sikerült megszereznie idén, a Petrus és a Fricska tavalyról ugyanúgy őrzik ezt a minősítést, az Olimpia Étterem pedig ajánlott étteremként került be a kalauzba.

A Michelin egy új díjat is átadott: ez annak a séfnek járt, aki mentorként a legtöbbet tette a fiatal tehetségek inspirálásáért, ezt a francia Christian Constant érdemelte ki. De bejelentették a legtehetségesebb fiatal séfnek járó díjat is, amelyet tavaly osztottak ki először. Idén ezt a 27 éves brit Niall Keating kapta.

Gratulálunk!