Élmény

A város 21 különleges pontján olvasnak fel színészek kortárs szerzőktől – idén is lesz Irodalom Éjszakája

Fotó : Radnóti Színház
Várkert Bazár
Bréking

A március 21-i ingyenes esemény célja, hogy közelebb hozza és élménnyé tegye a kortárs irodalmat, de bejuthatunk olyan helyekre is, ahová a hétköznapokban nem biztos. Az idei helyszín a VI. kerület lesz.

Szerelem, színház, különleges helyszínek és irodalom – a tavasz első napján, március 21-én rendezik meg az Irodalom Éjszakáját. A szerelem lesz az idei téma és ihlető, 21 kortárs világirodalmi szerző regényeiből, novelláiból olvas fel 21 radnótis – és a színházhoz szorosan kapcsolódó – színész, 21 szokatlan és különleges helyszínén a VI. kerületnek.

Fotó: Radnóti Színház

A különleges kulturális eseményt harmadszorra rendezik meg nálunk, az ötlet 2006-ban Prágából indult és két éve ért el Budapestre. A közönség egy éjszaka alatt meghatározó európai és Európán kívüli, többnyire mai, fiatal szerzők szövegeibe nyerhet bepillantást, az irodalom pedig a színészek által tapinthatóvá és élővé válik. Többek között felolvas Alföldi Róbert, Porogi Ádám, Petrik Andrea, Bálint András, László Zsolt, Balsai Móni, Szikszai Rémusz, Martinovics Dorina és Gyabronka József is.

Fotó: Radnóti Színház

Az este folyamán 10-15 perces felolvasások váltják majd egymást, 7 órai kezdettel, melyek félóránként ismétlődnek, az utolsó kör pedig este fél 11-kor indul. Minden helyszínen egy-egy színész olvas fel részletet egy adott műből, összesen 8 alkalommal. Olyan izgalmas és sok esetben a nagyközönség számára nem látogatható helyszínek között tarthat világirodalmi sétát az érdeklődő, mint a Prezi, a Terézvárosi Templom Plébániája vagy az Art Pool. Az esemény egy koncerttel zárul az Anker’tben.

Fotó: Radnóti Színház

Az Irodalom Éjszakájára a belépés ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. Minden érdeklődő maga állíthatja össze a saját útvonalát, programját, annak függvényében, hogy a felolvasásokat milyen sorrendben szeretné meghallgatni az este folyamán. Az egyes helyszínek eltérő befogadóképességgel rendelkeznek.

  • Időpont: március 21., szerda, 19:00-23:00
  • 21 helyszín: Budapest szívében, a VI. kerületben
  • A részletes program, az írók és színészek listája az Irodalom Éjszakája oldalán elérhető. A helyszíneket március 10-től teszik közzé.
Irodalom Éjszakája 2018