A Magyar Turisztikai Ügynökség kedvcsináló videókon lát el tippekkel azzal kapcsolatban, merre érdemes indulnunk ősszel az országban, és mit nézzünk meg ott. A hetedik állomás Sopron és környéke.

Sopron egy romantikus hely, ahol nagyokat lehet sétálni és jókat lehet borozni, például a régió büszkeségeként emlegetett kékfrankosból. A belvárosban különböző stílusú épületek között érkezhetünk meg a Tűztoronyhoz, ahova érdemes felkapaszkodni egy körülnézés erejéig. Ha sport, akkor a Fertő tó körbebiciklizését ajánljuk, ez egy 135 kilométeres távot jelent. Érdemes ellátogatni a fertődi Esterházy-kastélyba, de a Fertőrákosi kőfejtőbe is, már csak azért is, hogy megnézzük az ottani őslénytani kiállítást vagy épp egy előadást a barlangszínházban. Levezetésképp beülhetünk egy kiadós babos vagy káposztás vacsorára, de gyógyfürdők hadából is válogathatunk: mártózhatunk Hegykőn, Balfon vagy Bükfürdőn.

  • Amit a borok kedvelőinek tudni érdemes
Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal rendelkező borvidéke a soproni. A városra jellemző érdekesség, hogy a pincéket nem a szőlőhegyekbe telepítették, hanem a lakóházak alá építették, ami nagyobb biztonságot nyújtott a gazdáknak. A borvidéken leginkább a kékszőlő, ezen belül is a kékfrankos a legnépszerűbb fajta, ami miatt Sopront a kékfrankos fővárosának is nevezik. És hogy honnan is ered a név? A legenda szerint, amikor 1809-ben Napóleon katonái a városban táboroztak, annyira megszerették a jó soproni bort, hogy az ellátmányon felül saját pénzükből is vásároltak belőle. Kétféle pénzük volt: a háborús fehér frank és az értékesebb régi kék frank. A szemfüles borosgazdák csak akkor adtak a legjobb boraikból, ha azokért cserébe a jobbik pénzt kapták, így amikor a fizetésre került a sor, azt mondták a katonáknak: „Kék frankot!”

  • Amit a borok mellé kóstolni ajánlunk

A vidéket járva érdemes megkóstolni a különböző helyi babos és káposztás ételeket: például a különleges babos rétest. A hagyományos ízek kedvelői kóstolhatnak babból készített pogácsát és salátát is, a szerencsésebbek pedig a babstercet is kipróbálhatják. A városhoz és környékéhez kapcsolódik a fekete áfonya első magyarországi nagyüzemi termesztése is, hazánkban ugyanis csak kevés helyen elég savanyú a föld ehhez. Az áfonya kiváló a vadételek, a lekvárok, likőrök és gyümölcsborok készítéséhez. A Fertő tónál pedig természetesen a halételeket érdemes felfedezni.


  • Még több élmény
Bringázás a Fertő tó körül és relaxálás a gyógyfürdőkbenAkik nemcsak borozgatni szeretnének, hanem kifejezetten keresik az aktív mozgás lehetőségét, azok tekerhetnek egyet a Fertő tó körüli 135 kilométer hosszú bringaúton. A csekély szintkülönbség miatt gyerekekkel is bátran neki lehet vágni a túrának, ráadásul bármilyen programot is választunk, jó eséllyel világörökségi kultúrtájban űzhetjük. Mindezt megkoronázhatjuk egy bükfürdői, balfi vagy hegykői gyógyfürdőzéssel, ahol olívás sejtmegújító pakolástól az izomhúzódást kioldó gyógyvizes kezeléseken át a szaunaszeánszokig számos pihentető élményben lehet részünk.

Kastélytúrák az Alpok árnyékábanA leghűségesebb magyar város, Sopron hazánk műemlékekben egyik leggazdagabb vidéki települése: láthatunk itt kora gótikus templomot, a 15. században épített barokk sarokházat és a szecesszió remekének számító palotát, és itt áll az 58 méter magas Tűztorony is, ahonnan tiszta időben az Alpok közeli vonulatai is látszanak. Érdemes felkeresni a fertődi Esterházy-kastélyt vagy a nagycenki Széchenyi-kastélyt is, sőt a közeli Fertőrákoson található hazánk egyik legérdekesebb római kori emléke, egy Mithras-szentély.