Nagyjából Szombathely méretű minivárosként működik a jubileumi 25. Sziget Fesztivál a 76 hektárnyi területén, ahol ebben az évben 10 ezren dolgoznak, néhány helyszín átcsoportosult, reggel 6 és 10 óra között mindenhol lekapcsolják a zenét, a korsó csapolt sör pedig 700 forintba kerül – derült ki a keddi sajtóbejáráson.

Kezdjük a számokkal: a három hétig tartott építkezések során 50 nagyobb és 200 kisebb sátrat állítottak/építettek fel, színpadokból összesen 5000 négyzetméternyi felület áll az előadók rendelkezésére. A legnagyobb színpad annyit nyom, mint 50 kifejlett afrikai elefánt együttvéve (300 tonnát), felülete 1500 négyzetméter, szélessége 58, magassága 18 méter. A sármentes közlekedés érdekében 25 000 négyzetméter műanyag talajtakarást alkalmaztak, ami 4 és fél futballpályának felel meg. Kerítésből és terelőelemből 25 kilométernyit találunk a szigeten, konténerből 150-nél is többet. Az egészségügyi biztosítást 700 fő látja el, a biztonsági feladatokra 450 embert alkalmaztak.

Száznál több látványos műalkotás, térelem, vagy installáció került ki a Hajógyári különböző részeire, ilyen többek között a Candyland fantázianevű ülő-pihenő kompozíció, ami hatalmas nyalókákból és fánkokból áll. Aki úgy érzi, kinőtt a sátrazásból, és talál még szabad helyet, a HelloWood által tervezett, jóval  kényelmesebb fesztiválszállásokon aludhat (ezek különböző formájú mini faépületek), a kényelem további elősegítése érdekében pedig közel 600 db zuhanyállást raktak össze, hogy ne csak a partiarénában lehessen egy jót csapatni.

Akad pár vadiúj és néhány átcsoportosított helyszín is. Utóbbi kategóriába tartoznak a szabadtéri és a sátras cirkuszok, ahol továbbra sem oroszlánszelídítők és szomorú bohócok csinálják a műsort. Régi-új helyszínként a SnowattackRetroSzínpadon a néhai táncdalfesztivál sátor emlékeit idézheted fel, azzal a kis különbséggel, hogy KordaGyörgy és SoltészRezső helyett a '90-es évek kedvencei tartanak majd retrobulikat az Ámokfutóktól kezdve a Shygys-on át a Kerozinig (extraként KisGrófóval).

Az egyik legkedvesebb helyszínnek a legkisebb színpad tűnik, ahol az "egyszálgitáros" énekes-dalszerzők szerzeményeit lehet összebújva hallgatni, a 4000 raklapból összerakott Colosseum pedig talán a leglátványosabb pontja a Szigetnek. Apropó zene: a fesztivál valamennyi helyszínén (tehát a vendéglátóhelyeken is) reggel 6 és délelőtt 10 óra között a pihenés érdekében csendrendelet lép életbe, vagyis lekapcsolják a muzsikát.

Ahogy minden esztendőben, idén is fontos szerep jut a kultúránknak. A külföldi látogatók egyik legnépszerűbb programja, a HungarikumFaluban tartott néptáncoktatás során megtanulhatod az alaplépéseket, a  bor- és fröccskertben pedig szintén ápolhatod a magyar hagyományokat egy kis hazai borral és hozzá szódával. Mintegy 200 vendéglátóegység települt ki a Szigetre, köztük a romkocsma-negyedben több ismert szórakozóhelyet megtalálsz, ha nagyon hiányzik a VII. kerület.

Az "alapvető" italok közül a korsó csapoltDreher 700 Ft, a borok decije 450 Ft, a whiskey-vodka-Unicum hármas 4 cl-je 1150 Ft, az energiaitalok 760, fél liter kóla 490 forintba kerül. A jubileumi fesztiválon debütál a 25. évfordulóra kijött DreherSzigetSör, amely hidegkomlózásos technológiával készült, citrusos, virágos aromájú sör lett. Ha olcsóbban szeretnéd megúszni a kajálást, az Aldit érdemes választani, ahol nemcsak friss péksüteményt vehetsz, hanem ha helyben vásárolsz húst, akkor a grillzónában nyomban ki is sütik neked a szakácsok.

A jól megszokott kiegészítőprogramok listája ezúttal is a végtelen felé közelít. A temérdek lehetőség közül szemezgetve ajánljuk a sportos zónát, ahol Hollandiából beszerzett műfüves futballpályán játszhatsz, és elcsípheted a Sziget válogatottat, amely másodosztályú olasz labdarúgókkal kiegészülve lép majd pályára. A Lumináriumban 800 négyzetméternyi színes álomvilág vár nagy teljesítményű légbefúvókkal, az ARTZONE-ban pedig kiélheted a kreativitásodat. Ha két koncert között egy kis csendre és nyugalomra vágysz, és elmenekülnél a napszúrás elől, a legjobb hely ehhez az atombiztos hűvöst is kínáló vízparti CökxponChillGarden.

Ami a fizetést illeti, a Sziget továbbra is készpénzmentes marad. Nem feltétlenül kell sorban állnod a fesztiválkártya feltöltéshez, mert a Sziget applikációjával mobilon keresztül is fizethetsz, illetve paypassos bankkártyával szintén megoldható a dolog. Aki a tulajdonát félti, ingyenes értékmegőrzőbe rakhatja el a cuccait, valamint beszerezhet lopásgátlót is. A környezettudatosságra odafigyelő szervezőknek minden látogató segíthet szemétszedéssel, amiért cserébe 20 percnyi ingyen wifit adnak.

Jegyet még a fesztivál valamennyi napjára lehet kapni.

A cikk megjelenését a Sziget Kft. támogatta.