A Magyar Turisztikai Ügynökség kedvcsináló videókon lát el tippekkel azzal kapcsolatban, merre érdemes indulnunk ősszel az országban, és mit nézzünk meg ott. A hatodik állomás Pannonhalma és környéke.

Ha Pannonhalmára gondolunk, elsőként jó eséllyel a Bencés Apátság jut eszünkbe. Nincs is ezzel semmi baj, de vajon azt tudtuk, hogy itt koncerteket és gasztronómiai fesztiválokat is tartanak? És azt, hogy a szerzetesek saját bort készítenek, amit az éttermükben, a VIATOR Apátsági Étteremben is megkóstolhatunk? Ha nem, akkor van máris plusz egy okunk arra, hogy Budapestről kicsit nyugatabbra vegyük az irányt.

Pannonhalmán a helyi rajnai rizlingen kívül a híres gyógynövénylikőrt is érdemes kipróbálni, és ha az itteni pincéket és látványosságokat már bejártunk, Győrbe is ajánlott átutazni – már ha nem bánjuk, hogy egy bájos, barokk belvárosban kell aztán sétálgatnunk. Ha gyerekkel érkezünk, nem szabad kihagyni a Tudományos Játszóházat, ahol interaktív módon lehet ismerkedni a természettudományokkal. Annak, aki a környéken keres természetközeli élményeket, Szigetközre kell mennie, itt vadregényes körülmények között próbálhatjuk ki például a raftingot.

  • Amit a borok kedvelőinek tudni érdemes

A pannonhalmi pincészetek kínálatát végigkóstolva megnézhetjük a környék jellegzetes likpincesorait, amelyeket a szőlőtermelők lakhatáshoz, borok és élelmiszerek tárolásához alakítottak ki évszázadokkal ezelőtt a meredek löszfalakba vájva. Ez az ország egyik legrégebbi borvidéke, ahol a szőlőtermesztés hagyománya szorosan kötődik az apátsághoz: első írásos emléke is a monostor alapítólevelében található. Az utóbbi két évtizedben a borvidék dinamikus fejlődésnek indult, mára a magyar minőségi bortermelés egyik meghatározó régiója lett. A legjelentősebb fehér fajták, amelyek itt teremnek, a rajnai rizling (melyet hosszú távon a borvidék zászlós fajtájának szánnak), a rizlingszilváni, a tramini, a chardonnay és a királyleányka, míg a kékszőlők közül a pinot noir, a zweigelt és a kékfrankos.


  • Amit a borok mellé kóstolni érdemes

A Pannonhalmi Apátság egyedülálló terméke a borok mellett a gyógylikőr. A Bencés Gyógynövénylikőr tizenöt fajta gyógynövény kivonatából készült, receptjét Reisch Elek 1735-ben jegyezte le. Pannonhalma másik gasztronómiai különlegessége a borecet. A feljegyzések szerint ilyet már az 1500-as években is előállítottak, többek között zsályával, diólevéllel, valamint levendulával is fűszerezik. Ez a specialitás nemcsak salátaönteteknek, mártásoknak ad különleges ízt, de rendkívül egészséges is: javítja az emésztést, normalizálja a magas koleszterinszintet, csökkenti a vérnyomást. Szigetköz gasztronómiája, a terület bő vízellátása és halállománya miatt, változatos halételekben bővelkedik. Érdemes kipróbálni a hely specialitását, az ecetes halat, amely az országban egyedül itt számít meghatározó, igazi ínyencfogásnak, és ami ráadásul „szálkamentes”.


  • Még több élménylehetőség
Őszi kulturális programok – utcaszínház, koncertek, gasztronómia Pannonhalmán és GyőrbenA Pannonhalmi Bencés Főapátság egész évben változatos kulturális programokkal várja a látogatókat, legyen szó kiállításokról, jazzkoncertekről, gasztronómiai fesztiválokról. Az őszi időszak kiváló alkalmat teremt arra, hogy az érdeklődők megnézzék a 996-ban alapított monostort. A győri Négy Évszak Fesztiválon pedig szeptembertől novemberig komolyzenei koncerteket, fotókiállításokat, könyvtári napokat, balett- és bábelőadásokat szerveznek.

Evezés a galériaerdők övezte Duna-ágon – a Szigetköz vízi világának felfedezéseA Szigetköz a Duna-delta után Európa második legnagyobb vízi labirintusa: az idelátogatók kenutúrákat tehetnek a láperdők, mocsárrétek és ligeterdők mellett, a legszerencsésebbek pedig egyikben-másikban hódokkal is találkozhatnak. Lehet raftingolni is: ezeken a túrákon nádi ösvényeken, zúgókon evezhetünk le, miközben eldugott belső tavakat és szigeteket fedezhetünk fel.

Kerékpározás a Duna mentén – aktívan a természetbenAki arra vágyik, hogy friss levegőn biciklizhessen és közben élvezhesse a Duna látványát is, az válassza a Duna menti kerékpárút Rajka és Győr között vezető szakaszát. Biciklizés közben felfedezhetjük a Dunasziget és Halászi természetvédelmi körzetek élővilágát, de ha inkább várost néznénk két keréken, akkor vehetjük Győrnek az irányt – a megyeszékhelyet a 70-es évek végéig a kerékpárosok városának nevezték nagy bicikliforgalma miatt.

A horgászok álma – pecázás a Szigetközben és a kavicsbányatavaknálA folyamatosan változó szigetvilág gazdag vízi élőlényekben, korábban a Duna halbölcsőjeként volt ismert, de ma is számos lehetőséget kínál a pecásoknak. Rendkívül tiszta vizű kavicsbányatavak várják a horgászokat a környéken, ezekben leginkább csukát, süllőt, pontyot és keszegféléket lehet fogni, de van, aki szerint néha harcsa is a horogra akad.