Bocsi Viki táplálkozási vagy inkább életmód-tanácsadással foglalkozik. Csaknem 40 ezer követője van a Facebookon, és rengeteg ember életét megváltoztatta már egyedi módszerével, mely egy komplex, személyre szabott tipizáláson alapul, ami az anyagcserét, hormontípusokat, vércsoportot is részletesen elemzi. Így segít kialakítani a legideálisabb táplálkozást, ami segítségével fittek, egészségesek lehetünk, hisz elmaradnak a táplálkozás okozta kellemetlenségek, mint például a falási rohamok vagy étkezés utáni diszkomfort. Dolgoznak házhoz szállítással is, ám most egy saját helyen igyekeznek bemutatni, hogy mik azok az ételek, amiktől jól érezhetjük magunkat.

Egy teljesen egyszerű, salátákat és gluténmentes, alternatív megoldásokkal készülő ételeket kínáló étteremre készülve indultunk el a Kitchen of Health-be, ám egészen hamar kiderült, hogy más a helyzet. A konyhán nem találkozunk semmilyen gluténos dologgal, ahogy minden tejmentes (ezáltal laktóz- és tejfehérje-), cukor-, szója- és kukoricamentes, és adalékokat, étolajat sem használnak, semmilyen formában. Előre csomagolt, feldolgozott dolgokkal sem találkozhatunk.

Nem túl szokványos módszer, de a Dob utcai ételbár asztalainál egy leírás fogad, ahol elolvashatjuk az üzlet hitvallását, és azt, hogy mit kapunk náluk, és mi az, amit nem fogunk. "A mentességet nem azzal oldjuk meg, hogy helyettesítgetünk... az alapanyagok egyszerűen nem tartalmazzák a fent felsoroltakat." - áll a lapon. A zsiradék olívaolaj vagy kókuszzsír, köretként gyakori az édesburgonya, a rizs, zöldbanánlisztet használnak és Himalája- vagy parajdi sót. Így történhetett meg az, hogy mikor leültünk Bocsi Vikivel beszélgetni a koncepcióról, hiába képzeltünk el valami speciális gluténmentes bucira a hamburgerhez... kiderült, hogy náluk ez a fogás marhahúspogácsát, köretként pedig édesburgonyát és salátát jelent.

Viki beszélt nekünk az általa kifejlesztett életmódról – ám nyilván ez hosszabb okfejtést igényelne – az egyik lényege az egyéni tipizálás mellett, hogy ha tiszta, jó minőségű alapanyagokat, jó zsírokat, könnyen emészthető zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, egészségünk, közérzetünk, sőt az alakunk is meghálálja azt. 2008 óta foglalkozik egyénre szabott tanácsadással, egy ideje étrend-házhozszállítással is, így sok jó beszállítót és szakembert ismert meg, köztük a Kitchen of Health szakácsát is. Együtt állították össze az első menüt, amivel augusztus végén elindultak.

Az üzlethelyiség egyébként egy egyszerű, nagy belmagasságú tér, nyitott látványkonyhával, ahol à la minute készül minden, a leveseket és szószokat kivéve. Erre hashtagelik az Instagramon a "cleaneating"-et, mert még véletlenül sem kerül bele egy kis vegeta, glutamát vagy állományjavító az ételekbe – ez is lehetne alapértelmezett, de lássuk be, például street food területen előfordulhatnak a megszokottól eltérő dolgok. Számolnunk kell vele, hogy a sóval nem spórolnak, de sokkal natúrabb ízekkel dolgoznak, mint amit egy "magyar gyomrú" ember megszokott.

Az édesburgonya-krémleves (790 forint) igazi laktató krém volt, magokkal szórva – amolyan őszi favorit. Megkóstoltuk a grapefruitos-avokádós salátát (1790 forint), a már említett burgert (2990 forint) is, aminél mindenképp beszéljük meg, hogy mennyire átsülten szeretjük. Kedvencünk a sült krumpli módra tálalt édesburgonya lett, ami a rozmaringos kacsamájhoz (1790 forint) is járt. Kimaradt a bundás csirke, melynek kabátjának alapja a rizspehely, de jó alternatívája lehet az isteni finom, ám kevésbé egészséges street foodos rántott húsoknak. Érdekesség, hogy disznóhússal nem dolgoznak, ami egyébként a zsidónegyedben külön jól jöhet.

Hamarosan indul a belvárosi házhozszállítás is. Nem bekategorizálva, hogy kifejezetten mentes, paleo vagy ketogén, illetve bármilyen egyéb életmód, de jó alternatíva lehet a tudatosan étkezőknek a Dob utcai Kitchen of Health.