Budapest

Fel a fejjel – Budapest legszebb kupolái belülről Bódis Krisztián képein

Fotó : Bódis Krisztián / We Love Budapest
Gellért Fürdő

Múzeumok, templomok, fürdők csodaszép kupolái Bódis Krisztián szemet gyönyörködtető fotóin. A leghíresebbektől az egészen ismeretlen, rejtett csodákig.

A Parlament kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A Kossuth Lajos téri Parlament épületét legtöbben még akkor is felismerik, ha sosem jártak a városban, és a kupolák közül is talán az egyik legismertebb. A 27 méteres belmagasságú csillagmennyezet alatt a magyar történelem jeles uralkodói állnak, és címerpajzsaik díszítik a neogótikus teret, valamint a terem közepén áll a Szent Korona is.

Parlament
 • 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.
 • November 1-től március 31-ig: 8-16 óráig
A Nemzeti Múzeum kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A Nemzeti Múzeum mértéktartó, hófehér klasszicista épületéről nem is gondolnánk, hogy a falakon belül micsoda színpompás világ uralkodik. A díszterem előtti tér kupolája a maga puncsrózsaszín színével olyan, mint valami édes, csábító sütemény Wes Anderson mesevilágából.

Magyar Nemzeti Múzeum
 • 1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.
 • A pénztár 17:30-kor zár.
Az Operaház mennyezeti seccójaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

Az éppen felújítás alatt álló Andrássy úti Operaház mennyezeti freskója az egyik nagy kedvencünk, Lotz Károly munkáját már sokszor nézegettük előadások szünetében. A görög mitológiából az istenek lakhelyeként ismert Olympost árbázoló mozgalmas jeleneten keresgettük Apollónt a lantjával, vagy az alulöltözött Aphroditét.

Magyar Állami Operaház (átmenetileg zárva)
 • 1061 Budapest, Andrássy út 22.
Az Iparművészeti Múzeum kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

Lechner Ödön mesteri épülete, a szintén felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeum a maga korában hatalmas közfelháborodást keltett: az akkor túlzottan mintásnak, színesnek tűnő épületen szeretettel élcelődtek az emberek és nevezték a maharadzsa palotájának.  

Iparművészeti Múzeum (átmenetileg zárva)
 • 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
A Széchenyi fürdő kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A Széchenyi Gyógyfürdő a maga 18 medencéjével Európa egyik legnagyobb termálfürdő-komplexuma. A neobarokk épületegyüttes a kellemes ejtőzésen, gyógyuláson kívül vizuális élményekben sem szűkölködik, csodás mennyezeti alkotásain a vízzel, gyógyulással kapcsolatos tematikus ábrázolások találhatóak.

Széchenyi Fürdő
 • 1146 Budapest, Állatkerti körút 11.
 • Ivókút: 9:00-17:00 (vasárnap zárva).
Az Elefántház kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A ma Elefántházként ismert, eredetileg Vastagbőrűek háza névre keresztelt épület az Állatkert leglátványosabb műemléke. A szecessziós stílusban, 1912-ben, Neuschloss Kornél tervei alapján elkészült épület, utalva a lakóinak származási helyére, az indiai és afrikai művészet hatásait viseli magán. Az állatmintás, zománcos csempéken csak úgy hemzsegnek az elefántok, vízilovak és orrszarvúk.

Fővárosi Állat- és Növénykert
 • 1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12.
 • Az Állatkert nyitva tartása évszakonként eltérő lehet.
A Párisi Udvar kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

Az éppen felújítás alatt álló Párisi Udvar passzázsa a belváros egyik legszebb ékköve. A kupolát most telesen elbontották, hogy renoválják minden darabját, de hamarosan az itt nyíló hotel lobbija és éttermei kapnak helyet alatta.

Párisi udvar - Brudern-ház
 • 1053 Budapest, Ferenciek tere 10.
A Szent István Bazilika kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A város legnagyobb templomának kupolája is tiszteletet parancsoló: a kívülről a Parlamentével egyező magasságú, 96 méteres boltozatot belülről az égiek serege népesíti be. A Szent István Bazilika építése rekord ideig,  54 évig tartott, ez már a második kupolája, mivel az első egy kivitelezési hiba miatt 1868 hajnalán beomlott.

Szent István-bazilika
 • 1051 Budapest, Szent István tér 1.
 • Turisták által a Bazilika látogatható: 9-17 óráig, szombaton 9-13, vasárnap 13-17.
A zsinagóga kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

Az augusztus óta renoválás alatt álló Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga Budapest egyik legszebb és legszínesebb látványát nyújtja minden betérőnek. Alig várjuk, hogy újra régi pompájában láthassuk az Otto Wagner, bécsi szecessziós építész által tervezett különleges, mór hatású épületet.

Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga (átmenetileg zárva)
 • 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 11-13.
A Kozma utcai izraelita temető kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

Magyarország legnagyobb zsidó temetője a kőbányai, Kozma utcai izraelita temető. Itt nyugszik többek között Hajós Alfréd és Bródy Sándor is. Az 1893-ban nyílt temetőben számos szecessziós, mozaikkal díszített nagyobb kripta is található.

Kozma utcai izraelita temető
 • 1108 Budapest, Kozma utca 6.
 • Téli időszakban: H-P, V 8:00-15:00
Fotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest
Deák Ferenc mauzóleumaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A Fiumei Úti Sírkertben nyugszanak hatalmas mauzóleumokban hazánk olyan nagyjai, politikusai, mint Kossuth Lajos vagy Deák Ferenc, de itt lelt végső nyugalomra Ady Endre vagy épp József Attila is.

A Gellért Fürdő kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A csodálatos szecessziós fürdő a huszadik század elején épült, de római korig visszanyúló hagyományokra. A Gellért Fürdő ragyogó türkiz Zsolnay csempéin és színes falain a keleties és magyar népies motívumok keverednek.

Gellért Fürdő
 • 1118 Budapest, Kelenhegyi út 4.
A Király fürdő kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A hamarosan felújítandó Király fürdő a város legrégebbi ma is üzemelő fürdője, mely a török korban épült. Bár többször átalakították, a kupolás törökfürdő megtartotta XVI. század kinézetét és elrendezését.

Király Gyógyfürdő
 • 1027 Budapest, Fő utca 84.
 • Pénztárzárás: 20:00. // Minden nap vegyes nap. // A fürdő 14 éves kor alatt nem látogatható.
A Várkert Bazár kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A nem is olyan régen felújított, Ybl Miklós tervezte neoreneszánsz épület helyet adott a valaha legendás Ifiparknak, de magyar művészek, festők és szobrászok hada is dolgozott itt a műtermekben. Az 1875 és 1883 között épült Várkert Bazár és budai várhegy és a Duna között húzódó épületén a korszak legjobb mesteremberei dolgoztak a Zsolnay csempéken, üvegbetéteken és az öntöttvas elemeken.

Várkert Bazár
 • 1013 Budapest, Ybl Miklós tér
 • A nyitva tartás a Neoreneszánsz kertre vonatkozik. Az épületek nyitva tartása ettől eltérő.
A Nemzeti Galéria kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

Budapest városképének egyik ikonikus pontja a Budai Vár kupolája. Kevesen tudják, de eredetileg egy jóval alacsonyabb, kupolaterem nélküli tetőépítménye volt a várnak, de a második világháború alatti ostrom során ez nagyrészt elpusztult, és csak a 60-as években született meg a mai, dobon álló, zöld kupola, ami belülről a Nemzeti Galéria kiállítótereként funkcionál.

Magyar Nemzeti Galéria
 • 1014 Budapest, Szent György tér 2.
 • Pénztárzárás: 17:00
A Ritz-Carlton kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A Deák téri hatalmas épület eredetileg az Adria Biztosító budapesti székhelye volt. A trieszti székhelyű cég székházának tervei 1913-ra készültek el, Tőry Emil és Pogány Móric tervei szerint. A második világháború után pedig, egészen 1997-ig a Budapesti Rendőr-főkapitányság székhelyének volt, azóta üzemel szállodaként, most a Ritz-Carltonnak ad otthont.

The Ritz-Carlton Budapest
 • 1051 Budapest, Erzsébet tér 9-10.
A Gellért ivókút kupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A Gellért téri Zsolnay-ivókút fölé magasodik a Weöres Sándor idézetet is magában rejtő áttört kupola. Dévényi Sándor alkotása 2003 óta áll a szálloda főbejárata előtti téren. 

A Kelenföldi erőmű üvegkupolájaFotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A Kelenföldi Erőmű varázslatos kapcsolótermének üvegteteje Borbíró Virgil mesterműve. A nagyrészt elhagyatott erőmű a hazai art deco építészet igazi gyöngyszeme.