Júliusban nyílt kiállítás a Robert Capa Fotográfiai Központban "Sziget 25 – Fesztiváltörténelem fényképeken" címmel, melyen Benkő Imre képei a fesztivál 1993 és 2016 közötti időszakát mutatják meg fekete-fehérben, míg idekapcsolódóan a Rockstar Photographers az elmúlt négy évből szemezget színesben.

A klasszikus fekete-fehér képek különleges és látványos installációkban, ún. lightboxokban jelennek meg. Első ránézésére nem igazán lehet megmondani az elkapott pillanatokról, hogy mondjuk 1995-ben vagy 2016-ban készültek, holott az idén 25. születésnapját ünneplő Sziget Fesztivál fejlődéstörténetét mutatják be.

BenkőImre 24 éven keresztül fényképezte a Szigetet. Amikor az első fotót elkészítette, a szervezőkkel együtt fogalma sem lehetett arról, hogy a kvázi házibulinak indult, később itt-ott Woodstockot idéző fesztivál negyedszázaddal később Európa egyik legnagyobbja lesz. Közel 500 tekercset őriz az archívumában a két színpaddal indult Diákszigettől kezdve a félmilliós látogatószámot produkáló napjaink Szigetéig.

Az analóg és digitális technikával készült fotográfiák közül több drámai hatást keltő. Elsősorban a különböző zenei szubkultúrákhoz tartozó, például gót vagy dark stílusban felöltözött fiatalok arckifejezései közölnek leírhatatlan érzelmeket, de természetesen akadnak a fesztivál hangulatát finom humorral visszaadó fényképek is.

"Benkő Imre nemcsak a közösségi élményeket tárja elénk, hanem az egyéni módon megélt szigetlétet is, annak teljes valójában. A tömegben is valóságos egyedüllétet, a színpad mögötti előkészületekben elfáradtak tekintetét, a fesztivál díszleteiben létezés pillanatnyi abszurditásait. A fotográfus a hasonlóban mutatja meg az egyénit, a Sziget ezernyi arcát, és mindezt a rá jellemző, mély humanizmussal teszi" – írja CsizekGabriella, a kiállítás kurátora.

Ugyanitt, színesben pompázó vidám képeken az elmúlt négy évet örökítette meg a 2012-ben alakult Rockstar Photographers (tagjai: KállóPéter művészeti vezető, Csudai Sándor, Fűrész Zsolt, Major Kata, Mohai Balázs, Mudra László, Varga Benedek, és a koordinátor, BudaLorina). A díjakkal kitüntetett fotográfusok csapatának alkotásai a falra aggatott fényképek mellett vetítés formájában is láthatóak.

A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg 500 forintos belépődíj ellenben, érvényes Sziget-karszalaggal pedig ingyenesen.