Szüleink emlékezetében mai napig él a kép, hogy Budapesten bálnát láttak. Hogy történhetett meg mindez? Hogy kerülhetett egy közel 70 tonnás emlős a fővárosba? Arról is sokan mesélnek, hogy voltak idők, amikor egy parkoló kisrepülőgép hasában ettek fagylaltkelyhet, gesztenyepürét. Utánanéztünk a két érdekességnek.

  • Góliáth bálna története

Az '50-es évek elején több cetet is fogtak a norvég partoknál, melyeket kifejezetten gigantikus méretük miatt vadásztak le, hogy aztán szenzációként világjáró kiállítási tárgyakat csináljanak belőlük. Cél volt még a bálnavadászati ágazat népszerűsítése is, mivel akkor igen fontosnak gondolták ezt. Szomorú történet, ám sok kisgyermek lelte örömét Góliáthban, aki 1962 januárjában érkezett Budapestre, a Városligetbe. Olyan összeesküvéselméletek is világot láttak, miszerint az egész bálnahistória csak ügyes fedősztori volt, de valójában a súlyos test és az őt szállító kamion semmi egyéb célt nem szolgált, minthogy kipróbálták, hogy hogyan bírják a magyar utak a terhelést. Vagyis szegény Góliáth az aktív kémtevékenységek időszakában egy közönséges felderítőként lett bemártva.

Hossza 22 méteres volt, a preparált bálna óriási tátott szájába akár egy autó is befért volna. Okkal hozták télen Góliáthot, ugyanis hideg időben kellett kiállítani a preparátumot, hiszen hiába jártak el korszerűen a bálna testével, tartottak tőle, hogy magasabb hőmérsékletnél veszélyesek lehetnek a szagok. Az óriás reggel 10-től este 9-ig várta látogatóit. Szenzációként kiírták az állat belső szerveinek a súlyát is: a szíve 450 kg-t nyomott, veséje 560 kg-ot, mája 600 kg volt. Vérfagyasztó látvány volt az állat, gyerekek és felnőttek egyaránt csodájára jártak, hiszen könyveken  kívül ezidáig sehol sem vizsgálhattak bálnát. Egyes emlékek szerint egy traileren feküdt és körbe lehetett járni – ráadásul elég morbid módon a vadászatához használatos szigonypuskák, szerszámok is ki lettek állítva vele együtt. Mások emlékeiben úgy él, hogy sétálni is lehetett a testben, gyomrának belső falán pedig képek függtek háborgó tengerekről és a bálnavadászatról. Budapest után számos vidéki városba is átszállították a látványosságot.

A művészvilágot is megihlette a szürreális látvány: Parti Nagy LajosGiuseppe undo Pusztay című novellájában szerepel egy kiállított bálna, Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című könyvében szól róla, mely alapján megszületett Tarr Béla műve, a Werckmeister harmóniák. 

  • Repülőgépben tálalt desszertek a Mázsa téren

A korszak másik emblematikus érdekessége volt a Kis Pilóta cukrászda. A '60-as évek elején Kőbánya sosem látott szórakozási lehetőséget kapott: a Mázsa téren megnyílt a Kis Pilóta, mely egy rendhagyó cukrászda volt, ugyanis a neve nem csak jelzés értékkel bírt: egy valódi, LI-2-es repülőgépet alakítottak át vendéglátóhelynek. Összesen 35 ember tudott benne egyszerre sütizni, körülötte pedig teraszt nyitottak, további 100 hellyel. Érdekessége volt, hogy a pilótafülkét meghagyták eredeti állapotában, így a repülésért rajongó gyerekek előszeretettel zsongtak a Kis Pilótában.

Híres volt fagylaltjáról, krémeséről és kedvelt találkozóhelye volt a helyi fiataloknak is, hiszen könnyedén meg lehetett közelíteni a 13-as villamossal, amiről a tujázó srácok gyakran pattantak le egy alibi süteményért. Valójában ugyanis a csinos pincérnők miatt érkeztek a Kis Pilótába.

A repülőgép végül tűzeset áldozatává vált. Azóta pedig maximum a Gépmadár park gyorsétterménél találunk kiállított repülőt, de ott sajnos nem szolgálnak fel fagylaltot. Hiányzik a városból a hasonló jellegű geg.