Budapest

Novemberi programajánló

Fotó : Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Európa Liget, park, szobor

Érkezik egy-két világsztár az év utolsó előtti hónapjában, és elsőre talán nem gondolnánk, de november közepétől bizony már adventi vásárokon is lehet nézelődni forralt bor és krampampuli társaságában.

  • Koncert 

 

Két év után ismét Budapesten lép fel a kultikus szlovén indusztriál-úttörő-képzőművész-zenész csoport, a Laibach. A kollektíva a főváros leghatásosabb ipari emlékén, az A38 Hajón mutatja majd legújabb lemezét, az Also Sprach Zarathustrát november 4-én. 

 

 

Hosszú hallgatás után a zenekarra rég nem jellemző, szokatlanul sűrű koncertprogrammal tér vissza a Grand Mexican Warlock, amely november 9-én az A38 Hajón csörömpöl.

 

 

Mivel Szabó Benedek és a Galaxisok augusztusi koncertjére rekordsebességgel fogytak el a jegyek, ezért úgy gondolták, feltétlenül szükség van egy pótlólagos pót-pót-pótkoncertre, ami egyszerre előkarácsony és szilveszter is, mert utána sokáig nem játszanak sehol. November 10-ét kell beírni a naptárba.

A Telekom Electronic Beats által júniusra szervezett rövid fellépés után a Gorillaz november 13-án visszatér Budapestre, hogy pályafutásuk során először a a magyar rajongók előtt is élő koncertet adjanak a Papp László Budapest Sportarénában.

 

Grandmaster Flash - Hip Hop, Places and Things

 

A legendás hiphop úttörő ismét a hazánkba látogat. A történelem első interaktív, vizuális hiphop partyján Grandmaster Flash bemutatja a 70-es évek eredeti lemezeinek eredeti breakjeit, háttérben élőben az eredeti lemezborítókkal. Megismerheted a hiphop történelmét november 14-én az Instantban.

 

 

Két évvel az Editors előtti bemutatkozása után idén már főzenekarként tér vissza a táncos lüktetésű poszt-rockot játszó angol Public Service Broadcasting. A régi híradókat, dokumentum- és oktatófilmeket előszeretettel hangmintázó, élőben pedig minden alkalommal szórakoztató audiovizuális show-t prezentáló trió új lemezét mutatja majd be az A38 Hajón november 15-én.

 

 

A kétszeres Fonogram-jelölt budapesti garázsrock/hard rock zenekar, a The Trousers ötödik, “Invisible Darkness” című lemezén dolgozik. Az ősz folyamán ismét számos hazai és európai városban megfordulnak majd; a november 16-i budapesti koncerten a “klasszikus” dalok mellett jó néhány új kompozíció is hallható lesz majd.

 

 

A pályája csúcsán lévő amerikai producer-énekesnő Holly Herndon jövőre megjelenő albumát mutatja be egy kórus kíséretében a Trafó Electrify sorozatában november 25-én. 

 

 

Andrea Bocellit több mint húsz éve a világszerte legnagyobb érdeklődésnek örvendő sztárok egyikeként tartják számon. A népszerű tenor két év elteltével,  november 25-én visszatér a Papp László Budapest Sportarénába, ahol újra hallhatjuk egyedi hangját.

 

A legutóbbi, kissé dreampopos vonalhoz képest a három év után nemrégiben megjelent Machine című kislemezdal egy sokkal sötétebb és indusztriálisabb vonalat képvisel. November 30-án végre újra klubkoncertre tér vissza hozzánk a The Horrors, és hozza magával ezt az eklektikus életművet.

 

  • Buli

 

Budhapest4Trance (PsyBaBa Records) 16 évvel ezelőtt indította útjára sorozatát: a 2001-ben rendezett Dimitri Nakov nevével fémjelzett buli volt az első a hazai psytrance partik történetében, amikor a magyar DJ-k mellett egy külföldi headliner várta a bulizni vágyókat. A Forever Psychedelic a kezdeti sikerek után legendássá nőtte ki magát, melynek következő etapja november 11-én lesz a Dürerben.

 

 

A Vancouver-Berlin tengely rutinos ingázója akár a ‘good vibes only’ mozgalom kampányarca is lehetne: Jayda G mindig derűs zenéket süvít be a talpak alá – megteszi ezt november 11-én a LARM-ben is.

 

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

 

Viken Arman, a hasonló gondolkodású művészek nemzedékével az elektronikus zene korlátait nemcsak a jövő felé, hanem a múlt felé is tolja. Ősrégi dallamokat kapcsol össze elektronikus ütemekkel november 15-én a Toldi Klubban.

 

Rattus x Dice w/ Monika Kruse + Amelie Lens

 

A Rattus és a Dice Events egyesítve erőit a technó színtér ismert arcait hozza el. Monika Kruse lassan 30 éve van a pályán és DJ-ként, szervezőként, illetve a Terminal M Records igazgatásával kiadótulajként is a közeg megkerülhetetlen szereplője. November 17-én a Corvin Club vendége.

 

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

 

November 18-án két igazi amcsi fenegyerek érkezik a Dürer Kert nagytermébe. Svdden Death és Yakz mára szinte az összes neves előadónál megmutatták, mit tudnak, nemrég pedig közös turnéra indultak szerte a világban.

 

Gilb’R megmártózott már szinte minden stílusban, legyen az hiphop, drum and bass, jazz, dub, new wave, vagy experimental, és lemoshatatlanul viseli nyomukat. Fura hibrid hangzásával az elsők között vitte olyan terepre a house-t, ami miatt vígan lehet játszani akár tíz-húsz éves zenéit is. November 18-án a LARM fogja.  

 

 

  • Fesztivál 

 

November 8. és 10. között ismét az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt döntős alkotásokat. Az idei filmkínálat különlegessége, hogy egy Oscar-nevezett alkotás mellett a legnevesebb hazai fesztiválok, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál és a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíjasai is szerepelnek a válogatásban.

 

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

 

Kézműves gasztronómiai és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal készül a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár november 10. és december 31. között a Vörösmarty téren. A Budapesti Karácsonyi Vásárt évek óta Európa legszebb karácsonyi vásárai közt jegyzik és évente 3-400 ezer külföldi turistát vonz. A színpadon koncertek váltják majd egymást, a gyerekeket hétvégenként színes előadásokkal várják.

 

14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

 

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten.

 

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

 

November 17-19. között a Várkert Bazárban ismét megtartják a Marie Claire Fashion Days-t, a hazai divatélet és a magyar divattervezők egyik legfontosabb eseményét.

 

Társasjátékok ünnepe 2017

 

A Társasjátékok Ünnepe kétnapos rendezvény, amelyet hagyományosan november utolsó hétvégéjén rendeznek meg. Az ünnep lehetőséget ad, hogy minél több társasjátékot próbálj ki, ízelítőt kapj a társasjátékok világából.

 

 

Exkluzív világsztárok, a ’90-es évek legnagyobb magyar sztárjai, hatalmas tánctér, kiemelkedő hang- és látványtechnika, táncosok, lézershow, kézműves sörök, no meg széles körű streetfoodkínálat a november 25-ei Total Dance Fesztiválon. Fellépők: Dr. Alban, East 17, Captain Hollywood Project, TNT, UFO, Náksi és még sokan mások.

 

Tizenötödik évadához érkezett a budapesti Anilogue Animációs Filmfesztivál. Az Uránia Filmszínházban és a Kino moziban november 29. és december 3. között az elmúlt év legfrissebb és legjelentősebb animációs alkotásait mutatják be.

 

  • Gasztro

 

Bandha Brunch az ashtanga és a konyhaművészet szerelemgyereke. Összekötheted a kellemest a kellemessel egy hedonista jóga délelőtt erejéig a Bestiában november 5-én.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

A novemberi 22-i borvacsorán a Paulay Ede utcai El Asador de Pata Negrában faszenes kemencékben sült spanyol húsokat mutatnak be, és az asadorok világába kalauzolnak el. Az asador a spanyol gasztronómia magasabb szintje, ahol a legkiválóbb minőségű, eredetvédett területekről származó spanyol húsok kerülnek a grillrácsra.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

 

Képzelj el egy olyan sétáló kóstolót, ahol a jegyed áráért több mint százféle organikus és biodinamikus bort, és megannyi egyéb természetes italt kóstolhatsz. Mindezeket olyan termelők készítik, akik egytől egyig őszintén oda tudnak állni a termékeik mellé. Személyesen tőlük lehet kóstolni és érdemes velük sokat beszélgetni. Ez a Mitiszol Fesztivál november 18-án.

 

 

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

 

Idén utolsó alkalommal november 26-án rendezik meg a közösségi piacot, a Vegan Sunday Marketet. A programok előtt, után és között vásárolhatsz majd: sütéshez előkészített grillkolbászokat, organikus nyers vegán fermentált sajtkülönlegességeket, kávékülönlegességeket, sütiket, szendvicseket, és még nagyon sok mindent, természetesen “vegánul.”

 

A bordói vörösek legnagyobb kóstolója több mint 60 borászattal és 150 borral. Fókuszban a bordeaux-i fajták: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és házasítások november 18-án a Corinthia Hotel Budapestben a Bordói November Nagykóstolón.

 

  • Mozi

 

Az első Budapesti Klasszikus Film Maraton november 2-5. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Corvin Filmpalotában lesz. A Filmarchívum 60. születésnapja alkalmából megrendezendő Budapesti Klasszikus Film Maraton a Filmarchívum féltve őrzött kincseit mutatja be.

 

Várkert Mozi - Boticelli: Dante Pokla

 

A művészet templomai című, Itália gazdag kulturális örökségét bemutató ismeretterjesztő sorozat következő epizódja a reneszánsz egyik leghíresebb alkotója, Sandro Botticelli munkásságának egy kevéssé ismert részébe enged betekintést. A Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok világsikerét követően 2016 októberében került a mozikba Dan Brown könyvsorozatának harmadik filmadaptációja, az Inferno, Tom Hanks-szel a főszerepben. A történet szorosan kapcsolódik azokhoz a misztikus rajzokhoz, amelyeket Botticelli pályája utolsó éveiben, Dante Isteni színjáték című művének illusztrálásához készített, csaknem egy évtizednyi munkával. November 11-én a Várkert Moziban nézheted meg.

 

 

Ha Balkán, akkor mulatozás, zene, és tánc minden mennyiségben. Ezt a hangulatot mi sem tükrözi jobban, mint Emir Kusturcia világhírű filmje, a Macska-jaj (Crna macka, beli macor), melyet november 14-én a Bem Moziban láthatsz.

 

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

 

November 29. és december 3. közöttMűvész és a Puskin mozikban közel 20 filmre és számos kísérőprogramra, beszélgetésre ülhetsz be. Izgalmas programnak ígérkeznek a belváros zsidó örökségét felfedező városi séták, emellett a szervezők sokszínű gasztroprogrammal készülnek, így például szakértők segítségével keresik Budapest legjobb humuszát.

 

  • Kiállítás

 

Új állomásához érkezik a Virág Judit Galéria háromrészes kiállítássorozata. A tavaly nagy sikerrel megrendezett Berlin-Budapest kiállítás után az új tárlaton Párizs és Budapest közötti képzőművészeti kapcsolatok kerülnek a középpontba az 1880-as évek végétől az 1960-as évekig.

 

Fotó: Mudra László / We Love Budapest

 

Most te is magadra öltheted Vitay Georgina ruháját, hogy a Matula diákja legyél. Szabó Magda születésének 100. és halálának 10. évfordulója alkalmából minden az Abigélről szól Rádió- és Televíziótörténeti Kiállításban. A televízióban használt kellékekkel és díszletekkel berendezett kiállításon idézik meg a Matula Református Gimnázium hangulatát.

 

2017-ben a PIM és tagintézményei, a Kassák Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum három kiállítással emlékezik Kassák Lajos születésének 130., és halálának 50. évfordulójára. Kassákizmus főcímmel rendezett kiállítások az izmusok korát mutatják be Kassák Lajos és köre 1920-as évekbeli munkásságán keresztül.

 

"A teremtő lángész" - Egy kultuszkép története

 

Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria kamarakiállításon emlékezik meg a magyar történelmi festészet egyik vezéralakjáról. A tárlat olyan publikálatlan, párizsi levéltárakban frissen végzett kutatásokra épül, amelyek nyomán Madarász Viktor egyik kultikus fő művét új megvilágításban tárja a nagyközönség elé legproduktívabb, párizsi korszakának bemutatásával.

 

  • Színház 

 

Európában pusztító háború dúl. Egy anya vidékre menekíti ikreit a nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a Nagy Füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Életben maradnak, szívük megkeményedik, testük megedződik. Az előadás a Szkénében látható november 8-án.

 

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

 

Az összművészeti produkcióban a színház, az élő zene, a kortárs tánc és a videóművészet hatásos elegyével idézik meg Frida Kahlo különös sorsát és világát. Szertelenség és kicsapongás, lesújtó tragédiák, egy életre szóló szerelem és persze a meghökkentő festmények magával ragadó története ez. A kora XX. századi Mexikóváros, Detroit, New York és Párizs forgatagában járunk, ahol a technika, a művészet és a világnézet is forradalmi. Frida az Átriumban november 16-án

 

Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak. Ami ezután következik, az vagy a túlélés vagy az elválás játszmája. A Nóra befejezése 1879-ben botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 2016-ra új kérdések fogalmazódtak meg, amelyek új válaszokat kívánnak. Lehetséges-e két ember együttélése megalkuvás nélkül? Meddig játszhatóak a leosztott szerepek? Mikor lesz a szövetségből árulás? Nők és férfiak, felnőttek és gyerekek, hatalom, pénz, színlelés – karácsony Helmeréknél november 23-án a Katonában. Ónodi Eszter idén ebben az előadásban való alakításáért elnyerte a színikritikusok által odaítélt legjobb női főszereplő díját.

 

dunaPart – kortárs magyar előadóművészeti szemle

 

November 29. és december 2. között immár negyedik alkalommal rendezik meg a dunaPartot, a kortárs magyar előadóművészeti szemlét. A négynapos eseményen neves programszervezőkből, fesztiváligazgatókból, menedzserekből és kritikusokból álló nemzetközi szakértő gárda 30 produkció közül is válogathat, így lenyomatot kap a mai független előadóművészeti szcénáról.