Az V. kerületről nehéz elképzelni, hogy turistákon, elegáns irodistákon és átvonuló pestieken kívül bárki is megfordulna ott. Pedig a látszattal ellentétben itt is élnek családok, több mint háromezer, és a gyerekek száma is évről évre növekszik. A héten nyíló Belvárosi Közösségi Térben több ingyenes szolgáltatással könnyítik meg az életüket.

Egyik ilyen a példátlan gyerekfelügyeleti rendszer, ami az időszűkébe került szülőnek előzetes bejelentkezés fejében díjmentesen igénybe vehető reggel 8 és este 6 között, maximum 4 óra hosszan, hat hónapostól iskolás korig. A Meseerdő szobában a szakképzett óvónők nemcsak vigyáznak rájuk, hanem fejlesztő játékokat is játszanak velük, és a szomszédos Bárány szobában altatásra is lehetőség nyílik.

Nem előzmények nélküli a felújított műemlék épületben létrehozott közösségi tér: 2015 telén alig néhány csoporttal, kísérleti jelleggel indult útjára az Aranytíz Kultúrház termeiben. Rövid időn belül nyilvánvalóvá vált, hogy a családok egyben tartására irányuló foglalkozásokra a kerületben nagy igény mutatkozik.

A gyermekek korai szocializációja, fejlesztése mellett a közösségi térrel azt a célt is kitűzték, hogy megelőzzék a (leggyakrabban a gyerekvállalás után bekövetkező) válásokat. A sajtó számára tartott bemutatón úgy tűnt, a kerület vezetőségének hozzáállása a család mai koncepciójához elég modern: korántsem gondolják úgy, hogy a szülőség elsősorban a nőkre háruló feladat, hanem maximálisan bevonnák a másik nemet is, az Apa Akadémián például a férfiakat készítik fel a felelősségteljes szerepre. A Pocak Klub pedig a leendő szülőket már a baba érkezése előtt felkészítik a párkapcsolatukat is érintő változásokra.

Emellett többfajta csoportfoglalkozást nyújtanak a gyerekeknek, egyéni szakpszichológusi és gyógypedagógiai tanácsadásra, konzultációra is lehetőség nyílik, a Meseműhelyben a kamaszokat az iskolakezdésre készítik fel. A kerület idősebb lakóira is gondolnak a senior mesemondó klubbal, ahol ők a mesélők.

Az épületben több modern berendezésű, kellemes hangulatú tematikus helyiséget találunk különböző funkciókkal, süppedős szőnyegekkel, modern fejlesztő játékokkal. A konyhában felmelegíthetjük a magunkkal hozott ételt, a Bíbola foglalkoztató és mozgásfejlesztő szobában támogathatjuk meg a pici motoros képességeit.

Baba-Mama kávézó és a kényelmes, elszigetelt szoptató nyitva áll bárkinek, a többi szolgáltatást sajnos csak lakcímkártyával lehet igénybe venni, és egyelőre nem gondolkoznak abban, hogy térítési díj ellenében más kerületek lakóinak is rendelkezésére állnak. Reméljük azért, a város más polgármestereinek kedvét meghozzák majd hasonló szolgáltatások mérlegeléséhez.