2018-ban már elektronikus kapun átsétálva utazhatunk, és a papír alapú bérleteket felváltják az akár személyre szabható műanyag, feltölthető bérletkártyák.

Másfél éve számoltunk be róla, hogy a Budapestre tervezett elektronikus jegyrendszer tesztelése megkezdődött, és bár előfordultak csúszások, anno 2018-ra ígérték az átállást, ami most úgy tűnik, meg is valósulhat. A BKK közölte a Világgazdasággal, hogy 2018-ra már üzembe helyezhetik azokat a beléptetőkapukat, melyek az elektronikus jegyek használatához szükségesek.

Az első kapukat a nyár végén szerelik majd fel a Deák Ferenc tér (Sütő utca) metróállomáson, az érvényesítő készülékeket pedig a H6-os HÉV Közvágóhíd végállomásán. Ezen a helyszínen tesztelik majd élesben a beléptetőkapuk működését, és azt, hogy mennyire sikere az eszközök és a háttérrendszerek kommunikációja.

A további terv pedig az, hogy kidolgozzák a kártyakibocsátás részleteit, és telepítsék a város különböző pontjaira a jegyérvényesítő készülékeket. A metróaluljárókba 180 centiméter magas, csúszószárnyas kapukat helyeznek majd, de nemcsak a föld alatt lesz jegyérvényesítő rendszer, hanem a buszokra, trolikra és villamosokra, a HÉV-nél az állomásokra is tesznek ezekből. A mostani papírbérletek helyett egy műanyag kártyát kapunk majd, amit személyre is szabhatunk majd, ezekre tölthetjük fel az összeget, a jövőben pedig az újfajta elektronikus személyinkhez is társíthatjuk majd a bérletünket.