Budapest

Vándorló mozi, uszoda, koncertterem a folyón? – íme a Dunakavics ötlete

Örök vesszőparipánk, de talán nemcsak nekünk, hanem minden városlakónak: hogyan tudnánk igazán kiélvezni és használni a Duna közelségét? Íme, itt egy szuper ötlet: a multifunkciós hajó-koncertterem-stég, a Dunakavics.

A Dunakavics kicsit olyan, mintha az üvegtetős városnéző hajók és az A38 koncerthajó  áramvonalas zabigyereke lenne, vagy mintha a Transformers filmek átalakulós jelenetét egy hajóval fogatták volna le. Bedrossian Ádám diplomatervére az Építészfórum figyelt fel. Ádámot az a kérdés foglalkoztatta, hogy hogyan és hol lehetne a városban létrehozni egy olyan kulturális vagy rendezvényközpontot, amely nincs helyhez kötve, és ott “megnyitható” vagy felállítható, ahol éppen szükség van rá.

Fotó: Bedrossian Ádám
Fotó: Bedrossian Ádám

A változatosan átalakítható hajótér használható lenne kiállítótérként, koncertek helyszíneként, vetítésekhez, de akár – megidézve az egykori dunai fa uszodákat – medence is lehetne benne, vagy vízparti kávézó, étterem.  De azt is el tudnánk képzelni, hogy jógaórák vagy kisebb konferenciák, előadások is a vízen ringatóznának. 

Fotó: Építészfórum
Fotó: Építészfórum

A videón jól látszik, hogy hogyan született meg az ötlet és alakult ki a kacsázókövekre emlékeztető gömbölyded forma, és hogy hogyan épülne fel a hajó szerkezete. Természetesen ez még csak ötlet, vagy inkább álom, mert a kikötőhelyekhez ugyanúgy szükség lenne a Duna-partok rendezésére, de jó álmodozni arról, hogy egyszer majd valamilyen formában lesznek olyan helyek, ahol kicsit közelebb kerülhetünk Budapest folyójához.