Ezen a nyáron a 25. Sziget Fesztivált rendezik augusztus 9. és 16. között, melyre jó néhány újdonsággal készül a szervezőbrigád. Ilyen a mobilappos kártyafeltöltési lehetőség, vagy a bulihajó – derült ki a fesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján az A38 Hajón.

Ha már ilyen szép jubileumot ünnepel ebben az évben a fesztivál, nézzünk néhány érdekes adatot. 1993-ban a legelső Szigetre 43 ezer fizető néző érkezett, míg 2016-ban 496 ezren voltak. Az nyitó feszten egy hét alatt zavartak le 200koncertet, vetítettek 80 filmet és rendeztek 40 színházi előadást – manapság naponta van ennyi program. Az elmúlt 24 évben összesen 7 millió 928 ezer ember látogatott ki a Hajógyárira.

A várható jelentősebb fellépőkről többször írtunk már: a Nagyszínpad esti sávját a -1. napon Pink nyitja, aztán látható lesz többek között Wiz Khalifa, a Kasabian, Macklemore & Ryan Lewis, a MajorLazer, a BillyTalent, a BiffyClyro, PJ Harvey, az Alt-J, a WhiteLies, a TheKills vagy GeorgeEzra. Az utolsó napot a szokásoknak megfelelően a top DJ-k valamelyike, ezúttal DimitriVegas& Like Mike zárja.

Szintén hagyomány, hogy az OTP Bank A38 színpad vegyes felhozatallal készül. A jelentősebb nevek közül itt csíphető el a Kensington, a The Vaccines, AlexClare, a Bad Religion, a CrystalFighters, a GusGus, a BreakingBenjamin, az Interpol, FritzKalkbrenner, vagy a mieink közül a Quimby és a PunnanyMassif.

Ami a nem zenei szórakozási lehetőségeket illeti, ezúttal sem tudsz majd unatkozni, hiszen a NagyUtcaszínháztól kezdve a Cirque du Szigeten át az ArtZone-ig vagy éppen a sakksátorig kismillió programmal lehet kitölteni az időt két koncert között. Érdekesnek ígérkezik a CapaKözpont szervezésében az elmúlt 24 év Sziget-fotóiból készült látványos kiállítás is, amely kezdetektől a máig mutatja be a Sziget negyedévszázados történetét.

Újdonságként két fontos dolgot érdemes kiemelni. Ezen a nyáron vízre teszik a Sziget 25 Cruisint, egy városnéző hajós bulit, méghozzá augusztus 9. és 13. között. A hajón elsősorban a tánc dominál majd, de azok, akik inkább elmélyülten fürkésznék a folyton változó hátteret, 30 nyugágyon és 60 babzsákon heveredhetnek le a napfénytől védett, fedett kerengőn.

A másik újdonság a fizetésnél jelentkezik majd. KádárTamás operatív vezető elmondta, hogy a fizetéskor korábban alkalmazott kártyás és órás lehetőségek mellett idén már mobil applikációval is lehet fizetni. "A fesztivál újratervezett mobilapplikációja a készpénzmentes fizetés kényelmi funkcióval bővítettük. A kártyaegyenleg, kártyatörténet, letiltás funkciók mellett bankkártyával is feltölthető az egyenleg. Sőt, vendégeink idén közvetlenül a mobil applikáción keresztül igényelhetnek Festipay kártyát, amit a jegybeváltásnál kézhez kapnak. Így teljesen elkerülhetik a sorban állásokat a Festipay feltöltőpontoknál."