Mintegy két órás, látványos megnyitóval pénteken kezdetét vette a 17. FINA világbajnokság Budapesten. A Lánchídnál megtartott műsorban 700-an vettek részt, a programot CeeLo Green fellépése zárta.

A 700 közreműködővel lezajlott programot a Müpa és a francia ECA2 látványelemekkel foglalkozó cég álmodta színpadra – ami lényegében négy, vízen lebegő, egyenként 80 méter hosszú, 1600 tonnás uszályból állt.

A megnyitó kultúránk azon elemeiből adott ízelítőt, amelyeket a művészetek egyetemes nyelvén lehet bemutatni, megértésükhöz nincs szükség a magyar nyelv ismeretére. Ilyen a zene, amelynek számtalan műfaja képviseltette magát a klasszikustól a kortárson át a világzenéig, illetve a híres magyar táncművészet.

A több részre tagolt megnyitó első felvonása a Víz és az élet címet kapta, melyben felcsendült a Duna hangja, Eötvös Péter világhírű magyar zeneszerző kórusműve Varró Dániel költő szövegére a Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar előadásában.

A másodikban a Víz és a kultúra következett: az ókori Róma elevenedett meg, majd egy honfoglalás kori történetet meséltek el. Mennydörgéssel indulva megidézték a Mátyás király uralkodása alatti reneszánsz Budát Herczku Ági énekével, aztán Kodály Zoltán Háry János dalművét is.

Bogányi Gergely zongoraművész a magyar rapszódia dallamával emlékezett legendás zeneszerzőnkre, Liszt Ferencre, kinek élete számos ponton kapcsolódott a Dunához. A legnagyobb tapsot egyértelműen a huszárok látványos és ritmusos műsora kapta.

A világszerte ismert Erzsébet királyné, azaz Sissi sem maradhatott ki, hiszen a Dunához fűződő szerelmi viszonya közismert volt. Ifj Johann StraussKék Duna keringője következett a francia Zapata akrobatacsoport közreműködésével, a blokk zárásként pedig a balatonfüredi Anna-bál szépei vonultak fel Zoób Kati divattervező báli ruháiban, melyeket a Balaton színei és a Herendi porcelánok ihlettek.

A harmadik rész a Víz és a sport címet viselte: a XIX. században alakultak meg itthon az első vízisport-egyesületek, és úszóklubok – egy vidám jelenetben újraélhettük a hőskort. Ezt követően az első magyar olimpiai bajnokot, Hajós Alfrédot mutatták be, majd a nemzeti himnusz taktusai kíséretében a vízisportok legeredményesebb magyar bajnokait, végül megismerhettük az idei világbajnokság helyszíneit.A 4. etapot a hivatalos megnyitó ceremóniának tekinthettük. Felvonultatták a résztvevő országok zászlajait és megtartották az ünnepélyes eskütételt: a sportolók nevében Késely Ajna és Kenderesi Tamás tett fogadalmat. Ötszörös olimpiai bajnokunk, Egerszegi Krisztina közreműködésével pedig jelképesen is megkezdődött a világbajnokság.

Tarlós István főpolgármester, Áder János köztársasági elnök és Julio Cesar Maglione, FINA-elnök köszöntője után a végére Radics Gigi és Takács Nicolas fellépése, illetve az Emeli Sandé helyére beugrott sztárvendég, CeeLo Green műsora maradt – utóbbi két dalt adott elő, itt-ott "elment" hanggal.

A megnyitót tűzijáték zárta.

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft támogatta.