Gasztró

Jól muzsikáló próbaüzem – a Société Démóban ebédeltünk a Belvárosi Piacon

Fotó : Jonas Matyassy / Société Démo
société démo, fine bistro. konyha, főzés

Időről időre új információkat kapunk a gondosan előkészített Société Budapest koncepcióról, ami a művészetek, a dizájn, a divat és a gasztronómia szegmensét is lefedi majd. A Sas utca épülete ugyanúgy otthont ad majd fine bistrónak, kiállítótérnek, multibrand store-nak és rendezvényhelyszínnek is. A gasztró része novembertől már részben kipróbálható, hiszen egy próbakonyhával költöztek be a Belvárosi Piac emeletére, pár lépésnyire a Lakatos Műhelytől – az első benyomás igazán kellemes volt.

Eszünkben sincs lerántani a leplet a Société Budapest egészéről, most csupán a gasztronómiával foglalkozó divízióról tudunk beszámolni, élmények alapján. A Société csapata úgy döntött, hogy hiába nem állnak még készen a nagy nyitásra, szeretnék élesben kipróbálni magukat, bemutatkozni a nagyközönségnek. Így megvan a lehetőség a javításokra, a finom részletek aprólékos kidolgozására. Kísérleti konyhájuk annak ellenére, hogy a Belvárosi Piacon található, egészen tágasra sikeredett, hiszen két egybenyitott üzlethelyiségben alkotnak a piac nyitvatartási idejében, továbbá pár kijelölt extra alkalommal.

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

Mottójukként az “art on the plate”-et (művészet a tányéron) jelölték meg, a művész, vagyis head chef pedig nem más, mint Krasznai Norbi, akit akár a Monk’s Bistróból is ismerhetünk. A fiatal tehetség híresen szépen tálal – viszont a túl pontos, feszes tányérképek helyett a lazább, vagányabb vonalat érzi.

Fotó: Jonas Matyassy / Société Démo

A Sas utcai Société két különböző éttermet is visz majd: egy fine bistroként aposztrofált helyet és egy inkább bárételekre szakosodott lounge részleget. Olyan gasztronómiában elismert szakemberek álltak be a koncepció mögé, mint például Deli János vagy Csapody Balázs. A próbaüzem pedig elindult, még novemberben.

Fotó a Société Demo-bólFotó: Jonas Matyassy / Société Demo

Nekünk éppen a Töltött Hold alatt, ebédidőben volt szerencsénk kipróbálni a Démót. A bisztrócskának kint és bent is vannak ülőhelyei – bent azért jó helyet foglalni, mert látjuk a nyitott konyha műveleteit, kint pedig azért, mert kevésbé ütköznek ki a sajnos központilag eléggé elmaradott elszívórendszer hiányosságai. Minden ottani nyitott konyhás vendéglátóhelyre igaz, hogy sajnos nem maradnak illatosak ebéd után a télikabátok. Dizájnra letisztultabb, egyszerű dolgot várjunk, hiszen nem szeretnék már most elsütni minden patronjukat.

Fotó: Jonas Matyassy / Société Demo

Krasznai Norbi ételeit kortársnak mondanánk. Naprakész konyhatechnológia, szép alapanyagok, korrekt adagok jellemzik a kóstolt fogásokat. Szűk menüvel mennek és ez a nagy Sociétében sem lesz másképp. Fix étlap jelenleg nincs, de egy táblára minden nap felírják az aktuális fogásokat. Vajhal veloutét kóstoltunk kókusszal és répával (1390 forint), mely ázsiai alapokra támaszkodott. Selymes, ízgazdag levest képzeljünk el. Főételek közül egyértelműen a kacsa (2990 forint) vitte a prímet, ami sütőtökkel, céklával és kakukkfűvel érkezett. Halas fogásként lazacot kóstoltunk pak choy-jal, korianderrel és puliszkával (3390 forint). A leves és a kacsa mellett a desszert is remekelt: a görög joghurt, csokoládé és mangó alkotta pohárdesszert (990 forint) is gyorsan elfogyott.

 

Várjuk a tavasz végi Société Budapest nyitását – a tesztelhető beharangozó ugyanis elég jól sikerült.

Société gastro
  • 1054 Budapest, Hold utca 13. (Belvárosi Piac)
  • H-P 10:00-18:00, Szo 10:00-16:00
Belvárosi Piac (Hold utcai piac)
  • 1054 Budapest, Hold utca 13.