Ismét összeválogattuk az előttünk álló négy nap kihagyhatatlan programjait – ajánlunk többek közt interaktív jazz-színházat, lemezbörzét, fény-báb-színházat, filmvetítést és persze akad kiemelkedő koncert és party is. A tanulság: Budapesten továbbra sem éri meg otthon maradni a hétvégén.

  • Csütörtök
Inside express IV. | Legkedvesebb kísérleteim / Budapest Galéria

A kiállítás címét és tematikus keretét Öveges József 1957-től a Magyar Televízióban azonos címen sugárzott, közkedvelt tudománynépszerűsítő műsora adta. Öveges professzor kísérletei nyomán Barnaföldi Anna és Szécsényi-Nagy Loránd tudományos-fantasztikus vizsgálódásai olyan kérdésekre keresik a válaszokat, hogy mi történne akkor, ha a tudományos képleteket műtárgyakként értelmeznénk? Milyen képet láthatunk, ha egy csillagászati távcsőben megfordul az alapfunkció? Hogyan működik a kontextusából kiemelt, fizikai törvényszerűséget szemléltető rajz egy tetszőlegesen kiválasztott bibliai idézettel párosítva? Milyen képet rögzít az egész napos expozíció során egy szolárgrafikához hasonlatos fotográfiai technika?

The Doors/ Bem Mozi

A The Doors és zenéje legenda. Az azonos című film elementáris erővel, zenében és képekben mutatja be a valóság küszöbének átlépését, az áttörést a “másik oldalra”. Kábítószeres látomások, eksztatikus, botrányos színpadi fellépések, rituális szeretkezések, a tudatos és tudattalan határainak elmosódása – mindez csak egy valakinek a személyiségén átlényegítve volt lehetséges, a zenekar költő-énekesén, akit úgy hívtak: Jim Morrison.

Palma Hills, River Of Lust/ Toldi Klub

A Face Today néven 2012-ben alakult, 2014-ben feltűnt székelyudvarhelyi gyökerű indie-, garázsrockzenekar, amely mára már Palma Hillsre keresztelkedett át, három napos magyarországi turnéra indul. Ennek lesz első állomása a Toldi Klub, ahol Led Zeppelines ízű pszichedelikus-beborult bluest játszó River Of Lusttal szedik majd szét a pesti éjszakát.

Alone In The Moon - Budapest Nihil lemezbemutató, Jackie's Gun/ Mika Tivadar Mulató

Ha szereted a Nirvana vagy az Alice In Chains nevével fémjelzett grunge-ot, de nem áll tőled távol a Kyuss-féle stoner vagy a The Hives lendületes garázsrockja sem, itt a helyed: a Jackie’s Gun és az Alone In The Moon a három stílus legjavát fogja nyújtani, ráadásul utóbbi zenekar még legújabb, Budapest Nihil című lemezét is bemutatja.

A Kör - Igaz történetek tíz percben/ Magvető Café

Mindenkinek van olyan saját, igaz története, talán nem is egy, amelyik sorsfordító, vagy olyan rendkívüli, képtelen vagy mulatságos, hogy egyszer el kell mesélni. Úgy tűnik, egyre nagyobb szükségünk van arra, hogy visszatérjünk e műfaj közvetlen erejéhez. A szabályok egyszerűek: saját, igaz történeteket mond el minden résztvevő, jegyzetek nélkül, tíz percben.

  • Péntek
Unikornis Napok/ Sugar! Shop

Mielőtt besokallnánk a téli szürkeségből, a Sugar! Shop felpörgeti a január végét egy hétvégényi csillogással az egyszarvúak jegyében! Népszerű unikorn termékeik mellett elhozzák nektek az Unicornisok új kedvenc tavaszváró édességeit, forrócsokiját és fagylalt shake-jét is!

Puklus Péter: Life Is Techno/ Trafó Gallery

Puklus Péter legújabb műveiből mutat be egy, a Trafó Galéria terére szabott válogatást. A Life is Techno nemcsak Trafós kiállításának, hanem legutóbbi nagyregény formátumú könyvének (Epic Love Story of a Warrior) egyik fejezet-címe is, amely egy fiktív kelet-európai család perspektívájából kalauzol át a XX. századon. A kiállítás témái között találjuk a családalapítással kapcsolatos kihívásokat, generációs konfliktusokat és persze Puklus új anyagkísérleteinek útját is végig kísérhetjük, amelyet átsző a techno és az élet pulzáló és saját-magába visszatérő alapritmusa.

Voiski - Live, Dork, IsuLÄRM

Pénteken a Technokunst végre elhozza Magyarországra az utóbbi évek egyik legizgalmasabb francia technó producerét, Voiskit. Miután eddigi zenéi olyan kiadóknál jelentek meg, mint a Dekmantel UFO, a Delsin vagy a L.I.E.S., ráadásul egyszerre tud szabályokat felülíró, paranoid, súlyos és mégis tánctérorientált lenni, kérdés nélkül kötelező a jelenlet mindenkinek, akit érdekel, merre tart a műfaj.

Format:B/ Corvin Club

Format:B mögött álló Franziskus Sell és Jakob Hildenbrand a kétezres évek közepe óta ad munkát a különböző legendás klubok hangrendszereinek egyszerre minimalista és funky, slágeres, de mégis erőteljes tech-house bombáikkal. A német páros zenéi olyan kiadóknál jelentek meg, mint a Stil Vor Talent vagy Highgrade, de idővel megalapították a sajátjukat, a Formatik Recordst, ahol Daniel Steinberg, Alec Troniq vagy Raumakustik is jelentkezett már egy-egy izmosabb 12”-essel. Hajnalig vagy azután is tartó menetelésre érdemes készülni.

  • Szombat
Télyi Etyeki PiknikEtyek, Újhegyi utca

Téli dűnék, forralt bor, Gasztrosétány farsangkor! Avagy nem telhet el tél a jól ismert Etyeki Piknik nélkül, ahol tüzes és gőzölgő italokkal, toros ételekkel és igazi mulatsággal búcsúztathatjuk az év eleji melankóliát.

Legkisebbek mozija: farsangi meseválogatás/ Puskin Mozi

Meseválogatással készül a farsangra a Puskin Kuckó, január 20-án összesen nyolc klasszikus rajzfilm-epizódot nézhetnek majd meg a kicsik, köztük olyan mesékkel, mint a Mirr-Murr, A kockásfülű nyúl és a Frakk, a macskák réme

Családi farsangi mulatság/ Kiscelli Múzeum

A  nagy sikerre való tekintettel újra látható a Ledpuppets fény-báb-színház előadása a Kiscelli Múzeum templomterében. A délután során lesz lámpatervező – és farsangi álarckészítő workshop kicsiknek és nagyoknak, közben pedig családi tárlatvezetések keretében a múzeum minden érdekes zugát be lehet majd járni. 17 órakor pedig lekapcsolják a villanyt, és a templomtérben a Ledpuppets világítós bábszínháza varázsolja el a látogatókat.

Extrawelt - Fear Of An Extra Planet Tour/ Akvárium

Amikor James Holden megjelentette 2005-ben az első Extrawelt single-t kiadójánál, a Border Communitynél, talán eszébe sem jutott, hogy olyan lavinát szabadít a világra, aminek az ereje azóta sem bír csökkenni, sőt, még 2018-ban is masszívan sodor. Arne Schaffhausen és Wayan Raabe közös munkája másfél évtized alatt nem csak azt mutatta be, hogy a klasszikus német minimálból kicsavart képletek megfelelő ráhatással mindig képesek újat virítani, egyszerre dolgozva az agyra és a lábra, de a Cocoon Recordingsnál frissen megjelent nagylemezükkel, az életművüket így trilógiává emelő Fear Of An Extra Planettel azt is bizonyítják, hogy a sötétség és a melódia közös nevezőre hozásában még mindig ők az egyik legnagyobb mérnökök. Sőt, talán "egyik" nélkül.

Zanzinger, Deep Glaze/ Trafó

Szombat este kiderül, hogy férnek meg egymással a delta blues és a modern európai dalszerző hagyományok, az alternatív és klasszikus rock and roll, valamint az angol romantika és az amerikai transzcendentalizmus. Egymás után lép majd fel a Trafóban Zanzinger és a Deep Glaze.

Josh CheonLÄRM

Josh Cheon a wave-újrakiadások nagy hullámának egyik legfontosabb amerikai alakja, kiadója, a 2009-ben alakult a Dark Entries sokkal több volt kezdettől, mint a brooklyni Minimal Wave nyugati parti párja. Cheon ráadásul folyamatosan járja a világot a posztpunk korszak szintis gyöngyszemeit és régi hőseit kutatva, de emellett remek DJ is, szettjeiben a melegdiszkó lüktetése, nyers szintiwave, a goth tónusok és a house áll össze dekadens klubzenévé.

  • Vasárnap
Collectorism: punk versus metál börze/ ELLÁTÓház

Lemezek, CD-k, kazetták, DVD-k, VHS-ek, ékszerek, bakancsok, fejkendők, biztosítótűk, bőrnadrágok, ördögvillák, anarchia, pogo-oktatás, nosztalgia, CPg, Pokolgép, ETA, Ossian, Vágtázó Halottkémek, Ozzy, Metál Lady és DiPUNKrin – január 21-én punk és metal börze az Ellátóházban. 

Amerikából jöttem, mesterségem címere: CsendőR/ Budapest Music Center

Interaktív jazz-színház Fekete-Kovács Kornéllal, Kálloy Molnár Péterrel és a Modern Art Orchestrával! A jazz muzsika iránt a végletekig elkötelezett Modern Art Orchestra és az improvizáció egyik legtapasztaltabb színházi képviselője Kálloy Molnár Péter közös szórakoztató színházi műsort mutatnak be. Az "Amerikából jöttem” nem titkoltan a jazz alapvetéseit kívánja bemutatni, és a színház és humor erejével közelebb hozni a műfajt a jövő zenehallgató közönségéhez. E mellett természetesen még az sem kizárt, hogy a gyerekeket elkísérő szülők is jól szórakoznak majd.

Cseh Tamás 75/ MOM Sport

Cseh Tamás, Bereményi Géza és Másik János dalai egy különleges születésnapi emlékkoncerten. Gryllus Dorka, Jordán Adél, Miczura Mónika, Ónodi Eszter, Szávai Viktória, Tompos Kátya, Adorjáni Bálint, Fekete Ernő, Galkó Balázs és Thuróczy Szabolcs, valamint a Vodku fiai ismét összejönnek, hogy megünnepeljék mind azt a sok jót és szépet, szomorút és néha sötétet, ami Cseh Tamás nélkül nem lenne. Az indiánságot, a Balatont, Budapestet, Apa kalapját, szegény Évát, Jánost, Gézát, Tamást.

Grund Színház: Hazaviszlek/ Lumen Kávézó

Ötven perces előadás a nők között szövődő kapcsolatokról, nem csak nőknek. Két nő ismerkedésének estéjével indulunk, amikor is egyikük lakására érkeznek egy kellemes vacsora után. Kinyitnak egy üveg bort, csevegnek és néhol lopott másodpercekig egymáson felejtik a tekintetüket. A szereplők közösen és külön-külön megélt pillanataiból változatos jeleneteken keresztül kapunk ízelítőt. Így történhet, hogy nézőként pont olyan érzésünk van, mintha mi randevúznánk ezzel a két nővel ezen az estén. Itt-ott felbukkannak részletek a világukból, mi pedig néha együttérzünk, néha felháborodunk, és gyakran csak mennénk velük tovább.