Balogh Danit és Lázár Pétert nem kell bemutatnunk azoknak, akik kedvelik a tex-mex ízeket, a burgereket. A 200 fokon égő séf és a burgereivel külföldön is díjnyertes street foodos már egy ideje készült legújabb dobásukra, a Pörizőre, és végre meg is nyitották az apró Arany János utcai egységet, amit reményeik szerint újabbak követnek majd. Miért ne? Hiszen ki ne szeretne utcán ülve, kompakt formában pörköltöt enni nokedlivel?

Arany János utcai metrómegálló: ott vár a Retró Lángos, amit mi is nagyon kedvelünk, a klasszikus sajtos-tejfölöstől kezdve a durvább verziókig. Találunk a soron még egy Kolbice egységet is, ahol szintén "magyar street food"-ot mérnek. Most pedig megérkezett a Pöriző, ami egyáltalán  nem a tálból vagy netán kisbográcsból kanalazható verziót takarja... hanem valami egészen extrémet és mégis természeteset.

A W35-ből és a Revoluciónból is ismerhetjük Balogh Danit, akinek sokat köszönhetünk tex-mex témában és akár a csiliket tekintve is. Ő simán bevállalt olyan dolgokat, mint például a rántott csemegeuborka – sosem hőkölt vissza egy kis újtól és viccestől, persze csak úgy, ha az tényleg élvezeti értékkel bír. Ez az uborka pedig bármilyen furcsa is, finom volt. Lázár Péter a Burger House-ból is ismerős lehet, de külföldre is eljuttatta már a magyar burgerek hírét.

Most az alapokhoz nyúltak vissza, ami nem más, mint a névből is kitalálható pörkölt, az összes lehetséges változatban. Az alap a csirke és a vörösboros marha, de csatlakoznak majd a belsőségek is, úgy, mint zúza, szív, máj. Tehát adott a teljesen klasszikus pörkölt, jóféle alapanyagokból. A köret viszont ahelyett, hogy mellé lenne tálalva, egészen másképp érkezik: konkrétan a köret öleli át a pörit. Hogyan? Palacsinta formájában: a csirkepörkölt nokedlis palacsintába, a vörösboros marha tarhonyás palacsintába csavarodik. A brassói pedig értelemszerűen krumplisba.

A savanyúval sem finomkodnak, szépen belesimul a gondosan kiválasztott vecsési csemegeuborka vagy a csalamádé a tekercsbe. A végeredmény pedig kompakt, hiszen akár a Duna-parton is elfogyaszthatjuk, mivel nem csöpög, hanem rendesen egyben van, kézben fogjuk a finom pörköltöt. Meglepő, de a különös forma ellenére abszolút visszaadja az asztalnál fogyasztott verziók ízvilágát, mivel abban nincsen csavar, egy pici sem. Klasszikus, házias, szerethető. Maximum egy kis csípőssel tehetjük pikánsabbá, ami a Sárréti Chilifarmos szósz, a legjobb fajtából. Az igencsak laktató pörköltös street food 1190 forinttól 1390 forintig terjed.

A tényleg extrémen apró üzletben gyakorlatilag csak az "összeszerelés" történik, s ezért igen gyors a folyamat – már, ha nem áll előttünk hosszú sor, mert így soft openingben is elég sokan megtalálták már Balogh Dani és Lázár Péter helyét. Pörköltözni jó, kézből enni mindezt pedig még jobb!