Minőségi, jó koncepcióval bíró kis bisztrókból azért nem ismerünk annyit, mint street foodosokból vagy akár fine dining helyből. Valahogy a kategória, ami kellemes, otthonos, mindemellett finom konyhát visz, annyira nem felülreprezentált. Szerencsére azért a VIII. kerületben sok a vendégbarát találkozópont, de most egy igazán figyelemreméltóval bővült a paletta. Megjött a Dagoba, ahol reggeltől ebéd végéig időzhetünk kicsit "vidékies" hangulatban, lelassulva, nagyokat kanalazva és nehezen abbahagyva.

Akik vallásként tisztelik a Csillagok háborúját és betéve tudják a szereplők családfáit, minden bizonnyal felkapták a fejüket a Dagoba szó hallatán. Az azonos nevű bolygón töltötte ugyanis önkéntes száműzetését Yoda mester, miután nem tudta megölni Palpatine császárt. A Dagobán mostoha körülmények uralkodnak: lápvidék találkozik a dzsungellel, sárkánykígyók mészárosbogarakkal. Nos, nem véletlen az egybeesés, azonban a szó Meggyes Lilla és Pajor Pali egy hónapos közös munkája alatt alapozta meg a jövőt. A XIII. kerületi Dzsángóban főztek együtt, ahol a főnök mindig a Dagobán zajló állapotokról érdeklődött, mikor a két fiatal nekilátott a napi betevő elkészítéséhez. Hát innen a név, innen a közös múlt. Már akkor eldöntötték, hogy egyszer csinálnak valami "sajátot" és pár ötletelés után komolyra is fordult a dolog, elkezdtek üzlethelyiség után nézelődni. Vagy a XIII.-ban vagy a VIII.-ban szerettek volna gyökeret ereszteni, és a legelső állomásba bele is szerettek.

A Práter utca különös hely, a modern találkozik a régivel, a nagyváros a vidékkel, a békés miliő a zaklatottal, egy biztos: különös karakter. Egy régi, nagyon lepukkant borozó várta vendégeit a Dagoba helyén és jó pár hónap ébrenlét, össznépi munka után alakult ki a mostani otthonos, kedves kis enteriőr. Sokat látott fabútorokkal, növényekkel, kerámiákkal.

A üzlethelyiség lelke a pult mögötti rész, ahol Lilla és Pali minden nap valami újat alkot. A Dagoba profilja a reggeli és az ebéd, amit olyannyira gondolnak komolyan, hogy 15:00-kor be is zárnak, hogy aztán már a következő nap menüjét állítsák össze. Fontos, hogy elég spontán módon működnek: idényjellegűen használják az alapanyagokat, kreativitásuknak nem sok minden szabhat határt, legyen szó egy gazdag salátáról vagy egy háziasabb süteményről.

Úgy vettük észre, hogy szabályok nemigen vannak, illetve csak kettő: mindenki érezze jól magát és készüljenek ízletes ételek. Esetünkben mindkét dolog teljesült: az atmoszféra marasztalt, a kóstolt fogásoknál pedig már a második falatra kiderült, hogy nagyon jó ízléssel, érzékkel lettek összeállítva. Miközben kóstolgattuk a napi leveseket és főételeket, Lilla viccesen megjegyezte, hogy anno a Dzsángóban úgy hívták, hogy angyalföldi Nigella, de mára józsefvárosi Nigellává lényegült.

Konyhájukat bekategorizálni nehezen lehetne, ha mégis muszáj lenne, azt mondanánk: egészséges és házias. Igyekeznek olyan alapanyagokkal dolgozni, amik megérdemlik a fáradozást: például Pali kedvese Lajosmizse melletti kis gazdaságából is érkezik majd sok minden. Különleges saláták, nagyon ízes zöldségek – azokra a "napízű" zöldekre gondolunk, amikkel olyan ritkán lehet találkozni ma már. A hely háziassága pedig abban jelenik meg, hogy bármit is kóstoltunk, elégedetten bólogattunk, hogy ismerősek, szerethetők a fűszerek, a párosítások, az illatok is.

A Dagoba aktuális menüje mindig egy kis táblára kerül fel, onnan válogathatunk és Paliékat is kérdezhetjük. Póréhagymakrémlevest sajttal és csirkekrémlevest kanalazhattunk zöldfűszeres csirkecsíkokkal. A kicsi 390 forint, a nagy 490 forintba kerül és selymes, friss ízű leveseket kapunk. Abszolút kedvencünk lett a vega curry (980 forint), amibe a legnagyobb örömünkre kelbimbó is került, ami nagyon jól működött a kókusztejjel. A bolognai penne (1290 forint) klasszikusan jelent meg és a kóstolt aduász, a quiche is jól el lett találva. Nem beszélve a fügés tejsodó tortáról (390 forint), amit a végtelenségig ettünk volna.

Jól jöhet a Dagoba a közelben dolgozó irodistáknak is, a félórás ebédszünetet jócskán fel tudják dobni ezekkel a remek ételekkel és a szívélyes fogadtatással. De jó választás lehet mindenkinek, aki a Práterban jár és enne egy könnyedet, biztos, hogy hamar visszajáró vendég lesz.