Mindig öröm külföldi tollából elismerő, kedves vagy éppen igazi szavakat olvasni hazánkról, rólunk. Budapest turisztikai vonzereje növekvő tendenciát mutat, egyre több "digitális nomád", életmód szerinti utazó keresi fel a fővárost, és ahogy az ábra mutatja, az egész országot. Alex Waltner nagypapája Sajószentpéterről származik, ő maga pedig jó pár alkalommal járt már nálunk, ám nyári, hosszabb és tartalmasabb útja eredményezte elég szépen felépített bejegyzését. Mi az az 55 dolog, ami miatt kihagyhatatlan úti cél Magyarország?

Szimpatikus az a részletesség, mellyel a blogger az országot vizsgálja, illetve hogy bőven túlmutat a bejáratott, megszokott formulákon a Swedish Nomad 55 pontja. Lássuk, hogy melyek a sokat látott utazó legkedveltebb magyar sajátosságai.

Magyar sajátosságok

Ami mindig lenyűgözi őt, az a változatos építészet és az örökségek, szokások, hagyományok őrzése. Megemlíti a hazai porcelánokat, ugyanígy a csipkét és a hímzést is. Kicsit profánabb, mégis ajánlást kapott a magyar underground hiphop zene, még akkor is, ha a kedves turista egy szót sem ért belőle. Vonzónak találja a nagy fesztiváljainkat: a VOLT-ot, a Soundot és a Szigetet is, de nem kevéssé szórakoztató programként ajánlja Tihanyt és a levendulaföldek bejárását. Természetesen előkerül mindehhez az árfekvés is, s nem győzi a kidomborított erények mellett azt is felvezetni olvasóinak, hogy gyönyörű luxusszállodákban is alhatnak, éppen féláron, mint ahogy ezt például Párizsban tehetnék.

Budapest

Kedves párhuzamot von a Halászbástya és környéke látványvilága és a Gyűrűk Ura díszletei között. Szerinte a mi operánk a legszebb, ráadásul jóval olcsóbb, mint a milánói Scala. Európa legnagyobb zsinagógáját sem hagyja ki, és beszél Anonymus szobráról, valamint nem maradhat ki a fürdőélet sem. Jó érzés, hogy nem a féktelen bulikat említi elsőként – természetesen a felsorolásban azért szerepel a budapesti éjszaka is. Alex szerint fővárosunkat sosem lehet megunni, mindig akad valami program vagy izgalmas épület, utca, ami maradásra bír. Jó szórakozást nyújthat a hozzánk látogatóknak a Flippermúzeum is, mint egy kicsit alternatívabb program.

Vidék

Sokszor megfeledkeznek a fővároson kívül eső szépségekről, ám a blogger barátnőjével keresztbe-kasul utazta a vidéket is, így leginkább olyan helyeket ajánl, mint Esztergom, Lillafüred, a Balaton, Hollókő, a Kiskunsági Nemzeti Park, Sopron, Szeged, Veszprém megye, Szentendre, Pécs, Eger, Tokaj, Visegrád vagy éppen a Kékestető.

Gasztronómia

A tudatos utazók fontos szempontrendszerében előkelő helyen áll az adott desztináció gasztronómiája. Nos, Alex szerint Magyarország ilyen szempontból is remek célpont. Persze nem marad ki a gulyás, a paprika, a pálinka, a hortobágyi húsos palacsinta sem a felsorolásból, de olyan fogások is helyet kaptak a listán, mint a hideg meggyleves, a rakott krumpli és a lecsó. Desszertek közül a dobostorta, a kürtőskalács és a somlói mellett két kedvenc is befutott: a Sport szelet és a szaloncukor. A legjobb street foodnak vallja a lángost, Unicumot is szívesen kóstol, ám felhívja a figyelmet a magyar borkultúrára, az aszútól kezdve a testes vörösborokig.