Ezen a hétvégén számos hullócsillagot észlelhetünk esténként a fényszennyezéstől mentes helyeken. Három eseményt ajánlunk.

Az augusztus a hullócsillagok hava, így ha ilyenkor felnézünk a szennyeződéstől mentes égboltra, és kitartóak vagyunk, majdnem biztos, hogy látunk csillagokat elsuhanni. A hozzáértők a most következő hétvégét kiemelten ajánlják csillagnézésre, ezekben a napokban megy keresztül ugyanis a Persediák meteorrajon a Föld, amely a Perseus csillagképről kapta a nevét. A hétvégén tehát esténként sok hullócsillagot észlelhetünk fényszennyezéstől mentes helyeken, bár a Hold fénye idén kicsit gátolja a maximális látványt. Három eseményt is ajánlunk.

  • A Szent Lőrinc könnyei – A Perseidák túrát pénteken, augusztus 11-én szervezik, a találkozó 19.30-kor lesz a Sas-hegyi Látogatóközpontban, a közel háromórás túra szürkületkor indul, és bemutatja a Sas-hegy különleges állat- és növényvilágát is. A vezetők mesélnek majd a fényszennyezés emberre és az állatokra gyakorolt hatásáról is, majd a séta végén egy kilátópontból nézhetjük a csillagokat, és ha nem lesz felhős az ég, vagy túl fényes a Hold, akkor a Perseidák meteorraj is megjelenhet a szemünk előtt. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt.

  • A Csillebérci Szabadtéri Színházban augusztus 12-én, szombaton este 9-től élő zenével kísérve lehet figyelni csökkentett fénynél az égboltot, ahol egy óriáskivetítő is fokozza a látványt. A színház melletti réten pedig leterített pokrócokon is nézhetjük a csillagokat a a Csillebérci Tábor területén belül. Az ingyenes jegyek már elfogytak, de 2000 Ft-ért még lehet venni, ha írunk erre a címre: szervezes@csilleberciszinhaz.hu

  • Az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló is készül erre a hétvégére, és Perseida-estet tartanak ezen a helyszínen is, szombat este 9 órától kezdődően. A meteorszámlálásra azért is várják az érdeklődőket, mert az előzetes számítások szerint ezen az estén várható a legtöbb hullócsillag és a Perseidák meteorraj idei gyakorisági maximuma. 21:00-tól előadást hallhatunk, és 45 perccel később már le is heveredhetünk a teraszon az általunk vitt pokrócra, és nézhetjük a csillagokat. Belépődíj: 1000/600 Ft (MCSE-tagoknak ingyenes). Regisztráció itt.