Az 1956 után emigrált Kondor László autodidakta fényképészként, hivatalos munkái mellett fotózta végig Chicago lenyűgöző vas-, acél- és betonmonstrumait. Képein felbukkan a legendás Sears Tower, Mies van der Rohe épületei és az ikonikus Marina City tornyai is. A nagyrészt fekete-fehér fotók 1960 és 1994 között készültek, és hol a mértanilag tökéletes kompozíció, hol pedig egy-egy remekül elkapott emberi pillanat teszi egyedivé az itthon először kiállított képeket.

Kondor László 1961-ben érkezett meg Chichagóba, miután az 56-os forradalom leverése után bátyjával menekülniük kellett Magyarországról. A középiskolát még Ausztriában fejezte be, itt kezdett el hobbi szinten érdeklődni a fényképezés iránt, amiből később élete hivatása lett, majd jó pár vargabetű után 1996-ban hazatért, és Kapolcson telepedett le családjával.

A köztes években mint háborús és közéleti fotós szerzett magának hírnevet az államokban, 1969-től az Amerikai Hadsereg Különleges Fényképészeti Hivatalának hadifotós tisztjeként Vietnamban dolgozott a fronton, majd Chicago legtovább regnáló polgármesterének, Richard J. Daley-nek lett a hivatalos fotográfusa. A FUGA - Budapesti Építészeti Központ kiállításán eddig itthon soha nem látott képei szerepelnek.

A felhőkarcolók szülővárosának tartott Chicagóban az 1920-as évek óta épültek a magasabbnál magasabb építmények, az art decótól kezdve napjainkig minden korszak rajta hagyta keze nyomát a városképen. A kiállításon bemutatott 50 kép Kondor személyes felfedezőútjain, városi barangolásain született, amikor éppen semmilyen megbízást nem kellett teljesítenie, és érvényre juttathatta sajátos látásmódját és érdeklődését. A kiállítást nyitó kép – az amerikai zászlót lobogtató afroamerikai kisgyerekekkel – a Martin Luther King megölésekor kitört lázongások közepette született, és a Life magazin fotópályázatán is indult, majd publikálásra is került. A fotók két periódusban készültek, az első szakasz 1961–1969-ig tartott, ekkor még a hatalmas épületektől és struktúráktól lenyűgözött fiatal fotós szemével láthatjuk a várost. A vietnami háborúból hazatérve Kondor már egy érettebb és analitikusabb látásmóddal közelíti meg a folyton változó várost.

Az 1964-ben felépült, elsőre kukorivacsöveket idéző formájával a Marina City tornyainak végtelen erkélysora szinte szédítően hat fényképen is, ahogy az egykori Sears Tower is, amely több mint két évtizedig volt a világ legmagasabb épülete, de a Mies van der Rohe tervezte blokkok, Picasso a városnak szánt ajándéka és Chagall mozaikjai is visszaköszönnek a város építészeti öröksége között. 

Kondor különleges szögekből mutatja meg az oly jól ismert épületeket, egyszerre játszik a fényekkel, üvegfelületekkel, tükröződésekkel és árnyékokkal, és keresi meg azokat a szögeket, ahonnan ezek a több száz méter magas épületek mintegy absztrakt festmény összefutó vonalai tűnnek fel. A kiállítás egyszerre lehet izgalmas az építészet, a fotográfia és a 70-es évek Amerikája iránt rajongóknak.