Budapest

Séta a virágzó múltba: 5 rejtett szecessziós épület Budapesten

Fotó : Hartyányi Norbert/We Love Budapest
A Szabadság tér környékének legszebb szecessziós épületei

A szecesszió a huszadik század elejének ezerarcú, és az egész világon végigsöprő stílusirányzata volt. Bár elnevezései, stílusjegyei és kedvelt motívumai igen változatosak, ám mégis mindenki számára felismerhetőek. A francia nyelvterületen art nouveauként ismert stílus inkább a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a szomszédos bécsi szecesszió a geometrikus elrendezést és lineáris vonalakat kedvelte. Cikkünkben a budapesti szecesszió 5 korai alkotását mutatjuk be kívül belül.

Sétánkat a múltba a Szabadság tér környékén kezdjük.  Maga a tér és környéke a századforduló táján épült ki, helyén sokáig a rettegett-gyűlölt kaszárnya, az Újépület magasodott. Miután ezt elbontották, megindulhattak az építkezések. A környék köz-és magánépületei a 19. század végének és a 20. század elejének teljes stíluskavalkádját felvonultatja, az ezeréves gótikus formák megidézésétől kezdve a legmodernebb, akkoriban megjelenő szecessziós stílusig.

Szabadság tér
  • 1054 Budapest, Szabadság tér

1. Walkó-ház

Az első budapesti szecessziós épületek egyike. Tervezője Kőrössy Kálmán Albert egy igazán izgalmas homlokzatot álmodott meg. A fő motívumokat mind a természet ihlette, a kacskarigós indák és virágfüzérek mellett mindenféle, valljuk be, szokatlan kisállat is pillog ránk az épületről. Mókusok, gyíkok, baglyok, békák, szitakötők és kígyók, valamint vízi-és énekesmadarak díszítik az épületet, felidézve a kőtengerbe zárt városlakók természet utáni sóvárgását.
Fotó: Hartyányi Norbert/We Love Budapest

A megrendelő, Walkó Lajos bankár foglalkozására utalhatnak a díszítő motívumok közül a mókusok, mivel francia területen igen kedvelt szimbólumként sok pénzintézeten szintén megjelennek. Felpillantva talán ami mégis elsőre a szemünkbe ötlik, az Maróti Géza alkotása, a  szecesszióra jellemző kecses nőalak: Éva az édenkertben, amint a tiltott gyümölcs után nyúl. Igaz, itt decens módon, tetőtől talpig a századforduló divatjának megfelelő öltözetben.

Cím: 1054 Budapest, Aulich utca 3.

2. Postatakarékpénztár, ma Magyar Államkincstár

Budapesten a keleti és a nyugati stílus összeért és keveredett. A korszak jelentős építészei mind tanultak nagy nyugati művészeti központokban, de megindult az érdeklődés a sajátosan magyar motívumok és formák kutatása, és építészeti felhasználása iránt is. A magyaros irányzat fő úttörője Lechner Ödön volt, akinek az 1902-ben épült Postatakarékpénztár épületét is köszönhetjük. Korábbi budapesti munkái, például az Iparművészeti Múzeum, vagy a Földtani Intézet is mind ennek a nemzeti stílusnak a megteremtésére tett kísérletek.
Fotó: Hartyányi Norbert/We Love Budapest

Az épületen egyszerre jelennek meg a népművészetből ismert virágmotívumok, az ekkor már világhírű Zsolnay-gyár csillogó kerámiái, és az épület funkcióját diszkréten jelző díszítések: méhek, méhkaptárak és kincset őrző sárkányok. A zöld-sárga tetőzetet lezáró, bikafej díszítés pedig a nagyszentmiklósi aranykincs egyik leletének művészi újjáformázása.

A motívumoknak ez a harmonikus egysége a belső terekben is megmarad. Bár egy helyi szóbeszéd szerint a lépcső korlátját támasztó kis sárkányfejek már később kerültek ide: így akarták megakadályozni, hogy a dolgozók a kotlátokon csúszkáljanak. Érdekesség még, hogy az épületben működik Budapest lassan eltünedező páternosztereinek egyike is.

Cím:1054 Budapest, Hold utca 4.

3. Magyar Szecesszió Háza

Az építtető Bedő Béla, gazdag gyár és bányatulajdonos után sokáig Bedő-házként is emlegették az épületet. A pisztáciazöld színű épület homlokzata leginkább a francia és belga art nouveau hatását mutatja, főként az aszimmetrikus elrendezés és az ablakformák változatossága. De már megjelenik rajta a magyaros motívumkincs is, a napraforgós Zsolnay-kerámiás erkélykorlátokkal. 
Fotó: Hartyányi Norbert/We Love Budapest

A szecesszió egyedülálló módon a díszítő-és iparművészet területéről indult ki, innen hódította meg a képzőművészet és építészet világát. Részben ennek köszönhető, hogy mindig is erős maradt a kapcsolata az ékszerek, textilminták, háztartási tárgyak, lámpák, bútorok világával. Vidor Emil, a ház építésze nem csupán az épületet tervezte meg, de nevéhez köthető a Bedő család lakásainak belső kialakítása is. Sok kortársával egyetemben ő is úgy gondolta, hogy a szecessziónak nem csak egy stílusnak, hanem egy, az élet minden területét átható életformának kell lennie. Az 1907-ben épült házban a mai napig laknak az építtető örökösei, és itt működik a Magyar Szecesszió Háza múzeum is és a hozzá kapcsolódó kávézó is, ahol a falakat korabeli plakátok, festmények és bútorok borítják.

Cím: 1054.Budapest, Honvéd utca 3.

Látogatható: a múzeum és kávézó nyitvatartási idejében hétfőtől szombatig: 10 – 17 óráig.

Cím: 1065 Hajó utca 32.

5. Napóleon udvar

Vajon mit keres a francia császár Budapesten? Bár a házat takaró állagvédő fóliák miatt nem látszik, de Budapest egyetlen Napóleon szobra itt áll, és bizony nagyon kalandos úton jutott a Hajós utcai ház homlokzatára. Az eredeti névadó nem is a mindenki által ismert első Napóleon volt, hanem unokaöccse, az államcsínnyel császárrá váló III. Napóleon-Lajos. Amikor még az Opera helyén ócskapiac működött és a Hajós utcában névadói, a dunai hajósok mulattak, működött itt egy Cafe Napoleon nevű kocsma-kávéház, amit az akkori francia uralkodóhoz,történetesen III. Napóleonhoz címeztek. Aztán a számozás szépen lassan elkopott és maradt a név.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

A ház tervezője, Fodor Gyula is ezt hallhatta, amikor 1903-ban Napóleon udvarnak keresztelte el impozáns, 4 emeletes szecessziós bérházát. Az épület igazi különlegessége, egyedi, de visszafogott belső díszítése, üvegablakai és indás cementpadlói mellett, az az, hogy a tervező figyelt arra, hogy minden leendő bérlő számára kellemes lakókörnyezetet teremtsen. Nincsenek szűk, sötét belsőudvarok, tűzfalra, lichthófra nyíló szobák, de van tágas, fényes belső udvar, körbefutó ganggal.  Az épületet pár éve belülről gyönyörűen felújították, már csak a külső homlokzat várat magára, hogy újra régi fényében tündökölhessen a bérpalota.

Cím: 1065 Hajós utca 25.