Az, akinek a „kézműves sör” jelenség már kezd unalmassá válni, valószínűleg felülvizsgálná álláspontját a First Craft Beer üzemébe kilátogatva. Az új márka nem a megszokott karakteres ízekkel és alattomos alkoholtartalommal, hanem az amerikai, észak-európai kézműves sörkultúra friss, visszafogott stílusával győzi meg a sörfogyasztót. Magyarországon kevés helyen látni ilyen technológiai hátteret és szakértelmet, és mivel ez Budapest első látványfőzdéje, erről bárki személyesen meggyőződhet újpesti telephelyükön.

A hazai piacon soha nem volt még ilyen széles a sörkínálat, és ha valaki meg tudja különböztetni egymástól a kis- és nagyüzemi söröket, hajlamos azt hinni, hogy képben van sörügyileg, pedig a „sörismeret” ennél azért összetettebb. Ha ellátogatunk a First Craft Beer látványfőzdéjébe a külső Váci útra, sok kérdésre választ kaphatunk, és számos bennünk élő tévhit el is fog oszlani. Nem mellesleg a főzde bárjában, az úgynevezett taproomban közvetlenül a csapról meg is kóstolhatjuk az üzemben zajló munka végeredményét.

Kurucz Gergely és Kurucz Dániel, a Budavári, pontosabban immár Belvárosi Sörfesztivál szervezői 3-4 éve dolgoznak saját márkájuk alapításán, és nem titkolt céljuk, hogy új sörükkel külföldön is hódítsanak. A testvérpár nem akart ezredik kisüzemi sörfőzdeként beállni a sorba, így hosszas külföldi tapasztalatgyűjtés előzte meg a nyitást: olyan megbízható, hosszú távon fenntartható minőséget szeretnének előállítani, amire nem húzható rá a kommersz jelző. A „megbízható minőség” persze hangozhat úgy, mint egy elkoptatott marketingszöveg, pedig a kisüzemi/kézműves sörös szcéna komoly problémája, hogy az előállítás körülményei miatt a főzők nem tudják folyamatosan és kiszámíthatóan ugyanazt a szintet hozni. Vegyük például a legalapabb dolgot, a vizet: mint azt Kurucz Gergelytől megtudtuk, a legtöbben ivóvízzel dolgoznak, amelynek minősége télen, nyáron változik, így a sör sem lesz mindig ugyanolyan.

A First főzdéjében ott kezdődik a munka, hogy alaposan megszűrt vizet használnak. A levegő is sterilizált, szűrőrendszeren keresztül érkezik, a főzésnél, erjesztésnél nem mindegy ugyanis, milyen baktériumok keringenek a légtérben. A padló folyamatosan nedves, hiszen naponta többször kell takarítani – az üzemlátogatáson nekünk is nejlon cipővédőben kellett csoszogni. A palackozóba érkező mestereknek is be kell mosakodniuk és lezuhanyozniuk, mintha egy laboratóriumba érkeznének.

Ez a körültekintés korántsem tűnik „kézművesnek”, ezért érdemes leszögezni, hogy az igazán jó sörhöz is kell technika. Például már ott elromolhat az egész sörprojekt, hogy kézzel palackozzák a nedűt. A profi technikától még nem lesz nagyüzemi egy gyártás, hiszen azok esetében pont a túl nagyszabású automatizált gépi rendszerek hibái, no meg a hozzáadott enzimek, tartósítószerek és vegyszeres technikák mennek a minőség rovására.

Az üzem így is családias, az üvegablakokon keresztül belátható szinte az egykori papírgyár épülete, ami leégett, és építkezési területen áll most is. Körülbelül tizenöten dolgoznak itt, és a főzdemesterek között Csupor Marcit, a Csupor sör atyját is megtaláljuk.
A First leglátványosabb, más kisüzemi márkáktól megkülönböztető jegye a dobozos kiszerelés. Kuruczék szerint az nem igaz, hogy dobozban fémíze lesz az italnak – ez ugyanis egy „mini söröshordó”, ami védi a fénytől. Külföldön ez hódít, és az ő egész szemléletükre nagy hatással volt az amerikai és észak-európai kézműves sörkultúra, ami nem a 8-9 %-os, fejbekólintó kézműves söröket, hanem a könnyebb, frissebb, citrusosabb IPA-t és APA-t részesíti előnyben.

A taproomban nyolcféle állandó sör lesz kapható, 4-5 %-osnál egyik sem erősebb, és a kézműves söröknél elterjedt, bonyolult fantázianevekre ne számítsunk. Kiemelt fajta lesz a Pilseni, amihez egyenesen Jan Šuráň, a híres cseh sörfőzőmester adta oda saját élesztőtörzsét, egyedi karaktert kölcsönözve neki. Az élesztő egyébként kardinális kérdés: a fiúk a bejáráson megmutatták a hűtőben és fagyasztóban tárolt porállagú és folyékony élesztőiket, amelyek közül utóbbi a nagy durranás. Egyenesen San Diegóból érkezik körülbelül egy autó áráért, és nagy előnye, hogy még „életben van”, így tovább tenyészthető, akár nyolcszor, kilencszer is fel lehet használni.

A márka Pilseni, APA és IPA típusú sörei csapról és üvegben is kaphatók lesznek, emellett a taproomban kóstoltunk Sour Cherryt, Belgian Witbiert, Belgian Cherryt, Blueberry Ale-t és papajával, mangóval felturbózott Tropical Session IPA-t. Egyik sem támadt erőteljes ízekkel, sokkal visszafogottabbak, ugyanakkor összetettségükkel karakteres élményt nyújtottak. Ezzel korántsem teljes a paletta, a First a több lábon állás modelljét veti be a jövőben, lesz 12 fokos, bourbon whiskys hordóban érlelt sörük és kísérleti, akár egy éven át érlelt nedűk is magasabb áron. De a cél az, hogy a kevésbé elszállt söröket jó minőségben, nagy mennyiségben és kiszámítható módon tudják majd előállítani.

Közönségként pedig nem a sörgeekeket, hanem az egyszerű fogyasztókat célozzák meg, és hogy erre idehaza vajon tényleg találnak-e piacot, azt úgyis az idő dönti el. Mivel a sajtóbejárás után érkeztek kóstolásra a vendéglátósok és viszonteladók, a csapat egyelőre nem tudta megmondani, a sörök pontosan hol lesznek kaphatóak, de az biztos, hogy kézműves pubokban, például az Élesztőben találunk a csapon First-öt. Már folyamatban van egy saját bár kialakítása a bulinegyedben, ha minden igaz, szeptemberben meg is nyílik, de a főzde és a taproom továbbra is látogatható lesz.

A közönség egyébként először most hétvégén ismerheti meg az új sört: a Váci út 83. alatt található sörüzembe délután 16 órától óránként indul ingyenes főzdebusz a Westend- Hilton Hotel elől. A nyitóeseményen főzdelátogatásokat és sörismertetőket szerveznek a tulajdonosok sörfőzőmesterek vezetésével, bárban pedig mind a nyolc főzdefriss sörtípust megkóstolhatják a vendégek.