Élmény

Y generációtól Y generációnak – megnéztük a Legjobb úton-t

Fotó : Legjobb úton

Teljesen valid problémákról, nagyon magyar környezetben szól Túri Bálint Márk saját generációjához. A fiatal rendező Párizsban és Amszterdamban is neves filmes iskolákban végzett, most első nagyjátékfilmjét mutatja be, a 3F filmes fesztiválon. A mozi középpontjában Nándi áll, aki hosszú évekig zenélgetett Európában, mérsékelt sikerrel. A srác hazajön, találkozik régi barátaival, akik vagy már megállapodott, családos emberek, vagy még mindig keresik az utat… esetleg beletörődötten járják azt, vagy egy másikat, amit nem is nekik szántak. A Legjobb úton szereplői zömében a hazai kortárs underground zenésztársadalom szereplői.

Szeretjük az olyan filmeket, melyek aktuális, földtől nem elrugaszkodó témát dolgoznak fel. Az elmúlt években sok magyar film foglalkozott az Y generációt körüllengő bizonytalansággal, pályaválasztással, -elhagyással, szorongással és boldogságkereséssel. Hogy csak párat említsünk: Zomborácz Virág Utóélete, vagy Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanja. Most megérkezett Túri Bálint Márk Legjobb útonja, mely címében hordozza mondanivalóját.

 

 

Egy teljesen átlagos, bármelyikünk ismerősének is beillő srác szemszögéből vizsgálhatjuk a jelent: Nándi addig jött haza Magyarországra európai útkeresése után, míg meg nem kapja a vízumot Új-Zélandra, hogy új életet kezdhessen. Eddig azzal foglalkozott, amit szeretett: zenészként járta a kontinenst, de nem találta meg számításait, mert se nem futott be, se nem keresett túl sok pénzt. Helyette izgalmas arcokkal ismerkedett meg, akik nem biztos, hogy teljesen normálisak, viszont egy-egy szörnyen kiejtett angol mondattal könnyen befolyásolják Nándi formálható világát. A világot, melyben egyik pillanatban egy helyes új lány miatt lehet, hogy maradna, de másik pillanatban, mikor látja régi barátainak egyhelyben toporgását és szenvtelen életét – egyértelműen továbbállna.

 

Fotó: Legjobb úton

 

A konkrét történet képeit fekete-fehérben látjuk, ám Nándi gyerekkori játékának, Tom Kapitánynak a sztori mellett párhuzamosan futó képzeletbeli kalandját színes animációval jelenítik meg.

 

Fotó: Legjobb úton

 

Nincs olyan elem a filmben, ami ne lenne valóságos: a dialógusok, a főhős itthon maradt barátai, vagy Pavel, a bogaras utcazenész, az óvatoskodó módon kibontakozó szerelmi szál, de még Nándi 20 év múlva előkerült édesapjának története is olyan, amit a szomszéd, vagy egyik barátunk is mesélhetett volna. Épp emiatt a hétköznapiság miatt lett súlya a Legjobb úton-nak, hiszen mialatt fut a stáblista, nincs az a magyar fiatal, aki ne gondolkodna el azon, hogy éppen jó helyen van-e, azt csinálja-e ami boldoggá teszi, és azzal köti-e össze az életét, akivel tényleg van értelme a társas létnek.

 

Fotó: Legjobb úton

 

A film érdekessége továbbá, hogy szereplői zöme a magyar underground zenészvilágból került ki, így ez talán egy plusz ízt adhat Nándi, friss barátnője és Pavel haverja szálához, hiszen a Legjobb úton a zenészek mindennapjaiba is nyújt némi betekintést.

 

A vásznon Nándi legfrissebb kalandját Walters Lili színész-énekesnő alakítja, aki a Dorothy’s Legs szintipop duó tagja és már az Aranyéletben is hallhattuk zenéjüket. Lajkó Bence is ismerős lehet Pavel szerepében.

A film szeptember 23-án, 19:45-kor debütál, az ART+cinemaban.