Már nem kell ellátogatni a vásárokba vagy a reptérre, hogy megkóstoljuk a Bonbonier különleges édességeit. Elég a Király utca felé venni az irányt, ahol körülbelül egy hónapja megnyitott a kézműves csokiműhely üzlete, ahol egyelőre főszerepet játszanak a Great Taste Awards csillagaival kitüntetett fagyik. Őket az ősz és a hűvös idő beköszöntével felváltják a vállalkozás legegyedibb termékei, a csokoládéból készült dobozok.

A Bonbonier története nem számít ritkaságnak: Erdélyi Nóra kilenc – a reklámszakmában – alkalmazottként eltöltött év mellett keresett új kihívásokat. Autodidakta módon kezdett el csokoládéval foglalkozni 2012-ben, és miután a hobbi komolyodni kezdett, elvégzett egy chokolatier tanfolyamot. Egy évig bírta párhuzamosan az irodai munkát és a csokoládékészítést, majd teljes munkaidőben az édességgyártásnak szentelte az idejét. A Bonbonierben ő a kreatív elme, társa, Csomor Tamás pedig a kezdetek óta az üzleti részért felel.

Érdekes, hogy Nóra legelső spontán próbálkozásai bizonyultak a legjobb ötletnek: változatlanul azok a termékek, a Rosé fröccs bonbon és a Chivas Regal viszkis trüffel a kedvencei, amelyeket még jóval a vállalkozás hivatalos keretekbe terelése előtt készített hobbiból a barátainak – azóta Chocolate Awards, illetve Great Taste-díjat is nyertek.

A Bonbonier hosszú ideig vásárokban, viszonteladóknál, valamint a reptéren árulta termékeit, a saját boltocskát kétéves tervezést követően egy hónapja nyitották meg. Az utcán kellemes terasz várja a vendégeket, a falakat pedig az elnyert elismerések díszítik, bizonyítva, hogy eddig 11 díjat zsebeltek be az International Chocolate Awards, a Great Taste és az Academy of Chocolate versenyeken. A díjazottak között találunk barackpálinkásat, Tokaji sabayon, menta-lime és ír kávés ízesítésűt, valamint mangó-pralinét is.

Kedvencünk a Kékfrankos most, az aszaltmeggy-ágyra ültetett Kékfrankos ganache lett, amelyet bekapva először nem is éreztünk semmit, csak később robbant be a savanykás, intenzív íz. Különlegesnek találtuk a híres Chivas trüffelt és a Rosé fröccsöt is, amelyben a rozé bor a fehér csoki lágyságával keveredik. Egy bonbon darabja 250 Ft-ba, a válogatások 2250 Ft-ba kerülnek: a Wiener Selection Bécs jellegzetes, Mélange-ot, Sacher-tortát, Mozart-golyót idéző ízeit gyűjti össze, de van Wine House elnevezésű és alkoholmentes Kindergarten verzió is. A tanácstalan ajándékvásárlóknak Gentlemen’s, valamint a Lady’s Choice áll rendelkezésére, a turistáknak többek között budapestes nyalókák. A vállalkozás elindításakor Nóri felmérte a piacot, és úgy látja, a 4-5 versenytárs közül 2-3 kiesett, és a mezőny lényegében változatlan. Az új belépők nem hozzák ugyanazt a minőséget, mint a régi csokisok – ezt a következtetést nem ő vonta le, hanem a vásárlóitól hallotta vissza.

Idén nagy sikert értek el új termékükkel, a fagyikkal: Nóri a klasszikus, ízfokozókat mellőző recept híve, így az általunk kóstolt, Great Taste versenyen két csillagot kapott körte-vanília sorbet és az 1-1 csillagot elnyert vanília- és a mogyorópraliné-fagyik sem tolakodtak harsány ízekkel. Ellenben biztosak lehetünk, hogy természetes és minőségi összetevőkből készülnek, ez pedig korántsem egyértelmű a fagylaltok világában. Járt olyan vásárló náluk, aki megkérdezte: milyen porból készülnek? Nóri ennek a kérdésnek jogosságát látta bebizonyosodni  a fagyikiállításon is. Szerinte intő jel lehet, hogy ha púposodik a fagylalt a tárolóban, akkor egészen biztosan tartalmaz műanyagot, mert az eredeti összetevőktől nem lesz ilyen tartása. A Bonbonierben a körültekintésnek köszönhetően kicsivel többe kerül egy gombóc a pesti átlagnál: egy gombóc 350, kettő 650, három, 900, négy pedig 1150 Ft-ba. A nyár után a fagyikat lecserélik az exkluzív termékekre, a csokiból készült dobozokra.

Az üzletbe betérve nem utal rá semmi, hogy kávékból is erős a hely, pedig erről kérdezősködve kellemes meglepetésben volt részünk: a hagyományos sötét olasz mellett kétféle világos pörkölésűt is kínálnak. A presszókávé 490 Ft, de kedves gesztus, hogy az összes többi kávéverzióhoz hasonlóan ebben az árban benne foglaltatik egy ajándék bonbon is.

Bonbonier

Web
Facebook
Cím: 1061 Budapest, Király utca 38.

Nyitvatartás: H-P: 10:00-19:30, Szo: 11:00-18:00