Élmény

Így készül Budapest a hétvégén kezdődő vizes világbajnokságra

Fotó : MTI / Balogh Zoltán
Így készül Budapest a hétvégén kezdődő vizes világbajnokságra

Budapest történetének legnagyobb sporteseménye lesz a július 14-30. közötti 17. FINA világbajnokság. A több százezer látogatót vonzó eseményre nagy erőkkel készül a főváros: központi helyszín épült, vadiúj buszjárat indult, szurkolói központot alakítottak ki.

Így készül Budapest a hétvégén kezdődő vizes világbajnokságra
Fotó: Budapest 2017 FINA Vizes Világbajnokság Facebook-oldala
Még egy hónappal a világbajnokság kezdete előtt több ismert budapesti látványosság borult vízkék köntösbe, ezzel jelezve, hogy pontosan 30 nap van hátra az eseményig. A kezdeményezés áprilisban indult: minden hónapfordulóval eggyel több épületet világítottak ki, így utalva a vb közeledtére. A Lánchíd, a Duna Aréna, a Várkert Bazár és a Müpa is kékben pompázott az esti órákban nagyjából egy hónapja ilyenkor.

Így készül Budapest a hétvégén kezdődő vizes világbajnokságra
Fotó: FINA Budapest 2017 Facebook-oldala
Vizes világbajnokság

Mint ahogy a megnyitó ünnepség kedd esti főpróbáján a Budai Vár is “más megvilágításba” került. A pénteki megnyitó főfellépője, Emeli Sandé lemondta a szereplést, helyette a többszörös Grammy-díjas énekes, zenész és dalszerző, az amerikai Cee Lo Green lép színpadra a 21 órakor kezdődő eseményen ismert magyar művészek társaságában. A hazai amatőr néptáncegyüttesek, artisták, akrobaták, modern és balett-táncosok részvételével készülő, mintegy 2 órás produkció a Lánchíd pesti hídfőjénél négy darab, egyenként 80×10 méteres uszályból álló, vízen lebegő óriásszínpadon zajlik, melyet a főhelyszín mellett a város különböző pontjain elhelyezett óriáskivetítőkön is lehet követni. A belvárosi Ötkertben az élő közvetítés után DJ-k közreműködésével nyitóbulival hangolnak a vb-re.
Így készül Budapest a hétvégén kezdődő vizes világbajnokságra
Fotó: MTI / Balogh Zoltán
A helyszíneket illetően a legfontosabb invesztálás egyértelműen a vb központi helyszínének, a Duna Arénának a felhúzása volt: a 12 ezer főt befogadni képes létesítmény a legnagyobb francia építőipari vállalat tervei alapján készült el 100%-ig magyar beruházásban. Alapvetően két részből áll: egy kb. 6000 fős befogadóképességű alapépületből és egy, a világbajnokság idejére épülő, ideiglenes lelátókat és kiszolgáló létesítményeket magában foglaló időszaki építményből. Az arénában korábban két komoly, főpróbának beillő sporteseményt tartottak már: itt rendezték a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjét, és a Budapest Open úszóviadalt. A vizes vb idején a Népfürdő utcai arénában szurkolhatunk az úszóknak és a műugróknak, utóbbiak a 21×25 méteres, 5 méter mély műugró medencébe csobbannak majd és az 1 métertől a 10 méteres toronyig tudnak választani a sportolók. 

Kicsivel odébb, a Batthyány tér dunai partszakaszánál felállítandó ideiglenes medencében rendezik majd az óriás toronyugró versenyeket, a Parlamenttel szembeni 27 méter magas – még készülő – építményt viszont a világverseny befejeztével lebontják. A vízilabda mérkőzéseknek helyet adó margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában megnövelték a nézőtér befogadó képességét, a látványosnak ígérkező szinkronúszó versenyek házigazdája pedig a Városligeti-tó lesz.
Kiépült a Duna Arénához vezető rakparti sétány is, amely a XIII. kerületben található Dráva utcai csomóponttól induló és az Árpád hídig tartó szakaszt jelenti. Az 1150 méter hosszú Moszkva sétány díszburkolatot, padokat, pihenőágyakat, felújított kerékpárutat és mini játszóteret kapott, így kényelmesen végig lehet sétálni a Margit híd és az Árpád híd közti etapot.
Így készül Budapest a hétvégén kezdődő vizes világbajnokságra
Fotó: BKK Facebook-oldala
Várhatóan jelentősen növekszik a világbajnokság idejére Budapestre érkező külföldiek száma, ezért a Ferihegyről a belvárosba történő kényelmesebb bejutást elősegítve közvetlen autóbuszjáratot indított a BKK. A 100E jelzéssel közlekedő járat a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között szállítja az utasokat félóránkénti indulással. Az első járatra reggel 4-kor, az utolsó éjjel fél egykor lehet felszállni, 900 forintos jeggyel vehető igénybe (a bérlet nem érvényes rá, a vb befejezését követően is üzemben marad).
A közlekedést tekintve egészen biztosan felbolydul majd a város péntektől, így az esemény idejére rengeteg forgalmi változásra kell számítani. A versenyre érkezők 140 autóbuszt, két szárnyas- valamint 13 hagyományos hajót, 12 db kikötőt, P+R parkolókat és biciklitárolókat vehetnek igénybe a vb alatt. A 17 nap során 2500 sportoló közlekedését kell biztosítania a szállodák, edzőhelyszínek és versenyhelyszínek között, a szervezők összesen 350.000 látogatóra számítanak. A busz-, a villamos- és vonatközlekedés, illetve a hajós és autós forgalmi változásokkal kapcsolatos tudnivalókat korábban összegyűjtöttük már.
Akik mostanában sétáltak, piknikeztek vagy sportoltak a Margitszigeten, azok több pozitív előjelű változást figyelhettek meg. A folyópart egyes részein napozóágyakat és napernyőket helyeztek el, a térkő burkolata is szebb lett néhány helyen. Megújult a dallamairól ismert zenélő szökőkút is, amely 35 méter átmérőjű medencéjével és ezer négyzetméteres vízfelületével Európa egyik legnagyobbjának számít.
A klasszikus zenei műveken kívül olyan számokat hallgathatunk a vízsugarakat figyelve, mint a Dire Straitstől a Money for Nothing, Justin Timberlake-től a Can’t Stop the Feeling, vagy a Guns N’ Roses egyik legismertebb dala, a Sweet Child O’ Mine.
Így készül Budapest a hétvégén kezdődő vizes világbajnokságra
Fotó: FŐKERT
A zene mellett látványvilágában is változott a szökőkút. A vízfüggönyre minden este 9 és 10 óra között – a sötétedés időpontjától függően – magyar történelmi személyiségek és hírességek fotóit vetítik 10×7 méternyi felületen, míg a sziget északi oldalán 100-140 éves fákat világítanak meg különböző formában. A főváros első fénykertjének közelében lévő területre virágokat, főként egynyári növényeket ültetett a FŐKERT; a margitszigeti Centenáriumi emlékmű körüli ágy szintén megújult és a vizes világbajnokság tiszteletére FINA logót formáz. 
Így készül Budapest a hétvégén kezdődő vizes világbajnokságra
Fotó: FINA
Ide kapcsolódóan a vb logójában és arculatában a magyar hagyományok jelennek meg, a koncepció alkotója Hetsch Ferenc a Krea Kortárs Művészeti Iskola grafikus hallgatójaBemutatták már a The Four Studio által tervezett formaruhákat is, melyek a vizes vb már ismert dizájnelemeire épülnek. A kék és fehér színű, visszafogott kollekció négyféle szettből áll, ezeket a hölgyek a protokolleseményeken (például éremátadó ceremóniák) viselik majd.
A városlakók is megpróbálják hozzátenni a magukét: az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő irodaház ablakaiban szurkolói kezdeményezésre óriási méretű Hajrá, Magyarok! feliratot ragasztottak az ablakokra. A buzdítás a világbajnokság idején végig olvasható lesz és a Duna Aréna felől is remekül látható.
Így készül Budapest a hétvégén kezdődő vizes világbajnokságra
Fotó: FINA Aquatics Fan Zone Facebook-oldala
A versenyek szombaton már megkezdődnek, és aki nem otthon a tévé előtt, vagy konkrétan valamelyik helyszínen követné a viadalokat, az ellátogathat a vb hivatalos szurkolói központjába, hogy közösen drukkoljon a mieinknek. A Margitszigeti Atlétikai Centrumban megépült FINA Aquatics Fan Zone-ban interaktív programokkal, étel és ital standokkal, koncertekkel, valamint óriáskivetítőkkel várják a sportrajongókat, a világbajnokság másik budapesti szurkolói zónáját pedig a Dagály strandon alakítják ki.
Természetesen a versenyzők is izgatottan készülnek a hazai rendezésű világeseményre. Verrasztó Evelyn Európa-bajnok úszó például a We Love Budapestnek adott interjújában elmondta, hogy szeretné megúszni egyéni legjobbját és szerinte a 4×200-as váltójuk akár még meglepetést is okozhat.

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft támogatta.