Élmény

Vasárnapi tűzijáték: itt van minden tudnivaló és néhány helyszíntipp!

Fotó : Bódis Krisztián / We Love Budapest
Parlament

Az előrejelzések szerint rossz idő várható az idén egyébként minden korábbinál látványosabbra ígért augusztus 20-ai tűzijáték estéjére Budapesten, ettől függetlenül összefoglaljuk az esemény tudnivalóit, a technikai részletektől kezdve a forgalmi változásokon át a helyszíntippekig.

Új szakasz, új látványelemek

Ebben az évben a Lánchíd és a Margit híd közötti Duna-szakaszra helyezik át a tűzijátékot, ennek oka, hogy ezen a területen több új látványelem bemutatására van lehetőség, és a Parlament épülete is kiemelt szerepet kap. A Dunán három nagyobb és 14 kisebb kilövési pont lesz, és a Lánchídról 29 kilövést indítanak majd.

 

A tűzijátékra látogatóknak azt javasolják, hogy ne autóval, hanem tömegközlekedéssel érkezzenek, a biztonságos lebonyolítás érdekében pedig forgalmi lezárásokra is számíthatunk. Augusztus 18-án reggel 6 órától augusztus 21-e reggel 6 óráig a gépjárműforgalom elől lezárják a következő területeket:

 

 • Döbrentei utca
 • Ybl Miklós tér
 • Lánchíd utca
 • Várkert rakpart
 • Döbrentei utca
 • Clark Ádám tér
 • Alagút utca
 • Lánchíd
 • Fő utca és a Bem rakpart a Szilágyi Dezső térig.

 

A Szent jobb körmenet biztonságos lebonyolítása érdekében 20-án 16.00 órától 22.30 óráig pedig az V. kerületi József Attila utca, a Széchenyi tér és az Arany János utca lesz lezárva a kocsik elől. Augusztus 18-ától 20-ig üzemzárásig nem közlekednek a 19-es és a 41-es villamosok a Bem rakparton és a Várkert rakparton. A 2-es villamos pedig csak rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Március 15. tér között.

 

Nincs gyaloglás a Lánchídon

Fotó: We Love Budapest

A 16-os autóbuszok valamint a 105-ös autóbuszok mindkét irányban az Erzsébet híd felé terelve szállítják az utasokat. Az 5-ös HÉV Szentendréről és Békásmegyerről augusztus 20-án csak a Margit hídig közlekedik. A légi- és víziparádé illetve a tűzijáték biztonságos lebonyolítása érdekében az autós forgalom elől elzárják a pesti alsó rakpartot a Margit hídtól a Havas utcáig augusztus 19-én 22 órától augusztus 20-án 22.30-ig és augusztus 21-én 00.30 -05.00 óráig, illetve a budai alsó rakpartot az Üstökös utcától a Lágymányosi hídig augusztus 20-án 07.00 órától augusztus 20-án 22.30 óráig és augusztus 21-én 00.30-05.00 óráig. A Lánchíd teljes hosszában le lesz zárva a gyalogos forgalom elől augusztus 20-án 18.00 órától 22:30 óráig.

 

Itt nézd a tűzijátékot!

 

Ahogy megírtuk, idén új helyszínről, a Margit híd és Lánchíd között három uszályról, valamint a Lánchídról lövik ki a tűzijáték rakétáit. A műsort a Duna mindkét partján, a Margit híd és Lánchíd közötti rakpartokról lehet majd élvezni leginkább, de megfelelő szórakozást biztosíthat minden olyan hely, ahonnan az Országház is jól látható. Ugyan az időjárási előrejelzések szerint 22 fokra hűl le a levegő vasárnap és könnyen lehet, hogy eső hull majd Budapestre, de azért adunk pár tippet, honnan lehet érdemes követni a 25.000 látványeffektet tartalmazó eseményeket.

 

 • Bálna Terasz

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Bálna Terasz
 • 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

A megszokott forgatókönyv szerint zajlik idén is a város egyik legszebb panorámáját nyújtó Bálna Terasz programja: a rakétakilövések végeztével közös bulival lehet lezárni az ünnepet. A vasárnapra foglalható asztalok száma már megtelt, azonban fenntartanak még bőven helyeket az aznapra beérkező vendégek számára.

 

 • Parlament és környéke

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Parlament
 • 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.
 • November 1-től március 31-ig: 8-16 óráig

Mivel az országház épületének főszerep jut idén a tűzijátékban, ezért bizonyára a Parlamenthez közeli utcákon és tereken egész közelről átélhető az élmény, feltéve, ha időben érkezel elfoglalod a legjobb helyeket a várhatóan azért jelentős méretű tömegben.

 

 • Egy haver terasza

Fotó: We Love Budapest

Persze ez a variáció csak azoknál jöhet szóba, akik a fellövés új központjához közel laknak, vagy akad erkélyes lakásban ott élő barátjuk/barátnőjük/rokonuk/kollégájuk. Amennyiben a pénztárcád megengedi, alternatív megoldásként az Airbnb szolgáltatás is igénybe vehető: bérelj egy szobát egy éjszakára! Nincs tömeg, a kisboltban meg lehet venni olcsóbban a rágcsát és az italokat, rossz idő esetén könnyedén vissza lehet vonulni. Minél többen vagytok, annál olcsóbb a szoba.

 

 • Halászbástya

Fotó: Halászbástya Étterem
Halászbástya Étterem
 • 1014 Budapest, Északi Híradástorony

Különleges környezetben alkalomhoz illő menüsorral készülnek a Halászbástya Étterem teraszain (Árkádsor, Duna Terasz, Margaréta Terasz). Onnan nyílik az egyik legszebb kilátás a tűzijátékra, hiszen a kilövő rakétákkal együtt a magasból lesheted meg a kivilágított Budapest fényeit is. Ha nem jutsz asztalhoz, akkor maga a Halászbástya környéke is  remek tipp a műsor figyelésére.

 

 • Sétahajók

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Több hajó kínál vacsorával egybekötött kellemesen ringatózós programot augusztus 20-ára. Az Európa Hajóra például svédasztalos vacsorával és vacsora nélkül lehet jegyet váltani, valamint kapható sétahajó jegy korlátlan italfogyasztással is. A hajók a jegytípustól függően két kikötőből indulnak.

 

 • Citadella

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Citadella
 • 1118 Budapest, Gellérthegy, Citadella sétány 1.

Csupán a várható rossz időjárás miatt ajánljuk kalandvágyóknak, mert a Gellérthegyről lenézni Budapestre önmagában is nagyszerű élmény, nem hogy egy tűzijátékkal megspékelt látnivalóval. Viszont az eső mellett az esetleges sár is okozhat gondokat a hegyre felfelé, vagy lefelé menet, pláne sötétben.