A költözésnek több oka van. Az új hely megtalálásához vendégeik segítségét is kérik.

Több VIII. kerületi helynél is változás állt be idén: miután hónapokig kétségek között őrlődött az Auróra, hogy megszűnik-e, majd a Müszi személyzete is közölte, hogy költözniük kell, a Gólya is bejelentette, hogy kinőtte jelenlegi helyét, és nagyobb térre van szüksége. A költözésre több okot is felsorolnak Facebook-oldalukon.

Az okok a következőek.

  • Kinőtték a Gólyát. Kicsi lett az épület a rendezvények megtartásához, ideális lenne, ha a filmklubok, koncertek, bulik biztosította termek egymás mellett is elférnének.

  • A közönség is kinőtte a Gólyát. Nyitáskor 50 fő befogadására kérték az engedélyt, ez bővült 150-re, de mind a pult, mind a konyha, mind a vendégtér bővítése elérte korlátait.

  • Kinőtte őket a Gólya. Szeretnénk újra álmodni: új terekre, új kihívásokra van szükségünk, amit a mostani épület már nem tud nyújtani.” – írják.

  • Kinőtték a környéket is. Megnövekedtek a lakossági panaszok, a sok vendég és az épület akusztikája miatt hangos a hely. Cél egy hangszigetelt koncertterem létrehozása.

  • A vendégek is kinőtték a környéket. A hatóságok gyakrabban és határozottabban lépnek fel az éjszaka is nyitva tartó üzletekkel szemben. „Szeretnénk egy olyan helyre költözni, ahol sem mi, sem a vendégeink nem zavarják a környező lakókat, ezzel teret engedve minden lehetőségnek.”
  • Kinőtte őket a környék. A Gólya indulásakor a cél az volt, hogy ez egy befogadó közösségi és kulturális találkozópont legyen, de a környezet sokat változott négy év alatt. „Ugyanakkor a Corvin-negyed kiépítésével egy olyan fényűző környezet alakul ki körülöttünk, aminek sivárságához és lelketlenségéhez nem tudunk kapcsolódni. Nem tudjuk, és nem akarjuk szolgáltatásainkat az újonnan megjelenő igényekhez igazítani, ezért szükségszerű, hogy a növekvő ingatlan és bérleti díjak – a korábbi lakókat követően – minket is kiszorítsanak.”  olvashatjuk.

A gólyások még nem tudják, hogy merre és mikor, de ha valaki tud egy jó helyet, akkor ne tartsa magában. Álmaik épülete „kb. 6-800 m2-es, van kertje, legalább egy nagy tere koncerteknek, rendezvényeknek. Emellett van sok kisebb tere box edzésnek, műhelyeknek, napközinek és próbateremnek, illetve lehetőleg nem lakóházak sűrűjében fekszik. Ha ismersz ehhez hasonló, üresen álló, kiadó vagy eladó épületet a 8. vagy 10. kerületben, esetleg kicsit messzebb.