A definíció szerint naponta ingázó az a foglalkoztatott, aki nem ugyanazon a településen dolgozik, mint ahol ténylegesen lakik. Közel másfél millióan élik így mindennapjaikat az országban, és nem lepődtünk meg, mikor kiderült: a legtöbben Budapestre járnak be az agglomerációból. A Lechner Tudásközpont vizsgálata ugyanakkor arra is rámutat, hogy a legtöbb elingázót is a főváros bocsájtja ki, vagyis a legtöbben innen utaznak el naponta máshova dolgozni.

A Lechner Tudásközpont a legutóbbi népszámlálási eredményeket felhasználva készített összeállítást az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer segítségével. A 2011-es adatok 1 340 831 ingázóról tanúskodnak, ami a magyar dolgozók 34 %-át teszi ki, vagyis ennyien indulnak reggelente másik településre, hogy munkába álljanak. Eszerint körülbelül minden harmadik magyar foglalkoztatott ingázik.

A Tudásközpont azt a 837 186 főt vizsgálta, akik a lakóhelyükről egy nagyobb városba, pontosabban járásközpontba ingáztak. (Magyarország 19 megyéjét 2013-ban osztották fel 175 darab, járásoknak nevezett közigazgatási egységre.) Egy interaktív térképet is készítettek, amelyen az egyes településekre kattintva tájékozódhatunk az ott élő dolgozók  célpontjaikról, a távolságról és az utazás időtartamáról is (kocsival). Az alacsonyabb értékeket világos, a magasabbakat sötétlilával ábrázolták.

A térkép megnyitásához kattints ide!

Ha Budapestre kattintunk, sűrű vonalhálózatot dob ki a rendszer, amin csöppet sem csodálkozunk, de ez nem az ide utazók számát mutatja, hanem ellenkezőleg, az ingázókét. A főváros büszkélkedhet a legtöbb máshol dolgozóval (a 777 544-ból 78 681 fővel), amit Érd és Dunakeszi követett 17 321, illetve 12 226 foglalkoztatottal.

A térképen csak arra vonatkozóan látunk adatokat, hogy honnan hova zajlik az áramlás, tehát azt nem tudtuk meg, pontosan hányan járnak Budapestre, de a kutatás szerint a legtöbben a fővárosba ingáznak 2087 településről. A sorban következő legnépszerűbb desztináció Székesfehérvár, Győr, majd Miskolc. A járásközpontok közül Sarkad fogad a legkevesebb helyről munkavállalókat, mindössze 25 településről.

Érdekesség, hogy van olyan község, ahonnan mindenki útra kel reggelente: Lendvadedes összes dolgozója – pontosan 7 fő – másik településen dolgozott.  Az encsi járásban található Csenyéte, Gagyapáti és Litka az a három falu, ahonnan senki sem ingázott máshova. A vizsgálódások 29 427 útviszonyt eredményeztek, az átlagos távolság pedig 91 km hosszú és 74 perc időtartamú volt két település között.