2017 második fele annyira nem volt erős új helyek nyitása terén, mint az első etap, de azért számos friss vendéglátóhelyet kapott a város, legyen az irodalmi kávéház vagy akár pop-up pizzázóból kialakuló állandó állomás. Mutatjuk, mit tartogat a 2018-as év és eddig milyen készülődésekről tudunk!

Év végén egy igazán hosszú cikkben már kitértünk 2017 legfontosabb nyitásaira, sőt, szemléztük a sajnálatos veszteségeket is, hogy mely helyektől kellett elbúcsúznunk. A jövőbe tekintvén, számos elcsípett információ alapján készítettük el ezt az összeállítást, melyhez dátumokat és konkrétumokat még nem tudunk társítani, ám érdemes lesz odafigyelni rájuk.

Egészen biztos, hogy a Széll-Szulló páros a rendhagyó, piacon található Stand25 után egy még nagyobb szabású tervet is valóra vált, vagyis egy klasszikus értelemben vett fine dining helyet nyitnak majd. Minden bizonnyal egy olyan helyen kereshetjük majd a legendás magyar gasztropáros új főhadiszállását, ahol már több elegáns topkonyha is működött. Jelesen a Székely Mihály utcában, az egykori LouLou, későbbi Márga Budapest helyén. Bízzunk benne, hogy Tamáséknak sikerül a kissé balszerencsés lokáció felvirágoztatása.

Immár 7 éves a Michelin-csillagos Borkonyha, mely egyike a legszerethetőbb felsőkategóriás éttermeknek, hiszen a remek ételek mellett náluk tényleg nincs felesleges feszengés. Gasztrokörökben hallani lehetett, hogy Sárközi Ákosék új dobásra készülnek, közel a bázishoz. Hogy elegáns vonalat vagy hétköznapibbat álmodnak meg, s mikor lesz aktuális, azt még titok övezi.

Bezárt a Vár: a Speiz, pedig igazán stabil és korrekt konyhát vittek a Várnegyed otthonos éttermében. Záráskor azt ígérték, nem csüggednek, megpróbálnak egyben maradni és új helyen folytatni azt, amit elkezdtek. Hogy azonos néven vagy másképp jelentkeznek majd, egyelőre nem tudni, de várjuk, hogy ismét halljunk róluk.

Júniusban ért véget a VIII. kerületi Matrjoska oroszos bisztró, de a szóbeszéd szerint nem kell sokáig mellőznünk őket, mert hamarosan kicsit kijjebb, Kőbányán készülnek valami autentikussal, nagyszabásúval és nagyon orosszal.

Májusban a Gourmet Fesztiválon jártunk és sokat beszélgettünk a kiállítókkal. Ott mutatkozott be elsőként a Jamie's pizza is és a Funky Pho-sok is sokat meséltek fejlesztési terveikről, a Funky by Nature-ről. Azóta csend van, de bízunk benne, hogy idén megérkezik. Ha már ázsiai vonal, akkor úgy tudjuk, hogy kisvártatva a Bethlen Gábor utcában kifejezetten ramenre szakosodott vendéglátóhely nyílik.

Korponai Péter neve már kicsit kevésbé olvad egybe a Desszert.Neked-del mostantól, ám tudni vélik, hogy a kiváló cukrász valami új dobással készül 2018-ra. Nagyon szeretjük textúráit, kifonomult ízlését, így alig várjuk, hogy konkrétabban körvonalazódjon egy új budapesti sütemény-Mekka.

A Halkakas még 2017 végén a Dohány utcába költözött, ám a Veres Pálné utcába, az egykori halbisztró helyére egyik kedvenc újhullámos kávézónk, a Double Shot második egysége készülődik épp, kibővítve az ételek, reggelik sorát.