Jártunk a megnyitón, és beültünk reggelizni is a Typóba. A küllemre kicsit mostohául festő Corvin áruház "gyomrában" azért nagyon sok érdekes dolog történik: az áruházban találjuk a város egyetlen harisnyaszem-felszedő hölgyét, a Müszi programjai mindig izgalmasak és sokfélék, a Jelenben felidézhetjük a régi bölcsész emlékeket, a tetőn még mindig jó időzni nyáron, a lángos is autentikus odalent és most megérkezett a Typo is. Klassz ez az eklektika és hamarosan tényleg kiderül, hogy nem is olyan rossz hely ez a Blaha!

A közelmúltban térképeztük fel a VIII. kerületet, ami a klasszabb kocsmákat, beülős helyeket illeti, s még pihenni sem volt időnk, mikor megjelent egy új telepes. A nagyon nyugat-európai, rendkívül hangulatos és multifunkciós Typo Bar. A Corvin épületének bal hátsó csücskét foglalja el, tehát attól sem kell tartanunk, hogy reggelinket, vagy esti fröccsünket túlságosan a Blaha origójában fogyasztjuk majd el. Így megmarad a nagyon jól megközelíthető hely, mégis épp annyira szeparáltan, ami a hangulat előnyére válik.

Az üzlethelyiség tágas, szerencsére a délelőtti órákban besüt a nap és a nyitott üvegfelületeken túl található kiülős részeken is napfényben fogyaszthatjuk az eszpresszót (350 forint), ha az idő úgy engedi. Két fronton szelvényes üvegajtók/ablakok határolják a Typót, s a nagy belmagasságnak köszönhetően a tér körülbelül egyharmada fölé magasodik a vintage butik. Ez a jókora méret nem annyira bevett szokás Budapest belvárosában, hiszen inkább kisebb kávézók, bárok a jellemzőek. Talán ezért is volt "nyugati" érzetünk, a multifunkcionalitás mellett.

Mit várhatunk a Typótól? Például kiadós reggeliket: egy cheddarral-sonkával bélelt bundás kenyér például 990 forint és biztos nem csak délig tart a lendület. Kontinentális reggelinek is beillik a Kis Typo reggeli névre hallgató felvágottas-sajtos-olívás tál, friss zöldséggel és gyümölccsel, sőt még lekvárral is megrakva. Ezért és a hozzá járó pirítósokért 1190 forintot fizetünk. A kávé is rendben van, ráadásul olyan különlegességet is berendelhetünk, mint az espresso tonic (690 forint). Déltől pedig bisztrókonyha üzemmódba kapcsolnak és burgerek, burrito, szendvics, saláta kerül az asztalokra.


Csapon Krusovicét, Mort Subite meggyes belga sört és Sopronit tartanak, borokból egy sztenderdebb belvárosi báros felhozatallal készülnek. Londrinkekben erősek: a gin fizz 990 forint, a kultikussá emelt vodka-soda is ugyanennyibe kerül, de például uborkás vizet is kérhetünk kancsóval, ami a fülledtebb nyárestéken kifejezetten jó opció. A szerviz odafigyelő és kedves, náluk reggel is mosolyogva kérdezik, ha valaki paradicsomlevet rendel, hogy bár nem Bloody Mary, de egy zellerszárat nincs kedvünk elropogtatni hozzá?

A galéria funkció sem elhanyagolható, a nyitó héten például Nikon One munkái debütálnak a falakon. Ezek az illusztrációk jól passzolnak a hely arculatához. Kíváncsian várjuk a többi kiállítást is, ha már elsőre egy ilyen erőssel startoltak. A vintage butik a galérián található és remélhetőleg olyasmi űrt fog betapasztani, amit a Schatzi! hagyott maga után a Fogas/Instant bővítése miatt. Fröccsel a kézben azért nem rossz ruhákat válogatni. A kínálatban ugyanúgy megtalálunk Dieter Bohlen "80-as évekbéli gadróbjában is vígan elképzelhető neonszín jogging felsőt, mint ahogy gondosan hímzett farmerdzsekiket, vagy kiváló állapotú Levi's magasderekú nadrágokat. A second hand cuccokon kívül néhány tervezői márka is helyet kap, úgy, mint péládul a H.elix táskái, pár NUEN darab és virágéknál kiegészítő.Mivel még nagyon friss a dolog és csak a nyitóbulin jártunk náluk este, kíváncsian várjuk, hogy milyenek lesznek a typós mulatságok: a késő délutántól indulók és az esti időpontokra fókuszálók. Eddig minden meggyőző!