Logikusan, a közlekedés szempontjából kicsit sem buli a Szabadság híd nyári hétvégi lezárása, de természetes, hogy a város egy része mégis nagyon örül ennek: közelebbi kapcsolatba kerülhetünk a Dunával, ha csak egy kis időre is. A múltban sokkal nagyobb szerepet játszott Budapest életében a két városrészt elválasztó folyó, s ezzel nem csak kereskedelmi tényezőkről beszélünk. Az uszodák, strandok vagy a folyóparti piacok is mind kiszolgálták a fővárosiakat, sőt, hidroplánállomásról is tanúskodnak az archív, Fortepanról, illetve a "Budapest régi képeken" Facebook-csoportban talált felvételek.

Piac a Duna-parton

Hiába a fekete-fehér archív felvételek, szinte érződik a gyümölcsök és zöldségek illata, melyeket a piaci forgatagban kínáltak, hosszan a Duna mentén. Kis asztalokon, vagy a földről árusították a portékát, melyek lehettek malomkő nagyságú kenyerek, zöldségek, tejtermékek. A képek minden bizonnyal 1942 előttiek, mivel a háttérben még felsejlik az érintetlen állapotában maradt Elevátor ház.
Hidroplánállomás a Szent Gellért térnél

1923-26 között a Szent Gellért téren az Aeroexpress Rt. hidroplánállomást üzemeltetett, ahonnan Bécsbe és Balatonra indultak a vízen parkoló repülőgépek. Az állomás felavatása nagy tömeget vonzott a rakpartra, sőt, sétarepüléseket is tartottak, melynek egy balesetéről is tudunk, a Csepel-szigeten. A pilóták között volt Endresz György is, aki az első magyar óceánátrepülő repülőgéppilóta volt.
Horgászok

Nagyon rácsodálkozunk, ha valaki ma pecabotot ragad a Duna budapesti szakaszánál, hiszen azt hinnénk, hogy uszadékfán, farmernadrágon és hulladékfán kívül nincs más, ami rákapna a horogra. A múltban előszeretettel múlatták így az időt a fővárosi horgászok.
Strandok, uszálystrandok

Akármikor előkerülnek az uszálystrandos archív felvételek, mindig megállunk egy pillanatra: micsoda ötlet és mennyire kár, hogy ma Budapesten már nem találunk ilyeneket, modernizált változatban, mint például Berlinben a Spree folyón. Remek kikapcsolódási pontok voltak a dunai strandok is, mint például a Duna Strandfürdő, mely a II. és III. kerület határán, a Sajka utcánál üzemelt és a képek alapján igazi fiatalos találkozóhely volt.