Élmény

Titokban kattintott városi képek Vivian Maier életművéből, újra a Mai Manó Házban

Fotó : Vivian Maier / Maloof Collection, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York
Fiók, táska

Vivian Maier városi fotográfus 75 képét tekinthetjük meg a Mai Manó Házban. Életműve 2007-ben egy véletlen folytán került meg és még mai napig sok titkot őriz. A New York-i Howard Greenberg Gallery kifejezetten a Magyar Fotográfusok Háza számára állította össze az anyagot, mely méltó folytatása az öt évvel ezelőtti tárlatnak. Az utcai fotográfusnő nemcsak pillanatfelvételeket készített, hanem hangfelvételekkel és filmekkel is megtámogatta művészetét.

Maier New Yorkban született 1926-ban, s egészen ’51-ig Franciaországban élt. Miután visszatért szülőföldjére, kenyerét dadáskodással kereste. Chicago, azon belül is North Shore külvárosi részen különösen sok időt töltött. A titokzatos hölgy hobbijáról senki sem tudott, pedig mintegy 100 000 felvételt készített, ösztönből, nüansznyi részletekre figyelve, egészen elgondolkodtató perspektívákból.

A titkos szenvedély – Vivian Maier fotói

 

Fotó: Vivian Maier / Maloof Collection, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York

 

2013-ban egy dokumentumfilm is született, Vivian Maier nyomában címmel, mely archív felvételeket ötvöz egykori munkáltatói és a felcseperedett gyermekek interjúival. A filmből kiderül, hogy Maier különböző családoknál eltérő élettörténeteket mesélt, más akcentussal beszélt, mintegy szerepet játszott. Volt olyan család, ahol támogató, példás dada szerepében tetszelgett, máshol pedig vasszigort erőltetett a gyermekekre. Egyvalami viszont közös volt mindenhol: szabadidejében, s mikor a gyerekekkel sétált, folyamatosan dokumentálta a körülötte lévő világot.

 

 

Öt évvel ezelőtt nagy sikert aratott az életmű Budapestre érkező része, s most, mintegy kiegészítés találkozhatunk a 75 képből álló válogatással, mely egyedi módon, a Mai Manó Háznak készült. Az első, tágas teremben sima fekete keretben várnak a hangulatokat, életérzéseket visszaadó fotográfiák, magyar és angol magyarázatokkal. A másik két teremben is sétálhatunk egyet “Chicagóban”, hiszen, ha elég időt hagyunk magunknak az átszellemülésre, könnyen Maier XX. századi lakóhelyén találjuk magunkat. Mintha csak Viviannel sétálnánk, ahogy azt a gyermekek tették…

 

Fotó: Vivian Maier / Maloof Collection, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York

A képek szenzációja az egyszerűség. A mindennapi emberek öröme, bánata, meglepettsége vagy csalódása. Elegáns hölgy szőrmebundában, egy úr, aki az utcán fiatal srácokkal fényesítteti a cipőjét, eleven gyerekek, akik épp élvezik a nyarat és a fagyizást, szeretetteljes pár vagy éppen egy veszekedés pillanatai – mind olyan emberi momentumok, melyeket Maier fontosnak talált és kontextusba emelt. Mindemellett sok képen feltűnik maga a művész is, de inkább indirekt módon. Egy árnyékban, egy visszatükröződő kirakatban. Ezt az hatást a kiállításon, látogatóként is kipróbálhatjuk. Különlegesség, hogy az emeleten beletekinthetünk Maier úgynevezett kontaktlapjaiba és levelezéseibe is.

 

Fotó: Vivian Maier / Maloof Collection, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York

A tárlat mindazoknak érdekes lehet, akiket eleve lenyűgöz a titokzatos fotográfus művészete és személyisége vagy éppen a XX. század Amerikájának mindennapjai. Azonban mai “street fotós” szemmel sem utolsó végignézni az életmű Budapesten bemutatott darabját.