Majd egy évig tartó előkészítő munka, ám annál lényegesen hosszabb tervezgetés előzte meg az alig pár hete megnyílt, Budapest talán legkisebb, de annál átgondoltabb kínálatával előrukkoló dizájnvállalkozásának létrejöttét.

We Love Budapest: Több mint egy évtizede a dizájn tölti ki a mindennapjaidat, s ha röviden el kellene mesélnem, mivel is foglalkozol, akkor is egy jó hosszú felsorolással kezdeném. Te hogyan definiálnod magad és a tevékenységed?

Hoffmann Petra: Hosszú út vezetett el idáig, melynek — visszatekintve — minden állomása fontos mérföldkő volt, ahol sokat tanultam. Évekig dolgoztam formatervezett bútorokat kínáló stúdiókban, itt ismerkedtem meg a kereskedelemmel. 2010-ben alapítottam meg a Stilblogot, ami abban az időben az egyik első fecskeként közölt híreket, információkat a dizájn világából magyar nyelven. A blogolás révén találkoztam sok-sok hazai tervezővel és alkotóművésszel, ezekből az évek során aztán számos barátság is született.

Később elvégeztem a MOME designelmélet szakát, aminek köszönhetően igazán otthonos tereppé vált számomra a hazai dizájn világa. Ez lett az a terület, ahol képes vagyok bármennyit dolgozni anélkül, hogy ezt fáradtságosnak érezném. A témán belül foglalkozom kommunikációval, menedzsmenttel, és most a Stilshop kapcsán mindez egy pontban ér össze egy olyan boltban, ahol fizikai valójukban is megjelennek azok a remek tárgyak, melyekről korábban csak a virtuális világban adtam hírt.

WLB: Mi az, ami a dizájn területén a legjobban érdekel?

H. P.: Különösen fontosak számomra a szociálisan érzékeny és társadalmi célú kezdeményezések, mert azt gondolom, hogy a dizájn elsődleges feladata az, hogy valós problémákra szállítson élhető és használható megoldásokat. Az elmúlt évek során pedig a grafika területe vált a legizgalmasabbá számomra, és minden lázba hoz, ami papír!

WLB: Honnan ered a boltnyitás ötlete?

H. P.: A Design Hét Budapesthez kapcsolódva több alkalommal is szerveztünk már dizájnvásárt Best of Stilblog néven. Emellett néhány évvel ezelőtt már létrehoztuk a Stilshop online változatát is, amelyet megújult formában újraindítunk majd. Tulajdonképpen mindig is szerettem volna állandó üzletet, mert a kereskedelemben eltöltött évek nem tűntek azért el nyom nélkül, és a mai napig különösen izgalmas dolog számomra boltosat játszani. Hát ennek most végre lett igazi terepe!

WLB: Ez egy egyszemélyes projekt, vagy vannak partnereid?

H. P.: Hosszú évek óta dolgozunk már együtt a Bang & Olufsen magyarországi márkaképviseletével, és ők nemrégiben áthelyezték a  főhadiszállásukat a Bálna épületében megvalósult Hygge rendezvényhelyszín-központba. Itt a dán márka bemutatóterme mellett egy kávézó és egy kreatív közösségi tér is helyet kapott. A Stilshoppal most új szereplőként csatlakozunk, és szeretnénk közösen egy inspiratív, pezsgő és persze kreatív közeget létrehozni, ahol szervezhetünk workshopot, tarthatunk előadást vagy bármilyen más izgalmas programot, aminek egy picit is köze van a dizájn világához.

WLB: Mi volt a koncepciód a kínálat felépítésekor?

H. P.: Ha végiggondolom, minden dizájner, akinek a termékei bekerültek a boltba, minimum kedves ismerősöm, sokuk kifejezetten nagy kedvencem. Amit itt látsz, az egy nagyon szubjektív szelekció, mégis elég következetesen hoz egyfajta letisztult, természetes, minimalista hangulatot, melyben legalább olyan fontos a minőség, mint az, hogy a tárgyak mennyire működnek egy adott térben szerves egészként együtt. A belsőépítészet is egyszerre illeszkedik magához az épülethez, a Hygge vizuális nyelvéhez és a saját víziómhoz. Ebben Berecz Tamás belsőépítész segített, aki egy különleges, lehatárolt, de mégis átlátható, funkcionális, ugyanakkor nagyon is látványos megoldással alakította ki a teret, amely épp annyira filozofikus és elvont, amennyire mindketten szerettük volna.

Én a Stilshopra a kezdetektől fogva egységként gondolok, s ez fizikai valójában is egy picike bolt, ahol szűk a hely, közel vannak egymáshoz a tárgyak, fontos az átgondolt, harmonikus  összkép, és nyilván az én ízlésem is egy elég erős szűrő.  Amúgy erre a belsőépítészeti kialakításnál is törekedtünk.

WLB: Neked fontos az értékközvetítés, s a Stilbloggal egyfajta edukációs szerepet is felvállaltál az elmúlt években. Ez az attitűd megjelenik itt bármilyen formában?

H. P.: Szeretnénk mindig valami újat mutatni. Megszállott módon keressük a friss tehetségeket, az új együttműködési lehetőségeket, sőt abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy komoly kreatív energiák és egy nyitott, befogadó tér áll mögöttünk. Ezt kihasználva rendszeresen szervezünk majd a Stilshop tervezőivel közös workshopokat, tematikus beszélgetős esteket és bulikat is azzal a céllal, hogy személyes történeteken keresztül életközelivé tegyük a dizájn szerintem iszonyú izgalmas világát. Távol áll tőlünk az elitizmus, arra törekszünk, hogy itt mindenki otthon érezze magát, igyunk együtt egy jó kávét, bemutassuk a legújabb felfedezéseinket és beszélgessünk dizájnról, tárgykultúráról, vizuális környezetről vagy bármiről!

WLB: Milyen tervezőkkel találkozhatunk az üzletben?

H. P.: Sok-sok grafikussal és papírtermékeket készítő tervezővel, keramikusokkal, textiltervezőkkel és apróbb tárgyak tervezőivel. Ha csak néhány fókuszpontot emelhetnék ki, akkor a papírvonal valóban nagyon erős a Stilshopban: a Malinovka például szupernagy kedvencem, nagyon szeretem Judit vizuális világát, a színeket, amiket használ, és sok mindenről hasonlóan gondolkodunk. A Risoplant füzeteit és képeslapjait az alkalmazott technika, a risograph szépsége miatt imádom, az Absoloot pedig régi rajongás, most a legújabb füzeteit mutatja meg nálunk. A KIS KAS táskái is nagyon közel állnak hozzám. Natúr anyagokból, főként vászonból készítenek praktikus táskákat, hátizsákokat és kisebb tárolókat. A kerámiák közül például Konda Brigi tárgyai is remekül passzolnak ehhez az irányzathoz.

WLB: Szerinted miben tér el a Stilshop a hasonló profilú boltoktól?

H. P.: Talán éppen a fent említett közvetlenség okán. Olyan helyet szerettünk volna létrehozni, ahol az első pillantásra érezhető, hogy itt többről van szó, mint egy üzletről. Azt szeretnénk, ha a hozzánk látogatók egy-egy tárgyon felül személyes történeteket is vinnének magukkal. Fontos nekünk, hogy elmeséljük egy-egy tárgy sztoriját, bemutassuk az alkotóját és azt a kreatív kontextust, ami a létrejöttük mögött áll. A Stilbloghoz hasonlóan a bolt esetében is fontos funkció az információátadás, az értékközvetítés.

Szerintem másképp tekintünk egy tárgyra, ha tudjuk, hogy hogyan, hány munkaóra alatt készült el valami, és rögtön megérti mindenki, hogy egy kézzel készült dizájntermék miért ért többet a tömegcuccnál. Én csak saját magamból tudok kiindulni. Ha belépek egy boltba, és ott tudatosan összeválogatott tárgyak vannak, olyanok amiket összefog egy koncepció, egy gondolat, akkor akár tudattalanul is, de úgy érzed majd, hogy megszólít az a hely. Remélem a Stilshop is olyan hely, ahol jó vásárolni!

Stilshop

Facebook

Cím: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

Nyitvatartás: H-Szo: 11:00-18:00