Jó hangulatú minipiacozásban volt részünk a Kosztolányi Dezső tér közelében, a Tranzit Art Café teraszán minden csütörtökön kipakolják portékáikat ugyanis az AzÉnPiacom kistermelői. Mi a zöldségpalánta és a kezdődő friss gyümölcsszezonba csöppentünk bele. Mézért, füstölt húsokért és kemény sajtokért is érdemes benézni.

A Bukarest utcai műemléki buszállomás épületében 2004 óta működő Tranzit Art Cafe terasza idén tavasszal befogadta az "AzÉnPiacom" termelői vásárát, így a Félix Vilmos építész tervezte egykori váró már nemcsak gyermekbarát kiülős helyként várja vendégeit, hanem egy nap erejéig piacként is funkcionál. A ház féltetője alatt minden csütörtökön 5-6 fix termelő és szezontól függően változó árusok készülnek kistermelői portékáikkal.

Jakab Benjámin, tárnoki termelő növénycsemetéktől hemzsegő pultjánál haragoszöld, egészséges paradicsom- és paprikapalántákat, fűszernövényeket és egyéb zöldség- és virágféléket találtuk. Mint mesélte, a nyári alkalmakkor, a palántaszezon lecsengése után már saját termesztésű gyümölcseivel fog készülni. Átellenben a baja közeli Délity családi méhészet mézei vártak minket.

A szülői örökséget továbbvívő méhészlány a slágermézek közül, selyemfűből, hársból és repcéből készülteket mutatott, majd kuriózumként kiemelte a gesztenyét, az erdei mészharmatot és a galagonyát. A szomszédban a lengyel Majecsko sütiműhely cukrászának házi süteményeivel ismerkedtünk, melyek közül néhányat mentes változatban is készít. Kóstoltunk lengyel "nagymama" tortát, medvehagymás kiflit és flat jack szeletet.

Az édesség kívánta sajtot, így a fehérvárcsurgói Csurgódombi Sajtkonyha felé vettük az irányt, a pici, de modern műhely főként tehéntejjel dolgozik, de készítenek néhány kecsketejes ínyencséget is. Legbüszkébbek a két tej keverékéből előállított termékükre, és saját bevallásuk szerint a hosszan érlelt sajtokban a legerősebbek, azon belül is a kékpenészes az egyik kedvencük. Nem távozhattunk anélkül, hogy szemügyre ne vegyük mikrozöldségeiket, melyeket Sziklevél Farm néven forgalmaznak: a már nem csíra, de még nem bébi állapotban lévő növények íz- és vitaminkoncentrációja extrém magas.

Egy jó magyar piacozásból nem maradhatnak ki a füstölt hústermékek. A kereskedő kínálatát a Tetétleni Kövértanyamangalica készítményei uralták – de találtunk szarvaskolbászt is. A vitaminokért az Élő Tisza Szövetséget képviselő zöldség-gyümölcs árus felel: felhozatalában mintegy 60 Közép-Tisza vidéki őstermelő terményeiből válogat. Itt volt szerencsénk az első szabadföldi eperhez, friss korai cseresznyéhez, sárga cukkinihez, koktél- és málnaparadicsomhoz. Aki tehát a hétvégi piacozás előtt is megejtene egy bevásárlást, a Kosztolányi térnél megteheti.AzÉnPiacom
Facebook
Cím:

Tranzit Art Cafe, 1114 Budapest, Bukarest utca és Ulászló utca sarka
Nyitvatartás:
csütörtök: 13:00-19:00