Teljesen valid problémákról, nagyon magyar környezetben szól Túri Bálint Márk saját generációjához. A fiatal rendező Párizsban és Amszterdamban is neves filmes iskolákban végzett, most első nagyjátékfilmjét mutatja be, a 3F filmes fesztiválon. A mozi középpontjában Nándi áll, aki hosszú évekig zenélgetett Európában, mérsékelt sikerrel. A srác hazajön, találkozik régi barátaival, akik vagy már megállapodott, családos emberek, vagy még mindig keresik az utat... esetleg beletörődötten járják azt, vagy egy másikat, amit nem is nekik szántak. A Legjobb úton szereplői zömében a hazai kortárs underground zenésztársadalom szereplői.

Szeretjük az olyan filmeket, melyek aktuális, földtől nem elrugaszkodó témát dolgoznak fel. Az elmúlt években sok magyar film foglalkozott az Y generációt körüllengő bizonytalansággal, pályaválasztással, -elhagyással, szorongással és boldogságkereséssel. Hogy csak párat említsünk: Zomborácz Virág Utóélete, vagy Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanja. Most megérkezett Túri Bálint Márk Legjobb útonja, mely címében hordozza mondanivalóját.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=37&v=G7H-sbe0ezs

Egy teljesen átlagos, bármelyikünk ismerősének is beillő srác szemszögéből vizsgálhatjuk a jelent: Nándi addig jött haza Magyarországra európai útkeresése után, míg meg nem kapja a vízumot Új-Zélandra, hogy új életet kezdhessen. Eddig azzal foglalkozott, amit szeretett: zenészként járta a kontinenst, de nem találta meg számításait, mert se nem futott be, se nem keresett túl sok pénzt. Helyette izgalmas arcokkal ismerkedett meg, akik nem biztos, hogy teljesen normálisak, viszont egy-egy szörnyen kiejtett angol mondattal könnyen befolyásolják Nándi formálható világát. A világot, melyben egyik pillanatban egy helyes új lány miatt lehet, hogy maradna, de másik pillanatban, mikor látja régi barátainak egyhelyben toporgását és szenvtelen életét – egyértelműen továbbállna.

A konkrét történet képeit fekete-fehérben látjuk, ám Nándi gyerekkori játékának, Tom Kapitánynak a sztori mellett párhuzamosan futó képzeletbeli kalandját színes animációval jelenítik meg.

Nincs olyan elem a filmben, ami ne lenne valóságos: a dialógusok, a főhős itthon maradt barátai, vagy Pavel, a bogaras utcazenész, az óvatoskodó módon kibontakozó szerelmi szál, de még Nándi 20 év múlva előkerült édesapjának története is olyan, amit a szomszéd, vagy egyik barátunk is mesélhetett volna. Épp emiatt a hétköznapiság miatt lett súlya a Legjobb úton-nak, hiszen mialatt fut a stáblista, nincs az a magyar fiatal, aki ne gondolkodna el azon, hogy éppen jó helyen van-e, azt csinálja-e ami boldoggá teszi, és azzal köti-e össze az életét, akivel tényleg van értelme a társas létnek.

A film érdekessége továbbá, hogy szereplői zöme a magyar underground zenészvilágból került ki, így ez talán egy plusz ízt adhat Nándi, friss barátnője és Pavel haverja szálához, hiszen a Legjobb úton a zenészek mindennapjaiba is nyújt némi betekintést.

A vásznon Nándi legfrissebb kalandját Walters Lili színész-énekesnő alakítja, aki a Dorothy's Legs szintipop duó tagja és már az Aranyéletben is hallhattuk zenéjüket. Lajkó Bence is ismerős lehet Pavel szerepében.

A filmszeptember 23-án, 19:45-kor debütál, az ART+cinemaban.