Élmény

Hétvégi programajánló (09.14–17.)

Fotó : Hartyányi Norbert / We Love Budapest
ősz, gyerek, Szabadság-szobor, Gellért hegy

Ha csak egy napot szánsz programokra a hétvégén, akkor az a szombat legyen: rég látott erős felhozatalra lehet számítani szeptember 16-án. Persze csütörtökön, pénteken és vasárnap sem fogsz tanácstalanul otthon ücsörögni. Mutatjuk, miért.

  • Csütörtök

 

A norvég “fjordcore-formáció”, a Shining lényegében hazajár Magyarországra. A kvartett az évek során többször is demonstrálta már, miért alakult ki itthon kisebb kultusz körülöttük: súlyos és zseniális, kompromisszumok nélküli jazzpunkjuk valódi különlegesség. Idén szeptemberben pedig – közel két év kihagyás után – az A38 Hajó szervezésében Dürer Kertben mutatják meg, hogy a szaxofonszólókhoz tökéletesen passzolnak a progresszív-indusztriális riffek.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Havonta egyszer hosszított nyitvatartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria. A nyári szünet utáni első Múzeum + témája az avantgárd. Avantgárd volt Bartók zenéje, a Nyolcak festészete, az aktivizmus elvont művészete. Ezt a világot járják körül meghívott tárlatvezetők.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Az Utas és holdvilág idén 80 éves, és pofátlanul, kortársakat megszégyenítően friss és fiatalos. A TÁP Színház különleges vizualitású playback-előadással tiszteleg Szerb Antal kultregénye előtt. A nagyjából öt óra hosszúságú előadás kétségtelenül rendhagyó és merész kísérlet a regény világának megidézésére.

 

Szeptember 14–17. között újra Humen Film Festival a Művész moziban. Idén is olyan LMBTQ témájú filmeket vetítenek, amelyeket a hazai nagyközönség még nem láthatott a mozivásznon. A 2017-es fesztivál a nagy költségvetésű, közönségsiker darabokra fókuszál, amik hazájukban elnyerték a kritikusok és a nézők tetszését is.

 

  • Péntek

 

Napközben nagynevű séfek és cukrászok tartanak bemutatókat az Édes Napokon, esténként pedig kellemes jazz-zene mellett, nemes borok és italok társaságában élvezhetted az élet édes napjait a Szent István téren.

Fotó: Nemzeti Vágta

Hősök terén lóversenypálya, a Műcsarnoktól az 56-osok teréig Országkonyha, a Városligetben huszártábor, az Andrássy úti Vágta korzón pedig az induló települések specialitásait felvonultató kulturális kavalkád vár a Nemzeti Vágtán. A hétvége alatt több mint 400 ló fordul majd meg a Hősök terén, ahol a programsorozat csúcsaként 72 település legjobb lovasai mérik össze gyorsaságukat.

 

Vad Fruttik - HighTech, vendég: Anima Sound System

 

Az öttagú Vad Fruttik a hazai klubos-fesztiválos színtér egyik legkedveltebb zenekara. A Fruttik zenéje színes, több stílust keresztező, hol odalépősebb, hol finomabb, hol érzelmesebb, hol ironikusabb, gitárcentrikus, izgalmas elektronikával megtámogatott – pénteken még szabadtéren lehet őket elcsípni a Budapest Parkban.

 

A nyár és a fesztiválszezon végén érkező Christopher Ledger érzelmekkel teli zenéje tökéletes fúziója az elektronikus és a klasszikus vonalnak. A Berlin-Róma tengelyen mozgó művész egyedi hangzásvilágával igazi mélységekbe visz le pénteken a LARM-ben.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Egy óriási klubszezon nyitóbulival indítják az ősztDürer Kertben, ahol a Black Trap történelmében először két külföldi fellépő is látható lesz.

 

  • Szombat

 

Ezúttal a budai vár sosem látott pincerendszerébe invitálnak a Váraláfutáson. Várják azokat a 4-5 fős lovagcsapatokat, akik nekiindulnak az ismeretlennek, ami néhol labirintus, néhol borospince… A kincskeresés két napos, a csapatok egymás után tehetik próbára magukat. 

 

Sétáló Kazinczy utca - A Szalonképes Bulinegyed Fesztiválja

 

Szeptember 16-án ismét egy különleges utcafesztivált rendeznek a Kazinczy utcában. Nem új keletű törekvés ez, mely arra szeretne rámutatni, hogy a Kazinczy utca mennyivel hasznosabban funkcionálna sétálóutcaként. A szervezők célja, hogy állandó jelleggel sétálóutcává tegyék a Kazinczyt, ezzel a biciklisek és sétálók tetszésének kedvezve.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Szombaton újra a Hadiktól lesz hangos a Bartók Béla út. A kultikus kávéház a tavalyi átalakítás óta idén már második alkalommal ünnepli a szezonkezdést egy hatalmas utcabállal. A magyar írók és költők törzshelyét ezúttal a kortárs irodalom fiatal sztárjai veszik birtokba, akik legújabb zenei produkcióikkal lépnek a Hadik előtt leterített hatalmas perzsaszőnyegre.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Kong a funkciós hordó a Citadella pincéi fölött, amint a CityMatiné csapata az év utolsó megmozdulásához igazítja. Másnap reggel azonban újra hangos lesz a lanka, amint Dj Sobek, Captain Knuckles, a Monolit és Adx megadják az ütemet, vendégül látva Chriss Ronson, Ramin Sayyah és a különleges meglepetés vendég trióját.

 

Vége a nyárnak s ezzel együtt a Budapest Rooftop Cinema 2017-es nyári szezonjának is. De lesz még egy vetítés, ráadásul egy igazán különleges, hiszen ezúttal ti döntitek el, hogy mit vetítsenek szombaton este.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Egy este, amikor nem kell hét óra hét percig várni, hogy felgördüljön a függöny, egy este, amikor nincsenek nézők, csak résztvevők, egy este, amikor nem a színpadon, hanem a backstage-ben folyik a játék, egy este, ami csak rajtad múlik, mikor ér véget. 2017. szeptember 16-án érkezik a VI. Színházak Éjszakája 35 színházzal és programjaikkal.

 

Vanishing Point a Middlemist Red kezdeményezése, egy potenciális rétegfesztivál első szárnypróbája. Cél, hogy idén először, szeptember 16-án, egy nap alatt egy ízelítőt kaphassanak az érdeklődők a pszichedelikus műfaj meghatározó zenekaraiból, mind a hazai, mind a külföldi fellépőkből merítve.

 

  • Vasárnap

 

Párbeszédről, kapcsolódásról, nyitottságról, kíváncsiságról és egymás megismeréséről szól a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös fesztiválja, az Európai Hidak, melynek köszönhetően Spanyolország és a spanyol kultúra kerül a középpontba. Szeptember 17–30. között világsztárok koncertjein, színházi és táncelőadásokon, rendhagyó irodalmi és filmes programokon, beszélgetéseken és kiállításokon keresztül fedezheti fel a közönség a spanyol kultúrát.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

 

Sokat írunk a városban fellelhető jobbnál jobb éttermekről, most viszont olyan programokat ajánlunk, amelyek a saját kreativitásunk kiteljesedését segítik. Így mi magunk hozhatunk létre olyat, ami után bárki megnyalja mind a tíz ujját – avagy konyhaművészet az alapokon túl, specialitásokra vágyó haladóknak vagy bátor kezdőknek.

 

Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter: A padlás
  • 1590-3590 Ft
  • 2017.09.17. 19:00 - 2017.09.17.
  • Vígszínház
  • 1137 Budapest, Szent István körút 14.

 

Ezen a Padláson „Ég és Föld között” minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy fiatal tudós megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, és különféle titokzatos számításokat végez, de nyugalmát és munkáját állandóan megzavarják különféle halandó és halhatatlan lények… A Padlást a Vígszínházban játsszák.