A Citadella régi-új étterme, a Búsuló Juhász az a hely, ahol egész este azon lehet vacillálni, a kilátás vagy a vacsoránk tetszik-e jobban. Mindkettő szép és tartalmas, a nagy ablakokon túlról a budai belváros és Pest köszön vissza, a tányérokról pedig a 8 fős konyhai csapat izgalmas alkotásai. A hely sokakban nyitogathatja egyébként a nosztalgiaajtót, ugyanis 1937 óta létezik: akkor még cigányprímások zenéltek, és alsó szintjén működött a város első éjszakai bárja.

2010 óta már modernebb koncepcióval folynak itt a mindennapok: a vendéglátás jellege, az elegáns pincérek udvarias kiszolgálása, a fehér abrosz és a panoráma is maradt, de jött a vérfrissítés: a kétszintes, teljesen szeparálható beltér most meleg színekkel dekorált, van kandallója és zongorája is – amik közül egyik sem csak dísz, a kandallóban esténként lobog a tűz, a zongorán pedig bárzongorista játszik, finoman a háttérben maradva.

A viszonylag rövid étlapon klasszikus és egészen meglepő ételeket találunk egymás mellett, hiszen "kell a gulyásleves és a túrógombóc, de kellenek a trendibb, szezonálisabb fogások is". Aszezonalitást és a kreativitást egyrészt a félévente cserélődő étlap, másrészt a pár  hetente frissülő séfajánlat teszi próbára, utóbbiból gyakran kerülnek fel a kedvencek a menüre. A konyha terebélyes csapatának élén Szabó Vera séf áll, de a munkát Danó Zoltán, a Castan Group az üzemeltető cég hálózati séfje is meg-megtámogatja.

Ami minket illet, egy zimankós délutánon kapaszkodtunk fel a hegyre, és a kisebb túra végén nagyon megörültünk a fényes, hívogató étterem látványának. Egy forró cappuccino után egy hűs wagyu tatárba (4290 Ft) vetettük bele magunkat, aminek posírozott tojás és savanyított gomba volt a kiegészítője. A gomba a következő fogásban még jobban ízlett: a vargányakrémlevest (1590 Ft) ráadásul sült nudli és édes birsalmadarabok gazdagították. A főételként tálalt Castan borjú onglet (koronahús melletti részből készült steak - 5590 Ft) szép kis darabokban, médiumra sütve sorakozott a tányéron, és a mellé tálalt köret sem a kispályáról érkezett; vajjal, citrommal és mandulával ízesített lilaburgonya- újburgonya- zöldbab trió került elénk.

A desszert érkezésekor egy új dolgot is tanultunk: nem véletlenül illett be egy művészi alkotásnak a tányérunk – ez a séf búcsúja a vendégtől. Szemmel láthatólag a mi séfünk nagyon törekedett rá, hogy mielőbb vissza akarjunk térni: Csokoládé szimfóniánk (2290 Ft) kívül-belül úgy meg volt komponálva, hogy hirtelen a diéta fogalmát is elfelejtettük.

Na, hát ezekkel az összetevőkkel a Búsuló Juhász bekerült azoknak a tuti helyeknek a listájába, ahol romantikus vacsorát vagy családi összejövetelt lehet tartani, lánykérést vagy lagzit kivitelezni. Két emeleten két külön termet működtetnek, az egyikben mindig à la carte vendégeknek fenntartva a helyeket. Az idei év nagy változása, hogy bezárják a hatalmas kertet, de helyette alakítgatják a teraszt – jövő nyáron már ott is ücsöröghetünk, akár egy kirándulás után megpihenve kávé és süti, akár egy kiadós ebéd fölött.

A Búsuló Juhász egy jó példa arra, hogyan lehet a múlt értékeit ügyesen megőrizve, épp eléggé megújítva továbbvinni, és külön öröm, hogy itt szó sincs turistaközpontúságról. Az árak ugyan magasabb kategóriájúak, de nem megfizethetetlenek, és cserébe biztosak lehetünk benne, hogy alkalmakkor vagy csak spontán látogatáskor is ugyanolyan élményt kapunk. Ha jártunk már itt, azért, ha még nem, akkor pedig azért érdemes felvenni a listánkra.