Élmény

Szeptemberi programajánló

Fotó : Hartyányi Norbert / We Love Budapest
ősz, pad, nő, újság, olvasás

Itt van újra, szép, és mint mindig, eseményekben gazdag. Az ősz elhozza a legváltozatosabb fesztiválokat, a klubbulik és a koncertek újra beterelnek a négy fal közé. A legjobb szeptemberi budapesti programok.

  • Koncert 

 

A hazai rockzene legnagyobbjai egy hétvégén szeptember 8-9. között Budapesten, a Kincsem Parkban lépnek fel. A Rockfesztiválon 2 színpad 3 nagysátor, és 15 együttes vár.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Paul Kalkbrenner, a nemzetközi színtér egyik legkedveltebb elektronikus zenei producere a hónap elején érkezik Budapestre, hogy egy élő fellépés keretében bulizzon együtt a hazai közönséggel szeptember 8-án.

Dub FX zeneszámai bonyolult hip-hop, reggae és drum and bass ritmusokra épülnek. Szeptember 9-én első szabadtéri klubturnéja alkalmából érkezik Budapestre, egész pontosan a Rákóczi híd budai hídfőjénél lévő Barba Negra Trackbe, ahova magával hozza régóta kedvelt slágereit és újdonságait is.

 

Szeptember elején igazi tanévkezdő csemegének ígérkezik a basszusszerelmes füleknek a német Infekt bulija, szokásosan a The Dubstep Story családias hangulatával ötvözve.

Klasszikus zene? AvantgárdAmbientVilágzenePop? – Ludovico Einaudi zenei világa könnyen megközelíthető a felsorolt irányzatok felől, de egyikkel sem azonosítható, hiszen éppen azért kebelezte be mindezt, hogy megteremthesse belőlük egyéni hangját, a „belső szükségszerűség” zenéjét. Szeptember 10-én és 12-én a Müpában látható/hallható.

 

A Mr. Big és a The Winery Dogs gitárhőse, Richie Kotzen ősszel újra visszatér Budapestre, hogy bemutassa áprilisban megjelent 21. szólóalbuma, a Salting Earth dalait. A Dürer Kert vendége lesz szeptember 13-án.

 

Szeptember 20-án a rockzene nagy fekete pillanata érkezik el: a hat évvel ezelőtti dupla A38-as koncertje után ismét Budapesten játszik a sajátos allűröktől sem mentes angolszász zenekar, a The Sisters Of Mercy.

Szeptember 29-én visszatér Budapestre a posztszovjet társadalomkritika leghangosabb képviselője, a szentpétervári Little Big. Súlyos rave és kemény hiphop keveredik az egyszerre fanyar humorú és botrányos számokban.

 

Amennyiben nem hallottál még AC/DC vagy Quimby slágert Parno Graszttá gyúrva, avagy nem láttál még géppuska gyorsaságú ütemre, legalább ilyen gyorsan táncoló PG tagot, akkor itt az ideje: szeptember 29., Kobuci Kert.

 

  • Buli

 

Szeptember 9-én Der Morgen következő LÄRM-os technóbulijára Párizsból hozza el az est főszereplőjét. Anetha a párizsi underground elektronikus zenei szcéna fiatal feltörekvő alakja. Stílusában ötvöződnek a melankolikus dallamok, a hipnotikus szólamok és a keményebb ütemek is.

Necc Party szezonzáró

Necc party a fővárosi partysorozatok egyik kiemelt, közkedvelt eseménye lett. Egy korszak leggázabb, leggyászabb, legászabb zenéire bulizhattál rendszeresen a nyár folyamán a Budapest Parkban. S habár az éjjel soha nem érhet véget, a nyár viszont igen. A mögöttünk álló szezont méltóképp megünnepelve idén utoljára, szeptember 22-én egy óriási búcsúbulira lesz lehetőség.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Szeptember 22-én elindítják a Technokunst és a LÄRM negyedik közös szezonját. A nyitányt ez alkalommal is egy nagyágyú élő fellépése gazdagítja: az olaszországi születésű VSK sötét, indusztriális hangzása kellően megalapozza majd az előttünk álló hónapokat.

 

Elég erős nyitó hétvégének nézünk elébe az AETHER-ben szeptember 23-án, aminek megkoronázásaként egy régóta várt duót látnak vendégül, mégpedig az Audiojack srácokat.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

A tavalyi budapesti fellépése megkövetelte az ismétlést és 1 év után újra az Akvárium Klubban köszönthetjük majd Nick Warren-t, aki a legendás Global Underground sorozat egyik alapköve, a Way Out West jobbik fele nem először csápoltatja a magyar közönséget szeptember 23-án.

 

  • Fesztivál

Dunapest Fesztivál 2017 – a parti kultúra

Dunapest Fesztivál egy nagyon klassz és újító kezdeményezés: egy 3 napos, Duna köré összpontosuló, igazán városias programsorozat. Adott a folyó, rajta hajók és szigetek, adott a part, rajta műemlékek és vendéglátóhelyek, és adott egy rakás, ezekhez kapcsolódó jó ötlet. Nevesítve, szeptember 1-3. között mehetsz például Népszigetet bejáró túrára, fiatal színházi alkotócsapatok előadására és Budapesti Fesztiválzenekar-koncertre a Várkert Bazárba, rakpart mozira az Erzsébet híd lábához, egy kis akusztikus zenélésre a Kabinba vagy épp műteremlátogatásra a budafoki Art Quarter Budapestbe. (x)

 

A mintegy 70 kistermelő hamisítatlan hazai termékeit felvonultató Magyar Ízek Őszi Vásárán a kézműves sajt és tejtermékek, lekvárok, zöldségkrémek, gombakészítmények, mézek, reformédességek, liofilizált gyümölcsök, tésztafélék, fűszerek, hús- és haláruk széles választékából a család minden tagja részére változatos menü állítható össze szeptember 9-én.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Csöppenj bele a Thai kultúrába Budapest szívében a Vajdahunyad Várában. Autentikus thai ételek, tradicionális thai tánc, illetve thai boksz bemutatók. Válogass a thai portékák és utazási ajánlatok között, ha pedig elfáradtál, kényeztesd magad thai masszázzsal szeptember 10-én.

 

A nyári fesztiválszezon lezárása után nem sokkal szervezik meg a tanévkezdés legnagyobb hallgatói fesztiválját, a BME Egyetemi Napokat. Három napon keresztül, 3 színpadon, több mint 40 fellépővel készülnek a szervezők.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Szeptember 16-án ismét egy különleges utcafesztivál vár mindenkit, aki a Kazinczy utcába ellátogat.  Lesz utcazene bőséggel, változatos és az előző rendezvényekhez képest változatlan gyermek-, és felnőtt programok, megújulás, illetve nem utolsósorban végtelen jókedv.

 

Szeptember 16-án szombaton újra a Hadiktól lesz hangos a Bartók Béla út. A tavalyi átalakítás óta idén már második alkalommal ünneplik a szezonkezdést egy hatalmas utcabállal. A Hadikot ezúttal a kortárs irodalom fiatal sztárjai veszik birtokba, akik legújabb zenei produkcióikkal lépnek a Hadik előtt leterített hatalmas perzsaszőnyegre.

 

Európai Hidak 2017

Párbeszédről, kapcsolódásról, nyitottságról, kíváncsiságról és egymás megismeréséről szól a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös fesztiválja, az Európai Hidak, melynek köszönhetően 2017 őszén – a spanyol-magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulóján – Spanyolország és a spanyol kultúra kerül a középpontba. Szeptember 17–30. között világsztárok koncertjein, színházi és táncelőadásokon, rendhagyó irodalmi és filmprogramokon, beszélgetéseken és kiállításokon keresztül fedezheti fel a közönség a spanyol kultúra gazdagságát és sokszínűségét.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás. Kutatók Éjszakája szeptember 29-én.

 

  • Gasztro

 

Kraft sörök várnak minden mennyiségben szeptember elején a 3. Kraft Sörfesztiválon. Sörpremierek, szakmai programok, food truckok, külföldi vendégfőzde, merch shop és természetesen az utánozhatatlan indusztriál helyszín.

 

26. Budapest Borfesztivál

 

Huszonhatodszor nyitja meg kapuit szeptember 7-én Európa legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál. A főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kortyolhatod közel 200 hazai és külföldi borászat több ezer borát. A szakmai programokat idén a fesztivál történetének leggazdagabb zenei kínálata teszi még izgalmasabbá. Egy nagyszínpadon és három pódiumszínpadon lépnek fel előadók.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Budapesten tavaly rendezték meg először a világhírű Dîner en Blanc-t, azaz a hófehér vacsorát. A kötelező dress code-os elegáns piknik utolsó pillanatig titkolt helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkoló volt, ahol több százan vettek részt a városi pikniken. Az esemény idén sem marad el, de egyelőre csak a szeptember 9-ei dátum ismert.

 

Szeptember 9-én a BAOTIFUL-ban olyan ázsiait ehetsz amilyet még soha, és igen, a rózsaszín bao-tól elkezdve a lila tésztán át, a gumicukros levesig lesz minden, amit egy igazi csillámpóni eszik.

 

Édes Napok

 

Fővárosunk egyik legszebb terén találkozhatsz az ország legjobb cukrászdáival, csokoládé- és édességgyártóival szeptember 15.-17. között az Édes Napokon. Napközben nagynevű séfek és cukrászok tartanak bemutatókat, esténként pedig kellemes jazz-zene mellett, nemes borok és italok társaságában élvezhetik az élet édes napjait.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Ahogy azt már a Corvin Sörfesztiválokon megszokhattátok, az IPA-tól a lagerig, a gyümölcsöstől a barnáig és a sörös márkák legjavával várnak Budapest egyik legélhetőbb és családiasabb minifesztjén szeptember 21. és 23. között.

 

Ki ne szeretné a palacsintát, ugye? Kóstold meg a főváros legfinomabb palacsintáit szeptember 23-án, vagy nevezz be a palacsinta sütő versenybe! Kirakodóvásár, kézművesek, büfék, színpadi produkciók is leszek, a Fővárosi Palacsinta Fesztiválon.

 

  • Kiállítás 

 

Pintér Gábor a kortárs magyar képzőművészet rejtőzködő tehetsége, aki hosszú hallgatás után lép legfrissebb sorozatával a festészetre kiéhezett közönség elé a Deák Erika Galéria szezonnyitó kiállításán. 

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Barabás Zsófi szeptember 7-től látható tárlata, “A létezés pillanatai”  azokra a kimerevített pillanatokra utal, amikor egy-egy villanásnyira megtapasztaljuk a valóság esszenciáját. A nagyméretű képek személyes történeteket mutatnak be, absztrakt formában.

 

Gallery Weekend Budapest 2017

 

Szeptember 9–10-én ismét megrendezik a hazai kortárs képzőművészet szezonnyitó fesztiválját, a Gallery Weekend Budapestet (GWB). Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól a fővárosban: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban. Idén ősszel is színes programokkal várják a közönséget 13 helyszínen. A részt vevő, nemzetközi színvonalon dolgozó galériák most is a főváros legjobbjai közül kerülnek ki. (x)

Czakó KertFotó: Elena Anosova / World Press Photo

A World Press Photo kiállításnak nagy hagyománya van Budapesten és évről évre egyike a leglátogatottabb kulturális eseményeknek. Idén 40. alkalommal lesz látható szeptember 22-től. (x)

 

  • Sport

 

Egy hagyományos esemény a megszokott időpontban. A Wizz Air Budapest Félmaraton Magyarország kedvenc félmaratonja, ha 21,1 km lefutásán gondolkozol, ez az ideális választás.

 

10. Nemzeti Vágta

 

Hősök terén lóversenypálya, a Műcsarnoktól az 56-osok teréig Országkonyha, a Városligetben huszártábor, az Andrássy úti Vágta korzón pedig az induló települések specialitásait felvonultató kulturális kavalkád várja a látogatókat. A hétvége alatt több mint 400 ló fordul majd meg a Hősök terén, ahol a programsorozat csúcsaként 72 település legjobb lovasai mérik össze gyorsaságukat a Nemzeti Vágtán szeptember 15-17. között.

 

Fotó: Streetball Challenge Hungary Facebook-oldala

 

Szeptember 22-én ismét megrendezik Magyar Kosárlabdázás Napját. A jubileumi események kapcsán két napig tart a rendezvény, sztárfellépők és kiegészítő programok bevonásával.

 

A sorozatban 13-szor lebonyolított Előzd meg a Fogaskerekűt! futóverseny és családi sportnap fénykorában majd 2000 résztvevőt tudhatott magáénak. A szeptember végi verseny célja, hogy a rajthoz állók a fogaskerekű villamossal egyidejűleg rajtolva előbb érjék el a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomást, mint a villamos.

 

  • Színház

 

Az Örkény Színház egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot szeptember 9-énMadách téren. Ezen a napon a parkoló kiürítésével, a kocsikkal zsúfolt, repedezett aszfaltszőnyeg helyett füves teret hoznak létre, ahová egy nagyobb és egy kisebb színpadot állítanak fel.

Fotó: Színházak Éjszakája

Egy este, amikor nem kell hét óra hét percig várni, hogy felgördüljön a függöny, egy este, amikor nincsenek nézők, csak résztvevők, egy este, amikor nem a színpadon, hanem a backstage-ben folyik a játék, egy este, ami csak rajtad múlik, mikor ér véget. Szeptember 16-án érkezik a 6. Színházak Éjszakája 35 színházzal és programjaikkal. Rakjuk össze!

 

A darabot Forgách András újrafordította, Claudiust Hegedűs D. Géza, Hamletet pedig a fiatal magyar színészgeneráció egyik legtehetségesebb alkotója, ifj. Vidnyánszky Attila játssza majd szeptember végétől a Vígszínházban.