Első hallásra talán valami afrikai ételbárra lőnénk a Batul fantázianév hallatán, de a kifejezés egy erdélyi, Maros menti almát jelöl. Galli Péternek, az aprócska hely tulajdonosának családi kötődése van az almatermesztéshez és maga is erősen természetközeli ember. A Batul nem kifejezetten vegetáriánus, vagy vega, sőt, a nyers jelleget is leginkább az élet alakította így. Péter egymaga csinálja, helyben készült szendvicsekre, hideg levesekre, sütikre specializálódtak, illetve két polcon sorakoznak a palackos borok elvitelre, de hűsítőket is találunk náluk.

A napról napra szaporodó budapesti kiskávézó-felhozatalt lassan követni sem lehet: van, ahol az újhullámos a menő, máshol éppen a tradíciókra támaszkodnak, de sok a mentes hely is. A Falk Miksa utca kávézói helyett inkább az antik üzletekről és galériákról híres, az egy négyzetméterre eső művészet eléggé koncentrált errefelé. Egy régi borszaküzlet helyett azonban új hely nyitott, ez a Batul, Galli Péter birodalma.

Péter sokat dolgozott külföldön, luxusszállodákban, de van folyami hajós tapasztalata is. Néhány éve azonban meglegyintette a természet szele, a civilizációtól és problémáktól való elvágyódás, hogy saját bőrén tapasztalhassa meg, milyen az, ha a közért és a zöldséges helyett önmaga teremti meg a létfontosságú élelmiszereket. Útra kelt hát, az Őrség legnyugatibb csücskébe, a felsőszölnöki hármashatárra, ahol egy vályogházban élte az életét, kvázi remeteként. Állattartással, növénytermesztéssel foglalkozott, kemencében készítette el a napi betevőt, így pedig a lehető legközelebb került az anyatermészethez és önmagához is. Érdekes módon az Őrségben számos világpolgárral ismerkedett meg, Németországból, de például Kanadából is érkeztek ide hozzá hasonló emberek, akik a nagyvárosi létet egy sokkal izgalmasabbra cserélték. Sok beszélgetés és ötletelés után egyre több és jobb tippet osztottak meg egymással a sorstársak. Az önkéntes száműzetés véget ért, ám a flóra és fauna feltétel nélküli tisztelete és szeretete megmaradt.

Így kezdett Péter később saláta és zöldfűszer termesztésébe is. Ahogy mondja, mindig közelebb állt hozzá a növények világa, most pedig a Batulon keresztül ezt több embernek is be tudja bizonyítani. A kedvesen eklektikus hely enteriőrjét nagyban meghatározzák a dísznövények, a külön nekik készült geometrikus „akváriumok” és persze félbevágott kék Fiat, ami tárolóként funkcionál. A boros polcokon inkább kisebb pincészetek tételeit találjuk, a pultnál pedig egy hűtőben várakoznak a torták, a smoothie-k és a mangó lassik. Az utca jellegéből adódóan ő is reflektált erre, berendezési tárgyakkal, étkészletekkel, poharakkal. Mi még mindig szeretjük ezt a vonalat, amikor a tudatos, pontos arculat helyett személyesebb tereket alakítanak ki.

A Batulban a nyers vonalat viszik, vagyis zöldség- és gyümölcslevesek, saláták, szendvicsek és édességek íródnak a táblára. Mi egy hőkezelés nélkül készülő fokhagymás sárgarépalevest (690 forint) kóstoltunk, kis narancs és rengeteg friss, saját termesztésű zöldfűszerrel, úgy, mint rozmaring, vagy oregánó. Nagyon intenzívek, és szuperül működnek frissen vágva a levesekben. Köszönőviszonyban sincsenek az innen-onnan ötletszerűen beszerzett zöldekkel, hiszen tényleg érezhető ízükön a belefektetett munka. Nagy meglepetésünkre a levesben sem sót, sem borsot nem használt Péter, így a natúr ízek vitték el egy vadabb, szabadabb irányba.


A mangó lassi (690 forint)  joghurttal és gyümölccsel készül, cukor hozzáadása nélkül, egy mentalevélkével a tetején. Nyárra remek hűsítő vagy édesség lehet. A smoothie-k ugyanúgy a hűtőben sorakoznak és egy véletlennek köszönhetően a Hörpsz India által inspirált szörpjeit is megkóstolhatjuk. Vagy a szintén cukor nélküli limonádét, amely a bolt előtti kis könyöklőn pihen, egy üveg tartályban, sok citrussal és zöldekkel.

Süteményeik nem itt készülnek, hanem a témában profiktól kapják: a Tortafészek nyers-vegán finomságait kérhetjük a Batulban. Például izraeli datolyával édesített csokoládés-málnás szeletet útifűmaghéjas-kókuszos alapon (750 forint), vagy banános-citromos-kesus sütit, attól függ éppen minek van szezonja. Ez a levesekre is jellemző és hamarosan még több salátát is ehetünk náluk, minden csak idő és persze fogyasztói igény kérdése.

Semmi túlmagyarázás, vagy életviteli tanácsadás, esetleg műviség nincs a Batulban. Tényleg a természethez tér vissza, olyan őszinte módon, amit egy exremetétől kaphatunk.

Batul Food & Beverage
FacebookCím: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 6.
Nyitvatartás: hétfő - péntek: 10:00 - 19:00, szombat: 10:00 - 16:00