A Magyar Turisztikai Ügynökség kedvcsináló videókon lát el tippekkel azzal kapcsolatban, merre érdemes indulnunk ősszel az országban, és mit nézzünk meg ott. A második állomás a Dunakanyar.

A Budapesttől északra fekvő Dunakanyar tipikusan az a terület, aminek szinte minden pontjáról jó a kilátás. Az itteni települések tökéletes helyszínek egy-egy hétvégi kiruccanáshoz: közel vannak a fővároshoz és sok programlehetőséget kínálnak. Itt a romantikus Szentendre, a reneszánsz Visegrád, a múzeumokkal teli Vác, Zebegény, Nagymaros vagy épp Esztergom, olyan városok, ahol összeér a kultúra, történelem, gasztronómia és kirándulás. Ha a környék legmagasabb pontjaira szeretnénk eljutni, Pilis-tetőt vagy Dobogókőt kell megcélozni, de ezen kívül is jókat lehet még túrázni a Visegrádi-hegységben, a Pilisben és a Börzsönyben.

Ősszel ez különösen izgalmas a színkavalkád miatt, de ér időnként félretenni a túrabakancsot, hogy megkóstoljuk Tahitótfalu eperből készült borát vagy egy pohár Irsai Olivért a neszmélyi borvidéken, együnk egy lángost, vadast, rétest, megnézzünk egy kiállítást vagy épp kipróbáljuk a visegrádi bobpályát.

A videó a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült az “Át kell élned, hogy elhidd - A felfedezés ősszel is folytatódik!” kampányhoz.

  • Amit a borok kedvelőinek tudni érdemes:


Tahitótfalu Szentendre és Visegrád között helyezkedik el, félig a Szentendrei-szigeten. Maga a Szentendrei-sziget az ország egyik kiemelt epertermesztő területe, ahol az eperből nemcsak szörpöt és lekvárt, hanem gyümölcsbort, sőt pálinkát is készítenek. Így a Dunakanyarba érkezőknek érdemes Tahitótfaluba is ellátogatni.


  • Helyi kulinária - Amit a borok mellé kóstolni érdemes:


A táj adottságainak köszönhetően bőven lehet errefelé vadételeket is kóstolni, a gomba szintén igen fontos szerepet játszik a helyi gasztronómiában. Kóspallagon például telente még szarvasgomba-vadászatokat is szerveznek. Érdemes betérni a kisebb falvakba, ugyanis szinte mindenhol lehet helyi termelővel találkozni, aki lekvárral vagy pálinkával kínál.

Még több élménylehetőség
  • Ha kirándulás, Országos-Kéktúra útvonal

A Dunakanyar számos kirándulási lehetőséget kínál az őszi természetben. Itt található a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, Dobogókő, ahol az ideérkezők felléphetnek az Országos Kéktúra útvonalára, valamint több barlangot is meglátogathatnak a közelben. Innen indulhatnak el akkor is, ha a Rám-szakadékot szeretnék bejárni, amely izgalmas turistautat kínál: néhol több méternyi, patak által vájt és folyamatosan nedves sziklafalon kell átkelni a kihelyezett láncokba kapaszkodva. Gazdag élővilága mellett földtani értékei is figyelemre méltóak.

Akik még több adrenalinra vágynak, száguldozhatnak a visegrádi canopy- és bobpályán is, ami egész évben nyitva áll. Az aktív kikapcsolódás nevében végig lehet tekerni a Duna-parti kerékpárúton, mellé bónuszként jár a gyönyörű kilátás. Akik nem szeretnének túrázni, de nem akarnak lemaradni az őszi erdő látványáról, felülhetnek a börzsönyi kisvasútra, amely egészen november elejéig közlekedik Szob és Márianosztra települések között. Kellemes kirándulóhely Zebegény is, északabbra látogatva Drégely várát lehet felfedezni.

  • Ha művészet, Szentendre és Vác

A fővárostól csak egy ugrásra található Szentendre igazi ékszerdoboz, a művészetek szerelmeseinek színes palettát kínáló úti cél. A Ferenczy Múzeumban számos időszaki kiállítás várja az érdeklődőket, de itt ismerhetik meg a városba látogatók a legrészletesebben Szentendre történelmét is. A Kossuth-díjas kerámiaművészről, Kovács Margitról elnevezett kerámiamúzeum egy hangulatos, 17. századi, barokk stílusú, egykori sóházban található. Akik gyermekkel érkeznek Szentendrére, azoknak a Duna-parti séta után kihagyhatatlan program lehet a Skanzen, vagyis a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Amíg a legkisebbek múzeumpedagógia foglalkozásokon, bábszínházban, mesekuckóban és a játékudvaron szórakoznak, addig az idősebbek többek között az 1967-es életmódtárlaton nosztalgiázhatnak.

A Duna bal partján fekvő Vác számos érdekes kiállítása közül a legkülönlegesebb a Mememto Mori, amelynek pincéjében 18. századi díszes, színes koporsókat és mumifikálódott váci polgárok tetemeit lehet megszemlélni, Sajdik Ferenc kedvenc figurái, köztük Pom-Pom és Gombóc Artúr vidítanak fel a Váci Mosolyalbumban, a Pannónia Ház további művészeti és ipartörténeti kiállításokkal vár.


  • Ha történelem, Visegrád

Visegrádot a történelem iránt érdeklődőknek ajánljuk. A pazar kilátás miatt a fővárosból hajóval érdemes megközelíteni az ország egyik legkisebb városát. Itt aztán valóban nyomába eredhetünk a magyar történelemnek, hiszen a Fellegvár és a Salamon-torony a középkori magyar uralkodók központja volt. A visegrádi, úgynevezett kettős várrendszert 1250-ben IV. Béla építette, de Károly Róbert volt az, aki Visegrádot nevezte meg központjaként, és ennek megfelelően bővítette is a várat, majd Luxemburgi Zsigmond idején tovább korszerűsítették azt. Mátyás király uralkodása idején a vár palotaszárnyait teljesen felújították. Sokáig itt őrizték a koronázási ékszereket is. Azoknak, akiket vonz a borzongás, érdekes információ lehet, hogy itt raboskodott egy ideig a Drakulaként elhíresült III. Vlad havasföldi fejedelem is. Így nem csoda, hogy a városka egyik fagylaltozójában Drakula fagyi is kapható. A Fellegvár történelmi kiállításai mellett a 2000-es években szépen rendbe hozott királyi palotában nem nehéz magunk elé képzelni Mátyás reneszánsz udvarának pompáját.


  • Ha vallási emlékek, Esztergom  

Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az esztergomi bazilika, melynek altemplomában az érdeklődök megnézhetik a főpapi sírokat, köztük Mindszenthy József bíborosét, a kupola körfolyosójáról pedig kivételes panoráma tárul a látogató elé. A Főszékesegyházi Kincstárban Közép-Európa egyik legnagyobb egyházi műtárgygyűjteménye tekinthető meg, a városi Keresztény Múzeum képtárában magyar, olasz, német és osztrák művészek festményeit csodálhatjuk meg, de rendkívül gazdag az iparművészeti és grafikai gyűjtemény is.

Tovább követve a Duna folyását, eljuthatunk a Monostori erődig. Az UNESCO világörökség-várományos helyszíneinek listáján szereplő, klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, több kilométer hosszú föld alatti kazamatarendszerében szó szerint el lehet veszni.

  • Ha bor, Neszmély

Ha a Dunakanyarban jár, megéri tovább autózni a Neszmélyi borvidékre, amelynek magas savtartalmú boráról Széchenyi István is írt dicsérő szavakat. Ma a fehér szőlők közül a legjellemzőbb fajták közé tartozik a chardonnay, az olaszrizling, az Irsai Olivér és a cserszegi fűszeres.