A körúton túl, az Andrássy úttól a város sűrűjébe igyekezve egy barátságos kis kockára bukkantunk a volt húsbolt helyén. A helyiség falai nagyjából egyenlő hosszúságúak, ezért is keresztelték Cube-nak. Az üzletvezetőről nehezen hisszük el, hogy nem tanult baristának: Dorgai László örömmel avat be minden vendéget a kávékészítés trükkjeibe, elemezve a kávészemcsék méretének, a víz hőfokának következményeit. Bár egészen más területen dolgozik, a kávézás hosszú ideje szenvedélye; áprilisban nyitotta meg üzlettársával, Fenyvesi Anikóval együtt a harapnivalókban is erős kávézót.

Az üzlet elé a napsütésbe kitelepedve például gyönyörködhetünk a pár éve kipofozott és kizöldült Hunyadi tér látványában. Bent is kényelmes, mert a legtöbb parányi specialty kávézóhoz képest a Cube tágas, a stílusos enteriőrjére egy élő zöldfal teszi fel a koronát. Egy klasszikus Elektra kávégép uralja terepet, amit Dorgai László felújított, és még egy nyomásprofil szabályozót is belebütykölt, hogy a végletekig finomhangolhassák a presszókávét.

Szereti a régi dolgok romantikáját, és irtózik mindentől, ami mű – a téglafalakat is pőrén hagyta, szerinte így, a hibáival együtt tökéletesek.

Az Elektrán keresztül Indonéziából, a több kis farmból összeállt Koptan Gayo Megah Berseri termelőszövetkezettől származó fair trade biokávé folyik le citrusos-mogyorós-csokis ízvilágban. Kétféle single origint kínálnak, amit saját maguk pörkölnek világosra, egyiket kicsit sötétebbre. A világosabbikból pour over, csöpögtetett kávé készül (a végén egy kis paprikás zamatot is észrevettünk), a sötétebbikből presszó (380 Ft), flat white (690 Ft), cortado (500 Ft) és egyéb presszóalapú variációk készülnek.

A pult mögött a Pékműhely termékei sorakoznak, a croissaint-ból László nagyon ízletes szendvicset készített kérésre korábbi látogatásunkkor. A wrapok közül a humuszosat kóstoltuk, amelybe remekül illett a koriander; kézzel készített tésztáját egy mexikói fiútól rendelik. Ottjártunkkor épp vegán citromos-mákos cupcake, lisztmentes kávés csokitorta és savanykás citromkocka volt a desszert (550-650 Ft), és bár a wrapokkal és salátákkal (780 Ft) együtt a kínálat folyamatosan változik, vegán és gluténmentes édesség mindig kapható Fenyvesi Anikónak köszönhetően, aki valóságos polihisztor: filmes végzettséggel és háttérrel, újságírói karrierje mellett cukrászként is dolgozott a Corinthia Hotelben. Jelenleg keramikusként is működik, a kávézóban látható csempék, világítótestek illetve a stílusos csészék is az ő keze munkái.A Cube egy lazulós borozásra is alkalmas, a borlapon találunk többek között Légli Géza, Somló Kincse, Dániel Zsolt és Kúcs Gyula borokat olyan, még kevésbé ismert termelők borai mellett, mint például a Piroska Pince.

Nemcsak a kávé fair trade, a fenntarthatóságra a lebomló műanyageszközökkel is ügyelnek, és amit lehet, a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatótól vásárolnak. Kis termelőkre szeretnének koncentrálni, a tej egyéb tejtermékekkel, sajtokkal, joghurtokkal együtt a Maszlik családi gazdaságból érkezik Budapest mellől.

Az üzletbe jövő kedden érkezik egy barista, akivel a brew kávé választékot erősítik majd, ő ugyanis a jövő évi brew cup bajnokságra fog készülni, így a kávéval való kísérletezés is a Cube sajátossága lesz.

Ha arra járunk, vagy csak valami újat fedeznénk fel, érdemes beugrani egy jó feketére, vagy vasárnaponként egy kiadós brunch-ra.